«Θα σπάσουμε τη γραφειοκρατία στο Λιμενικό», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας

«Όταν ένα κράτος θέλει να προστατεύσει τα σύνορά του και να προστατεύσει και τους πολίτες του, μπορεί να το κάνει»

Must Read

Τα σχέδιά του για το Λιμενικό ανέλυσε ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας: «Φιλοδοξώ στους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες, να έχουν προκηρυχθεί όλοι οι διαγωνισμοί σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα. Υποσχέθηκα και έδωσα τη δέσμευσή μου στους συμπολίτες μας και φυσικά στον πρωθυπουργό, ότι αυτά θα γίνουν με ρυθμούς ΑΙΓΙΣ, που είναι το μεγαλύτερο διαγωνιστικό πρόγραμμα στην Πολιτική Προστασία στην ιστορία της χώρας. Θα σπάσουμε τη γραφειοκρατία στα νέα προγράμματα. Το ίδιο φιλοδοξούμε να κάνουμε και για το Λιμενικό Σώμα και το υπουργείο Ναυτιλίας, με συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων μας στο Ανατολικό Αιγαίο και κάτω από την Κρήτη, με 18 σκάφη για το Λιμενικό, καθώς και με νέες τεχνολογίες ψηφιοποίησης των Λιμεναρχείων». 

Για τις μεταναστευτικές ροές, ο κ. Κικίλιας είπε πως όσον αφορά στο Ανατολικό Αιγαίο υπάρχει, πλέον, μια πολύ μεγάλη οργάνωση και συνεργασία με την άλλη πλευρά και στο ανθρωπιστικό κομμάτι με τις διασώσεις αλλά και στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η νέα πρόκληση είναι σε μια ανοιχτή θάλασσα, στο Λιβυκό Πέλαγος, όπου δυστυχώς, οι ροές και οι σύγχρονοι λαθρέμποροι έχουν στρέψει προς τα εκεί την δραστηριότητά τους. Βλέπετε ότι πήραμε τολμηρές αποφάσεις και πολλές φορές, σκληρές αποφάσεις. Πλέον, οποιοσδήποτε μπαίνει παρανόμως από τη Βόρεια Αφρική προς τη Γαύδο, την Κρήτη, την Κάρπαθο κ.ο.κ, είναι υποχρεωμένος να καταλάβει και να ξέρει ότι είναι έγκλειστος σε κλειστό κέντρο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ή φυλακές, μέχρις ότου αποφασίσει να ξαναγυρίσει πίσω στη χώρα του. Είναι άλλο η προσφυγιά, είναι άλλο η μέριμνα από τους πολέμους και η στήριξη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στις ασυνόδευτες γυναίκες, τα παιδάκια κλπ και άλλο νεαροί από 20 έως 30 ετών, συστηματικά να διοχετεύονται μέσα από τη Λιβύη και να θέλουν να περάσουν στη χώρα μας».


Τόνισε πως «όταν ένα κράτος θέλει να προστατεύσει τα σύνορά του και να προστατεύσει και τους πολίτες του, μπορεί να το κάνει. Δεν είναι μια εύκολη ιστορία μέσα στη θάλασσα. Είμαστε αποφασισμένοι. Έχουμε θαλάσσια σύνορα και θέλουμε να προστατεύουμε και τις πόλεις μας και τα νησιά μας και τα θαλάσσια σύνορά μας και είναι υποχρέωση δική μας και της Ευρώπης. Είναι ευρωπαϊκά σύνορα, είναι μια κοινή προσπάθεια. Πήγε και ξαναπήγε ο Υπουργός, ο κύριος Γεραπετρίτης κάτω στην Λιβύη, πήγε και ο Υπουργός Μετανάστευσης. Καταλαβαίνω και επαναλαμβάνω ότι είναι μια δύσκολη ιστορία, η Λιβύη είναι μια διαλυμένη και πολυδιασπασμένη χώρα. Υπάρχουν προβλήματα στη γύρω περιοχή, όμως, εμείς έχουμε μια υποχρέωση. Την υποχρέωση αυτή θα την υπηρετήσουμε, όπως υπηρετούμε τη χώρα».

Αναφέρθηκε και στα δύο περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, με ΑμεΑ και με άτομο με καρδιολογικά προβλήματα, σημειώνοντας: «Και στα δύο περιστατικά και είτε ο ή η συνοδός δεν ήθελε, καθότι ήταν πορθμείο και μικρή απόσταση 35 λεπτών, είτε αμέλησε το πλήρωμα, είτε ο πλοίαρχος κλπ, σε κάθε περίπτωση και πρώτα απ’ όλα για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται και δεν επιτρέπεται να παραμένει κανείς σε ένα γκαράζ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Δεύτερον, είναι αδιανόητες αυτές οι εικόνες. Τρίτον, αυτές τις χιλιάδες ευρώ του προστίμου, θα τις πληρώσουν όλοι – η εταιρεία, ο πλοίαρχος και όποιοι άλλοι εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά. Έχω εξηγήσει ότι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι πάνω απ’ όλα. Και δεν δέχομαι καμία έκπτωση σε τέτοια θέματα από κανέναν και για κανέναν λόγο».

Διευκρίνισε ότι στα μεγάλα σύγχρονα πλοία της ακτοπλοΐας, τα οποία κάνουν τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα κλπ, υπάρχουν πλέον ηλεκτρικά αναβατόρια, ασανσέρ και όλες οι προϋποθέσεις, ενώ αντιθέτως στα μικρά πλοία, ανοιχτά πλοία και πιο παλιά μικρά πλοιάρια τα οποία διασυνδέουν κυρίως πορθμεία, δεν υπάρχει τεχνολογικά αυτή η δυνατότητα.

«Παρόλα αυτά, επειδή ετοιμάζεται ένα Προεδρικό Διάταγμα και συνεργαζόμαστε οι τρεις – η Ε.Σ.Α.μεΑ, με τον ΣΕΕΝ, την Ομοσπονδία των Ακτοπλόων και το Υπουργείο Ναυτιλίας – μια που ανακοινώσαμε 300 εκατομμύρια ευρώ και την προσπάθεια ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου, θέλω να πω ότι αυτή είναι η προϋπόθεση. Θα μελετηθεί σωστά, καθότι, αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα και πρώτοι, να μπαίνουν σε ένα πλοίο της ακτοπλοΐας και να έχουν τη θέση τους, με εύκολη πρόσβαση, αλλά και πρώτοι να εξέρχονται από ένα πλοίο. Για αυτά τα μικρά πλοιάρια, αναγκαστικά, θα πάμε σε άλλου είδους λύσεις».

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This