Με σκληρή καθεστωτική νοοτροπία και μια άνευ προηγουμένου πραξικοπηματική διάταξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη φιμώνει τη φωνή του «Δημοκρατία FM», ακυρώνοντας μέσα σε μια νύχτα και διά νόμου τη ραδιοφωνική άδεια, προκειμένου να μην προχωρήσει η ήδη ανακοινωμένη συμφωνία για τη λειτουργία του σταθμού. Η προκλητικά φωτογραφική παρέμβαση του Μαξίμου, που θυμήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για τον σταθμό του ΛΑΟΣ με 13 χρόνια καθυστέρηση, στοχοποιεί ακόμα μία φορά τον μιντιακό Ομιλο Φιλιππάκη, με έναν και προφανή στόχο: την εξόντωσή του!
Είναι τόσο εξόφθαλμη και ετεροχρονισμένη η κυβερνητική αλχημεία, που αποκαλύπτει τον φόβο του πρωθυπουργού και την εκδικητικότητά του απέναντι στα μέσα του εν λόγω εκδοτικού συγκροτήματος. Οσο κάθε κυβερνητική απόπειρα ελέγχου αποτυγχάνει, τόσο ο αγώνας της κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο λυσσαλέος εναντίον του. Ομως κάθε αποτυχία του καθεστώτος να τους φιμώσει, είναι και μια ανάσα για την καταβαραθρωμένη ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.
Κρυπτόμενος, πίσω από ακόμα 12 υπογραφές υπουργών, ο Παύλος Μαρινάκης δεν καταφέρνει με την τοποθέτησή του στη «δημοκρατία» να ψελλίσει έστω κι ένα επιχείρημα για την κίνηση απελπισίας μιας δειλής και ύπουλης κυβέρνησης που τρέμει ακόμα και τη σκιά της. Είναι ντροπή για την ιστορία της μεγάλης παράταξης ο Μητσοτάκης να σέρνει τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία πίσω στα πιο σκοτεινά σεντούκια μαύρων εποχών του τόπου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που έχει μια τόσο επικίνδυνη πολιτική υπονόμευσης, φίμωσης και δίωξης όσων ΜΜΕ αρνούνται να συμμορφωθούν με τις επιθυμίες του. Δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση που δυσανασχετεί, όταν η δημοσιογραφία την καθιστά υπόλογη. Είναι, όμως, αυτή που αντιμετωπίζει με τέτοιο πρωτοφανές μένος κάθε απόπειρα αντικειμενικής δημοσιογραφίας ως απειθαρχία που πρέπει να παταχθεί.
Για τον πρωθυπουργό ο πειρασμός του αυταρχισμού αποδεικνύεται όλο και πιο γλυκός. Οι πρακτικές του κατά του εκδοτικού συγκροτήματος Φιλιππάκη, όπως απέδειξε και ο ετσιθελικός αποκλεισμός από τις ενισχύσεις για τον Τύπο το 2023 επί Γιάννη Μπρατάκου, συνιστούν πλέον ξεκάθαρο εκβιασμό για αλλαγή πολιτικής από συγκεκριμένα μέσα. Οποιος δεν είναι «υπέρ μας», όπως είναι η παρασκηνιακή απειλή του καθεστώτος την τελευταία 6ετία, βρίσκεται αντιμέτωπος με «στημένο» οικονομικό και νομοθετικό στραγγαλισμό.
Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση για το άνοιγμα του «Δημοκρατία FM», κι ενώ ήδη έχουν γνωστοποιηθεί προσλήψεις επιτελικών στελεχών και δεκάδων καταξιωμένων δημοσιογράφων, η κυβέρνηση διά του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλου Μαρινάκη και την υπογραφή ακόμα 12 κορυφαίων υπουργών έφερε νόμο «φιλοτεχνημένο» ειδικά για να μην εκπέμψει ποτέ ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ομίλου Φιλιππάκη. Εφευρίσκοντας σαλταδόρικα άλλοθι, σε σύμπραξη με το δήθεν «ανεξάρτητο» ΕΣΡ, με… 13 χρόνια καθυστέρηση.
Θυμίζουμε ότι στις 20 Μαΐου ο Ομιλος Φιλιππάκη ανακοίνωσε τη συνεργασία με την ιδιοκτησία του ραδιοφωνικού σταθμού 102,7 FM για τη δημιουργία του «Δημοκρατία FM», αναλαμβάνοντας την εμπορική εκμετάλλευση, καθώς και την ευθύνη της διαμόρφωσης του προγράμματος.
