ΟΠΕΚΕΠΕ: Συγκλονίζουν αποκαλύψεις πρώην στελέχους – «Εταιρεία είχε τον έλεγχο του Οργανισμού»

Τεχνική εξάρτηση από ιδιώτες καταγγέλλει πρώην στέλεχος

Must Read

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από καταθέσεις πρώην στελέχους του οργανισμού στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αποκαλύπτουν ένα σοβαρό πλέγμα εξάρτησης από ιδιωτικά συμφέροντα και θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διαφάνεια στη διαχείριση δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή και ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης, εταιρεία τεχνικών συμβούλων φέρεται επί χρόνια να ασκεί άμεσο ή έμμεσο έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα του οργανισμού, ακόμη και μετά την ένταξή τους στο κυβερνητικό νέφος.

Οι αποκαλύψεις Ξυροδακάκου

Τον Μάρτιο του 2025, κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δύο πολυσέλιδα υπομνήματα και καταθέσεις πρώην προϊσταμένου των Διευθύνσεων Τεχνικών Ελέγχων και στη συνέχεια Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παναγιώτη Ξυροδακάκου. Οι αποκαλύψεις αυτές παρουσιάζουν με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο ιδιωτική εταιρεία τεχνικών συμβούλων είχε ουσιαστικά τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριακών συστημάτων του οργανισμού, ακόμη και όταν αυτά φιλοξενούνταν στο κυβερνητικό νέφος (G-Cloud).

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο μάρτυρας, ο οποίος είχε αναλάβει σημαντικές θέσεις ευθύνης εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ και είχε συνεργαστεί στενά με το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, ρίχνουν φως σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και ενισχύσεων. Όπως επισημαίνεται, η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ήδη αρχίσει να διερευνά υποθέσεις σχετικές με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από καταγγελίες για παρατυπίες στην εκτέλεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ενίσχυσης.

«Η Neuropublic δεν έδειχνε διάθεση να μεταφέρει τα συστήματα στο κυβερνητικό νέφος»

Ο Παναγιώτης Ξυροδακάκος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ( «η Neuropublic δεν έδειχνε διάθεση να μεταφέρει τα συστήματα στο κυβερνητικό νέφος με τις νέες τεχνολογίες του» ). Αυτό, όπως εξηγεί, υπονόμευε την ανεξαρτητοποίηση του οργανισμού από τον έλεγχο της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία φερόταν να επιθυμεί τη διατήρηση της τεχνικής εξάρτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές, καθώς φανερώνουν πως ακόμη και όταν τα συστήματα του οργανισμού εντάχθηκαν τεχνικά στο κυβερνητικό G-Cloud, η διαχείριση και ο έλεγχος τους παρέμενε στα χέρια εξωτερικών συμβούλων, χωρίς επαρκή κρατική επίβλεψη.

Επιμονή σε παλαιά συστήματα, ακύρωση προσπαθειών εκσυγχρονισμού

Ο πρώην προϊστάμενος αποκαλύπτει ότι έγιναν προσπάθειες ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των τεχνολογικών δομών, οι οποίες όμως προσέκρουσαν σε πλήρη άρνηση και αδράνεια από την πλευρά της εν λόγω εταιρείας.

«Με πρόσχημα ότι τα νέα συστήματα είναι ατελή, η εταιρεία επιμένει στα παλαιά της συστήματα που έχει η ίδια κατασκευάσει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κατάθεση.

Όπως προκύπτει, ακόμη και όταν η μεταφορά των συστημάτων στο G-Cloud επιχειρήθηκε, η πρόσβαση σε αυτά από το δημόσιο είχε σοβαρούς περιορισμούς ή και κενά, με αποτέλεσμα οι κρατικοί λειτουργοί να μην έχουν πλήρη εποπτεία. Οι πληροφορίες που παραδόθηκαν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία περιλαμβάνουν εσωτερικά emails, τεχνικά έγγραφα και πρακτικά συναντήσεων που, σύμφωνα με τις πηγές, τεκμηριώνουν την εξάρτηση από τον ιδιώτη πάροχο.

Σημαντικό εύρημα των καταθέσεων είναι και η επισήμανση ότι «σε περίπτωση ασυμφωνίας ή αλλαγής πολιτικής, ο οργανισμός κινδύνευε να χάσει την πρόσβαση ή τη δυνατότητα διαχείρισης των πληροφοριακών του συστημάτων», κάτι που παραπέμπει σε ομηρία του οργανισμού από εξωτερικούς συνεργάτες.

Απόρριψη προειδοποιήσεων και πολιτικές ευθύνες

Κατά τις καταθέσεις, υπήρξαν σαφείς και τεκμηριωμένες εισηγήσεις προς την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να διακοπεί η εξάρτηση αυτή, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν πλήρως ή παραπέμφθηκαν στις καλένδες.

«Αρμόδιοι του υπουργείου δεν ανέλαβαν ποτέ την πολιτική ευθύνη να ανεβάσουν τα πληροφοριακά συστήματα του οργανισμού στο κυβερνητικό νέφος ή αλλιώς να αποκόψουν τον κρίσιμο τεχνικό έλεγχο από την ιδιωτική εταιρεία», επισημαίνεται σχετικά.

Η δήλωση αυτή δείχνει πως το πρόβλημα ήταν γνωστό στους αρμοδίους, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη για την αντιμετώπισή του. Αντίθετα, η εξάρτηση μονιμοποιήθηκε, υπονομεύοντας τη θεσμική λειτουργία ενός οργανισμού που διαχειρίζεται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων.

Συνεχίζονται οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Η υπόθεση δεν περιορίζεται μόνο στις καταθέσεις του πρώην στελέχους. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ήδη ανοίξει ευρύ φάσμα ερευνών, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για παρατυπίες στην υλοποίηση προγραμμάτων ενισχύσεων, παραβίαση κανονισμών για την προστασία προσωπικών δεδομένων και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων σε αναθέσεις έργων και συμβάσεων.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. το όνομα της Κας Λάτση που είναι μέτοχος κσι της Τράπεζας Πειραιώς γιατί δεν αναφέρεται στο άρθρο…αυτοί τα φάγανε οι καρχαρίες ολιγαρχες …όπως και γενικά τρώνε ότι υπάρχει…τρωκτικά

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This