Με αναφορά στα αιματηρά γεγονότα του 1922 και τη συνέχεια του μικρασιατικού πολιτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας τίμησε την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με ανάρτηση που συνδυάζει την επίσημη κρατική μνήμη με τη ποιητική έκφραση του Γιώργου Σεφέρη.
Η αναφορά του κ. Δένδια στην ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 υπενθυμίζει τη σημασία που έδωσε το ελληνικό κράτος στην επίσημη αναγνώριση των γεγονότων. Η καθιέρωση της ημέρας αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την ιστορική μνήμη της χώρας, αναγνωρίζοντας την τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την περίοδο των μαζικών εκτοπισμών και διώξεων που οδήγησαν στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες.
Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφασή της Βουλής των Ελλήνων στις 24/9/1998.
Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων και τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Κατάφερε να ορθοποδήσει μετά τον ξεριζωμό και να συμβάλλει τα μέγιστα στην… pic.twitter.com/pPDhu8hH0D
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 14, 2025
Η αναφορά του υπουργού στην ικανότητα του Μικρασιατικού Ελληνισμού να «ορθοποδήσει μετά τον ξεριζωμό» αποτελεί αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής των προσφύγων στη νεότερη ελληνική ιστορία. Παρά το τραύμα του εκτοπισμού, οι Μικρασιάτες όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν, αλλά εμπλούτισαν την ελληνική κοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα.
Η επιλογή του υπουργού να κλείσει την ανάρτησή του με στίχους από τον Γιώργο Σεφέρη προσδίδει βάθος στο μήνυμα. Τα λόγια «Ποιός έφυγε χτυπώντας πέταλα στις πλάκες; Κατάργησαν τα μάτια τους· τυφλοί. Μάρτυρες δεν υπάρχουν πια, για τίποτε» φέρουν το βάρος της ιστορικής μαρτυρίας.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Μόνο δυο στεφάνια στην κηδεία της κόρης του Αμερικανού Πρόξενου στην Σμύρνη το 1922, Τζορτζ Χόρτον
- Μνημόνιο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» υπέγραψε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας