Δριμεία κριτική και ολομέτωπη επίθεση στην Τράπεζα Πειραιώς έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε παρέμβασή του στη Βουλή. Ο υπουργός δεν έκρυψε την οργή του επειδή η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να μην αυξηθεί το ενοίκιο που καταβάλλει για το εμπορικό κέντρο Attica, στην Πανεπιστημίου.
«Κατά απαράδεκτο τρόπο η Τράπεζα Πειραιώς διεκδικούσε να παραμείνει το μίσθωμα στα επίπεδα της κρίσης. Όπου το είχε μειώσει πάλι με δικαστική απόφαση μέσω θυγατρικής τα εταιρείας», τόνισε ο Ν. Δένδιας.
Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην υποβολή αίτησης από την κυβέρνηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE που συμμετέχει και η Τουρκία, κάτι που δεν εμπόδισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε σε παρέμβαση «ισχυρής χώρας» της ΕΕ που απέτρεψε να μπει η ομοφωνία στον κανονισμό και παραδέχθηκε ότι αυτό που κέρδισε η Ελλάδα είναι η προφορική δέσμευση ότι για την συμμετοχή τρίτης χώρας θα υπάρχει απόφαση της Επιτροπής.
«Είναι ένας πολύπλοκος κανονισμός. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών διατυπώνουν τα πράγματα με ένα τρόπο που θέλει προσεκτική ανάγνωση», είπε ο Ν. Δένδιας για το SAFE και πρόσθεσε: «η Ελλάδα δεν μπορούσε να το μπλοκάρει γιατί δεν ήθελε ομοφωνία. Επίσης δεν υπήρχε blocking minority, διότι δεν έφτανε το 35%. Άρα η Ελλάδα μπορούσε μόνο να διαπραγματευτεί».
«Εμποδίσθηκε από ισχυρή χώρα της Ευρώπης να υπάρχει ρητή αναφορά στον κανονισμό περί της ανάγκης ομοφωνίας στη συμμετοχή τρίτης χώρας», κατήγγειλε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε: «δεν είχαμε blocking minority και δεν μπορούσε να το εμποδίσει. Τελικά η συμφωνία είναι ότι για συμμετοχή τρίτης χώρας θα υπάρχει απόφαση της Επιτροπής».
Όσον αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα ο Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι «το Υπουργείο Άμυνας επέλεξε επί της ηγεσίας μου να καταθέσει μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό. Είναι εξοπλιστικό 12+8 ετών. Υπήρχε εξοπλιστικό με μία διαφορά: παρά τις προσπάθειες του προκατόχου μου Νίκου Παναγιωτόπουλου, είχε μια «μικρή» υπέρβαση 52,5 δις. σε 4 χρόνια. Γι’ αυτό δεν είχε κατατεθεί ποτέ, για να έχει σοβαρότητα το πρόγραμμα πρέπει να είναι συμφωνημένο με το Υπουργείο Οικονομικών και να είναι εντός του δημοσιονομικού πλαισίου».
«Επέλεξε η κυβέρνηση την συμμετοχή στο SAFE και η κυβέρνηση μας έδωσε ένα μικρό περιθώριο 1,2 δισ. και θα βάλουμε εμπροσθοβαρώς οπλικά συστήματα που ήδη υπάρχουν στο εξοπλιστικό σύστημα», πρόσθεσε.
Δ. Μάντζος: Τελικά είναι επιτυχία το ASAFE; Υπάρχει βέτο για την Τουρκία;
«Τελικά, τι ισχύει; Τελικά ο κανονισμός SAFE είναι καλός ή κακός; Τελικά είναι διασφαλισμένο το βέτο απέναντι στην Τουρκία ή όχι -όπως λέγατε στις 29 Μαΐου; Τελικά πρέπει να συμμετάσχουμε ναι ή όχι -όπως λέγατε στις 3 Ιουνίου; Τελικά έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο; Ναι ή όχι -όπως λέγατε, πριν μερικές ημέρες, στις 21 Ιουλίου; Κι αν η απάντηση σε όλα αυτά είναι “ναι”. Γιατί τόσο καιρό εσείς, κ. Υπουργέ, σε όλα απαντούσατε όχι;», ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.