Ηδη τα πρώτα δημοσιεύματα για τον πανικό της κυβέρνησης είχαν αρχίσει από τον Απρίλιο, όταν «κυκλοφόρησε» η σχετική είδηση περί συμφωνίας. Κι αυτό διότι για τη συγκεκριμένη συχνότητα, ο ΑΡΤ FM του Γιώργου Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ) είχε λάβει ως Ράδιο Αστυ Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας από το ΕΣΡ τον Δεκέμβριο του 2010, κάνοντας χρήση της (καταργημένης πλέον) διάταξης περί «σταθμών πολιτικών κομμάτων» (αρ. 50 του 3801/2009).
Το ΛΑΟΣ βρίσκεται εκτός Βουλής από το 2012, όμως το ΕΣΡ «αποφάσισε» μόλις τον Απρίλιο του… 2025 να καλέσει σε ακρόαση τόσο τον πάντα πρόθυμο πρώην πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Καρατζαφέρη, όσο και τον νυν, Φίλιππο Καμπούρη, για το ενδεχόμενο ανάκλησης της Βεβαίωσης Νόμιμης Λειτουργίας του σταθμού του κόμματος.
Για να μπορέσει να μπλοκάρει τη φωνή του «Δημοκρατία FM», η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή ενοχικά και σαν τον κλέφτη σε νεκρό πολιτικό χρόνο, δηλαδή την Παρασκευή 6 Ιουνίου -μία μέρα μετά την απεργία της ΕΣΗΕΑ και παραμονή του τριήμερου Αγ. Πνεύματος- τη νομοθετική παρέμβαση-έκτρωμα. Κατά την κυβέρνηση ο σταθμός πρέπει να κλείσει και να ανακληθεί η άδειά του, επειδή, αρχικά η άδεια ανήκε σε πολιτικό κόμμα (ΛΑΟΣ), που όμως από το… 2012 δεν εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο. Ομως η περίπτωση λειτουργίας του όφειλε να είχε εξεταστεί τότε, όχι 13 χρόνια μετά, μόνο και μόνο επειδή το Μαξίμου έμαθε ότι ο εκδότης της «δημοκρατίας» και της «Εστίας», Ιωάννης Φιλιππάκης, δρομολόγησε τη μετατροπή της συγκεκριμένης συχνότητας σε «Δημοκρατία FM».
Σύμφωνα με την αντιδημοκρατική παρεμβολή Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή, «από τη στιγμή που παύει να υφίσταται η μοναδική δικαιολογητική αιτία της ευνοϊκής μεταχείρισης των συγκεκριμένων ραδιοφωνικών σταθμών, δηλαδή η εκπροσώπηση στη Βουλή του πολιτικού κόμματος στο οποίο ανήκει ο ραδιοφωνικός σταθμός, δεν συντρέχει πλέον η προϋπόθεση νόμιμης λειτουργίας του σταθμού με βάση την κείμενη νομοθεσία. Προς αποφυγή, πάντως, ανατροπής καταστάσεων και για λόγους ασφάλειας δικαίου προβλέπεται ότι η άδεια ανακαλείται με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τα αποτελέσματά της επέρχονται εφεξής».
Προφανώς, μέσα στον πανικό και τη φούρια της, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να μπλοκάρει τον σταθμό με έναν τρόπο πιο καμουφλαρισμένο, που δεν θα αποκάλυπτε τη «γύμνια» της.
Σιωπή από ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, Ένωση Ιδιοκτητών
Η είδηση είδε το φως από το Σάββατο, όμως μέχρι και χθες δεν υπήρχε καμία αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ, την Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών (που ωστόσο έσπευσε να εκφράσει τις διαμαρτυρίες της μόνο για τα συνεταιριστικά ραδιόφωνα, με την κυβέρνηση χθες να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη) και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που παρακολουθούν σιωπηρά ακόμα μία φορά τη δημοκρατική ολίσθηση της χώρας.
Σε μια χρονική συγκυρία που το λουκέτο στο Attica TV στέλνει εκατοντάδες οικογένειες στην ανεργία, προκαλώντας ακόμα ένα πλήγμα στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση κόβει εκδικητικά το οξυγόνο από τους τεχνικούς ενός επί σειρά ετών εν λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού, «καταργεί» υπογραφές συμβολαίων για ενοίκια στούντιο και αγορά εξοπλισμού από τη νέα ιδιοκτησία, ενώ αφήνει στον αέρα τις οικογένειες των δημοσιογράφων και των παραγωγών που έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι θα εργαστούν από τις επόμενες κιόλας εβδομάδες στον «Δημοκρατία FM».
Ο διαρκής πόλεμος του πρωθυπουργού κατά του εκδοτικού συγκροτήματος και η άρνηση νόμιμων επιχορηγήσεων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται μικρός, ανασφαλής και φοβισμένος, παρά την εγχώρια παντοδυναμία του. Τι, άραγε, περιμένει τον τόπο αν αύριο η οφθαλμαπάτη της πολιτικής ισχύος του αρχίσει να ραγίζει;
Για τον πρωθυπουργό η κατρακύλα στον αυταρχισμό έγινε εθισμός. Η σκανδαλώδης αντιμετώπιση του συγκροτήματος Φιλιππάκη με την ντροπιαστική «λίστα Πέτσα» το 2020 και ο επιδεικτικός αποκλεισμός διαρκείας από τα διαφημιστικά κονδύλια οιωνδήποτε κρατικών ή ελεγχόμενων από το κράτος εταιριών ήταν μόνο η αρχή, όπως αποδείχθηκε.
Τον Ιούλιο 2022 στοχοποίησε, στρέφοντας τους πιο θερμόαιμους οπαδούς του εναντίον του ομίλου, τη «δημοκρατία», κραδαίνοντας ένα φύλλο της εφημερίδας μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο για να δείξει ότι της… επιτρέπει ακόμη να κυκλοφορεί στα περίπτερα. Η εικόνα προκάλεσε εύλογη ανησυχία στον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά εκείνη η κίνησή του ήταν τελικώς μια προειδοποιητική βολή.
Λίγους μήνες νωρίτερα, μέσα στην ελληνική Βουλή, ο Μητσοτάκης είχε αποκαλέσει τον εκδότη της «δ» «συμμορία», λόγω της δημοσιογραφικής έρευνας της εφημερίδας για την υπόθεση Novartis. Ο πρωθυπουργός ουδέποτε ζήτησε δημόσια συγγνώμη μετά το οριστικό και αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα που εκδόθηκε στα τέλη Ιουνίου 2022 για τον Ιωάννη Φιλιππάκη από το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για το σενάριο της δήθεν σκευωρίας. Η απόφαση της Δικαιοσύνης κατέρριπτε με εκκωφαντικό τρόπο όλο το κατηγορητήριο που είχε στηθεί επιμελώς, με κατασκευασμένες κατηγορίες, προκειμένου να στοχοποιηθεί η συγκεκριμένη εφημερίδα.
Ακολούθησε το… «Μπρατάκειο πραξικόπημα» του 2023, με την άρνηση νόμιμων επιχορηγήσεων για τις εφημερίδες του ομίλου, ενώ παρατηρήθηκε μια σταθερή κλιμάκωση των διαδικτυακών επιθέσεων κατά των ΜΜΕ του συγκροτήματος από τα πάσης φύσεως τρολ του Μαξίμου και τους «επιχορηγούμενους» βραχίονες προπαγάνδας, τύπου «Ομάδων Αλήθειας», κ.ά.
Οι διαρκείς επιθέσεις του πρωθυπουργού στον συγκεκριμένο δημοσιογραφικό Όμιλο είναι πολύ κοντά σε αυτό που ο νομικός κόσμος θα ονόμαζε εκβιασμό και υποκίνηση βίας. Είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης που έχει κηρύξει μονομερή πόλεμο κατά του εν λόγω εκδοτικού συγκροτήματος, επειδή κάνουν τη δουλειά τους, πρακτικές του που έχουν εντοπιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ομως οι αραχνιασμένες και αξιοθρήνητες μεθοδεύσεις ενός τρεμάμενου πρωθυπουργού και του στρατού του δεν πρόκειται να τους πτοήσουν.
Οι δικαιολογίες Μαρινάκη και οι… Πόντιοι Πιλάτοι
Με μια απολύτως πραξικοπηματική και αυταρχική κίνηση, ο Παύλος Μαρινάκης -ο οποίος θέλει και να διεκδικήσει στις επερχόμενες εκλογές την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε να εκλεγεί βουλευτής και να έχει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στον δημόσιο βίο– φιμώνει τον «Δημοκρατία FM», με μια καθαρά φωτογραφική διάταξη, έχοντας ως στόχο να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικώς του Κυριάκου Μητσοτάκη, πνίγοντας κάθε αντίθετη φωνή.
Με δήλωσή του στη «δημοκρατία» ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό επιβεβαίωσε επί της ουσίας πως η διάταξη που οδηγεί στο ξαφνικό, αναίτιο και αντιδημοκρατικό μπλόκο στη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «Δημοκρατία FM» είναι φωτογραφική!
