Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ, Κώστα Καδή. «Τα δικαιώματα της ελληνικής αλιείας απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο υπουργός.
Με τον Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ε.Ε., Κώστα Καδή, είχαμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές στη θάλασσα, την αλιεία και την ενέργεια.
🔹 Τα δικαιώματα της ελληνικής αλιείας απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και από την… pic.twitter.com/5gJAoEHvh0
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) May 29, 2025
Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι «αυτά τα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζονται και να μην καταπατώνται, ώστε να μπορούμε να ασκούμε αυτό το σημαντικό επάγγελμα με ασφάλεια και σεβασμό στους κανονισμούς, με την επιτήρηση του Λιμενικού Σώματος για την τήρηση των αποστάσεων από τις ακτές και των σχετικών κανονισμών για τις τράτες βυθού».
Επιπλέον, επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο της αλιείας και αναφερόμενος στις ενεργειακές διασυνδέσεις και την σημασία των θαλάσσιων υποδομών υπογράμμισε: «Τα θέματα της ενέργειας και ο τρόπος με τον οποίο διασφαλίζουμε υποθαλάσσιες διασυνδέσεις -που μπορούν να οδηγήσουν σε φθηνότερο ρεύμα, σε καλύτερη εκμετάλλευση, σε όχι σπατάλη και σε συνεργασίες μεταξύ των χωρών της περιοχής- είναι πολύ σημαντικά για εμάς και είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε αυτές τις ευρωπαϊκές πολιτικές».
Ο υπουργός επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας: «Ό,τι μας ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε στο κομμάτι της τεχνογνωσίας για τα νησιά μας -των ανευρέσεων πηγών ενέργειας, των μονάδων αφαλάτωσης, τις οποίες κατασκευάζουμε ώστε να έχουμε παραπάνω υδάτινους πόρους κ.ά- είτε οτιδήποτε έχει να κάνει με το δίκτυο της θάλασσας, είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε».
Τέλος, υπερτόνισε: «Για μια ακόμη μια φορά η ισχύς είναι εν τη ενώσει. Καταλαβαίνουμε ότι, πολλές φορές, η ΕΕ των 27 μελών είναι και γραφειοκρατική, καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές απαιτείται χρόνος για να παρθούν αποφάσεις. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε καλύτερα και να επιταχύνουμε το χρόνο των αποφάσεων προς όφελος των ευρωπαϊκών λαών και φυσικά και των πολιτών μας εδώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο».
Πηγή φωτό: X Vassilis Kikilias
Δείτε επίσης:
- Κικίλιας: Μείωση έως 32% στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για την ελληνική οικογένεια
- Τα έψαλε στους «κυρίους των Βρυξελλών» ο Βασίλης Κικίλιας για το μεταναστευτικό