«Ειδικά για το θέμα της Τουρκίας: Αναρωτιόμαστε αν έχει αλλάξει η άποψή σας σε σχέση με την «κερκόπορτα», στην οποία είχατε αναφερθεί ανήμερα της Άλωσης της Πόλης. Υπάρχει; Δεν υπάρχει; Σφραγίστηκε; Είναι ανοιχτή; Τι συμβαίνει; Διότι όλα αυτά τα συζητούμε όσο οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ήδη παρακάμψει τον Κανονισμό και τις προβλέψεις του. Έχουν ήδη προχωρήσει σε άμεσες διακρατικές συμφωνίες. Όσο η Τουρκία φαίνεται ότι αναβαθμίζει τον ρόλο της αλλά και τις εξοπλιστικές της σχέσεις., όχι μόνο εξοπλίζει αλλά και εξοπλίζεται από Ευρώπη. Όπως δείχνουν οι εξελίξεις με τα Eurofighter», είπε ο Δ,. Μάντζος και συνέχισε: «είναι, λοιπόν, εθνική επιτυχία ο Κανονισμός ή επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα, όπως λέγατε αρχικά; Αλλά και επί της ουσίας, είναι τελικά συμφέρων ο Κανονισμός -σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού- ή δεν θα έπρεπε να μπούμε; Τελικά τι ισχύει;».
Καταντια . Καταντησαμε να τρωμε απο μικρους και μεγαλους σφαλιαρες , και αντι να αντιδρασουμε , οτι εμεις δεν δεχομασται σφαλιαρες απο κανεναν , και μπορουμε και εμεις να δωσουμε σκαμπιλια , απλος τους λεμε την μαλακια διεθνες δικαιο ,η καλης γειτονιας . Εχουμε τον Γιωρικα , που φοβατε ακομα και την σκια του , μονο για χειραψιες ειναι . Γιατι δεν πηραν την Εξ. γραμμη τον προηγουμενων ?
Πωωωωω τους ισοπέδωσε μιλάμε!!! τι υπουργαρα είναι αυτή??? που ήταν τόσο καιρό κρυμμένος??? να! αυτόν να βάλετε στο υπουργείο εθνικής άμυνας να δείτε τι πάθουν οι Τούρκοι… και τώρα τι θα κάνει στην τράπεζα Πειραιώς? θα την κλείσει, θα της βάλει πρόστιμο? θα την πετάξει έξω? θα τους στείλει στην Μακρόνησο??? δημοσιογράφοι… ενημερώστε μας
Άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι (του φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο) ίσως και η χειρότερη και πιο παραπλανητική.
Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα μας ενημερώσετε? θα αφιερώσετε λίγες αράδες? Το ξεπούλημα των ΕΔ και η διάλυση τους δεν κάνει κλίκ? ή ο φαλακρός θόλος έχει προστασία, για αυτό και είναι στο απυρόβλητο ενώ η ΝΔ πατώνει…. αλήθεια από ποιόν έχει προστασία? Μάλλον θα περιμένουμε από κάποιον κωμικό νας ενημέρωση….
Μπράβο του, ο μόνος σωστός στην κυβέρνηση.
Ποιός ρε? ο Δένδιας?? σοβαρά???
ο κ. μειωμένη ΑΟΖ παγκόσμιας πρωτοτυπίας? ο στέλνω στην Ουκρανία τα πάντα όλα… που είναι ρε τα σαπάκια murder? έκρηξη στην Αγχίαλο? βάση ελικοπτέρων?? Λιβύη? Κάσος? τέτοια διάλυση στο στράτευμα δεν ξανάγινε από ΥΕΘΑ, τέτοιο μπουλινγκ σε αυτούς που φοράνε στολή επίσης δεν ξανάγινε από ΥΕΘΑ… κ.α. και εσυ τι καλό βρήκες???