Ο επισπεύδων υπουργός, ο οποίος κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής το επίμαχο νομοσχέδιο, ρωτήθηκε από την εφημερίδα για τη διάταξη, και ειδικότερα για τη χρονική συγκυρία της κατάθεσής της, καθώς έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση της λειτουργίας του «Δημοκρατία FM», και ενώ το ζήτημα της σχετικής ραδιοσυχνότητας του 102.7 FM εκκρεμεί εδώ και 13 χρόνια, από όταν ο ΛΑΟΣ έπαψε να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας εδώ και 6 χρόνια…
Αυτό που υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως η διάταξη «έχει αμιγώς ερμηνευτικό χαρακτήρα» κι ακόμα ότι αυτό που φέρνει η νέα διάταξη δεν είναι παρά μια διευκρίνιση ότι στο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει αυτήν τη στιγμή για όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, εμπίπτουν και οι «ραδιοφωνικοί σταθμοί πολιτικών κομμάτων που περιλαμβάνονται στο οικείο Μητρώο του ΕΣΡ ως νομίμως λειτουργούντες». «Δεν επιφέρει, αντίθετα, καμία αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο νόμιμης λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών», όπως ισχυρίζεται.
Ο Παύλος Μαρινάκης ρίχνει επί της ουσίας το μπαλάκι στο ΕΣΡ και παραδέχεται πως αφορά τον εν λόγω ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς δηλώνει στη «δημοκρατία» πως «καθώς το ανωτέρω ζήτημα απασχόλησε και το ΕΣΡ, για την περίπτωση που δεν εκπροσωπείται πλέον στη Βουλή το κόμμα που λειτουργούσε νομίμως τον σταθμό, παρέχεται και τυπικώς η διευκρίνιση. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που παύει να υφίσταται η μοναδική δικαιολογητική αιτία της ευνοϊκής μεταχείρισης των συγκεκριμένων ραδιοφωνικών σταθμών, δηλαδή η εκπροσώπηση στη Βουλή του πολιτικού κόμματος στο οποίο ανήκει ο ραδιοφωνικός σταθμός, δεν συντρέχει πλέον η προϋπόθεση νόμιμης λειτουργίας του σταθμού», όπως ομολογεί, ισχυριζόμενος ταυτοχρόνως πως «αυτή η διευκρίνιση δεν είναι αποσπασματική».
Υπογραμμίζει ακόμα πως ως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου για το συνολικό πλαίσιο της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών.
Την ίδια στιγμή, ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, οι υπουργοί που συνυπογράφουν την απαράδεκτη διάταξη νίπτουν τας χείρας τους, απεκδυόμενοι των ευθυνών τους για το μπλοκάρισμα ενός νέου, ακηδεμόνευτου μέσου μαζικής ενημέρωσης. Η «δημοκρατία» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους υπουργούς που συνυπογράφουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Αλλοι, όπως ο Ακης Σκέρτσος και ο Νίκος Παπαθανάσης, παρέπεμψαν στη δήλωση του Παύλου Μαρινάκη, με τον τελευταίο μάλιστα να την επισυνάπτει. Οι περισσότεροι, ωστόσο, ουδέποτε απάντησαν, αρνούμενοι να σχολιάσουν, όπως π.χ. οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκη Κεραμέως, Δημήτρης Παπαστεργίου και Τάκης Θεοδωρικάκος.
Επειδή οι Μητσοτάκηδες κολυμπάνε διαχρονικά στον βόθρο και ικανοποιούνται μόνον με την βρωμιά, δεν αντέχουν όσους πορεύονται με αξιοπρέπεια, αλήθεια, καθαρότητα, εντιμότητα. Οι σκεπτόμενοι ελληνόψυχοι πολίτες σέβονται και εκτιμούν τον όμιλο Φιλιππάκη για την σωστή υπηρεσία του στην γνήσια ενημέρωση.
Ο επικίνδυνος δηλητηριώδης Κούλης λίγο πριν το τέλος του δίνει τα τελευταία χτυπήματα στον όμιλο Φιλιππάκη διότι οι δημοσιογράφοι που τον στελεχώνουν και ο ίδιος ο κ. Φιλιππάκης αρνήθηκαν συνειδητά να γίνουν υποτελείς του σάπιου καθεστώτος και της woke ατζέντας που υπηρετεί εθελόδουλα και χοντρά χρηματιζόμενος ο Μητσοτάκης με την υπόλοιπη οικογενειακή και πολιτική συμμορία του. Η ¨ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ¨ και η ¨ΕΣΤΙΑ¨ είναι οι μόνοι φάροι στην ενημέρωση που τιμούν τον ιερό ρόλο της δημοσιογραφίας με ήθος και χωρίς φόβο και βρώμικους χρηματισμούς ώστε να κουκουλώνουν τα κακώς κείμενα των δοσίλογων εθνοπροδοτών.
τι σκατα ψηφίσατε ρε μλκες ελληναραδες …