Τσίπρας: Τι λέει για νέο κόμμα – Το μήνυμα προς ΣΥΡΙΖΑ

Έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτηση από βουλευτής

Must Read

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη που ήδη προκαλεί πολιτικές αναταράξεις.

Ο Τσίπρας, χωρίς να δηλώνει ρητά τη δημιουργία νέου κόμματος, σκιαγραφεί τους άξονες ενός νέου πολιτικού σχεδίου που, όπως λέει, «θέλει να επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο της κοινωνίας».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στους Τάσο Παππά και Νίκο Παπαδημητρίου, ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την «επόμενη μέρα» μετά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο. Όπως σημειώνει, το σημερινό πολιτικό σύστημα έχει εγκλωβιστεί «σε μια στείρα διαχείριση εξουσίας», ενώ τονίζει την ανάγκη για μια νέα πολιτική πρόταση που θα απευθύνεται «σε όλους όσοι απογοητεύτηκαν αλλά δεν παραιτήθηκαν».

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να μιλήσει ευθέως για τη μορφή που θα λάβει το νέο εγχείρημα, ωστόσο τα όσα αναφέρει αφήνουν ξεκάθαρα να διαφανεί πως πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να υπερβεί τα στενά κομματικά όρια της Αριστεράς. «Δεν έχει σημασία οι ταμπέλες», υπογραμμίζει, «αλλά το περιεχόμενο της πολιτικής που υπηρετεί τον άνθρωπο και τη δημοκρατία».

Δείτε σχετικό βίντεο:

 

«Με παλιό διαβατήριο κανένας δεν πρόκειται να περάσει στη νέα εποχή, και απλώς θα διαιωνίζεται η καθεστωτική στασιμότητα και ασυδοσία» είπε με νόμηα χωρίς να αποκλείσει μια μελλοντική πολιτική κίνηση.

Η χώρα «χρειάζεται ένα μεγάλο, αποφασιστικό σοκ, σοκ εντιμότητας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας» προσθέτοντας πως πρέπει να «ξανασυνδεθεί η πολιτική με την ηθική και το πολιτικό σύστημα με τους πολίτες. Χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Θεσμικό, οικονομικό, κοινωνικό. Χρειάζεται μια νέα περηφάνια, όχι με την εθνικιστική έννοια του όρου. Την περηφάνια του αυτοσεβασμού. Τη χαρά να ζούμε σε μια χώρα δίκαιη, δημιουργική, που νοιάζεται για αυτούς που έχουν μείνει πίσω, που έχει όραμα για το μέλλον», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά με όσα θα έκανε αν βρισκόταν ξανά σε θέση ευθύνης.

«Πιστεύω ότι ένας νέος πατριωτισμός, που ξεπερνά τους εύλογους ιδεολογικούς διαχωρισμούς,χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ την περίοδο της μεταπολίτευσης, σε όλα τα πεδία της κοινωνικής δράσης. Η διαφθορά, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, η παράλυση των θεσμών, η προκλητική στήριξη του μεγάλου πλούτου εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, η εξασθένηση της διεθνούς θέσης της χώρας, η διακυβέρνηση με όρους προσωπικού πλουτισμού, απαιτούν την αφύπνιση και την κινητοποίηση των πολλών, που βλέπουν τη ζωή τους και το αύριο να εκποιούνται προς όφελος λίγων».

Αποστάσεις από την Αριστερά και μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι βρίσκεται στο αντίθετο πόλο από αυτόν της Δεξιάς, ωστόσο, δεν δίστασε ταυτόχρονα να ισχυριστεί πως «σε κάθε περίπτωση λίγη σημασία έχει πόσο αριστερά στην κλίμακα θα τοποθετήσουμε τον εαυτό μας. Αυτό που μετράει είναι να είμαστε αποτελεσματικοί για το λαό και τη χώρα μας» θα δηλώσει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας μια φράση που σίγουρα θα κάνει εντύπωση και θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα.

Για πρώτη φορά, ο Τσίπρας παίρνει σαφείς αποστάσεις από την παραδοσιακή Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι «η Αριστερά δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για την κοινωνική πρόοδο».

Παράλληλα, απαντά στις αιχμές που δέχθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παύλος Πολάκης, περί «διάσπασης» του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει πρόθεση να «ανταγωνιστεί» τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να «ανανεώσει την προοδευτική παράταξη».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζει τα λάθη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «χάθηκε η επαφή με τον κόσμο» και πως χρειάζεται «μια νέα πολιτική κουλτούρα συμμετοχής και εμπιστοσύνης».

«Η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια σχέση ζωής αλλά έχει κλείσει» είπε και σημείωσε πως η απόφαση του να παραιτηθεί δεν είναι μια κίνηση ανταγωνιστική προς το πρώην κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά μια απόφαση υπέρβασης.

Το νέο πολιτικό αφήγημα

Μιλώντας για το όραμά του, ο Τσίπρας τονίζει πως η πολιτική πρέπει να επανασυνδεθεί με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών: το κόστος ζωής, τις κοινωνικές ανισότητες και τη δημοκρατία. Όπως υπογραμμίζει, «δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε πρόοδος χωρίς ελευθερία».

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι «η κοινωνία έχει κουραστεί από τα μεγάλα λόγια» και δηλώνει πως το νέο του βήμα θα στηριχθεί στην «αλήθεια, τη διαφάνεια και τη συλλογική προσπάθεια». Αν και δεν κατονομάζει στελέχη που θα τον πλαισιώσουν, κάνει λόγο για «ανθρώπους νέους, ικανούς και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις».

Πολιτικές αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Η συνέντευξη Τσίπρα ήδη προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο πολιτικό παρασκήνιο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν αποστάσεις, ενώ άλλοι βλέπουν «προαναγγελία νέου φορέα». Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «επιχειρεί επανατοποθέτηση στο πολιτικό σκηνικό».

Παρά τις ερμηνείες, ο Τσίπρας επιμένει ότι δεν σχεδιάζει «κόμμα για το κόμμα», αλλά μια πολιτική πλατφόρμα διαλόγου. «Η χώρα χρειάζεται ξανά όραμα και πίστη στις δυνάμεις της», λέει χαρακτηριστικά.

Το αν αυτή η πρωτοβουλία θα εξελιχθεί σε κόμμα ή σε πολιτικό κίνημα θα φανεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επιστρέψει στο προσκήνιο με μια νέα αφήγηση, απαλλαγμένη – όπως ο ίδιος υποστηρίζει – από τις «παθογένειες του παρελθόντος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Το έμαθε καλά το ποιηματάκι που του δώσανε… αυτά πριν δεν τα έβλεπε?
    Τι θα πει νέος πατριωτισμός? αυτός πότε ήταν έστω με τον παλιό? ρε πόσα θες να μας τρελάνεις? που δεν έχουν σημασία τα κόμμα και η αριστερά ή η δεξιά, αλλά δεν έχει σημασία πόσο αριστερός είσαι! τελικά είσαι ολίγον έγκυος ε? κυοφορείς την νέα καταστροφή! φάτε σανό αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι από τους πολιτικούς… ορίστε ο νέος σωτήρας! χα χα χα… το κακό είναι ότι αρκετοί θα το φάνε αμάσητο.

  2. Επί 40 χρόνια αυτός ο γιδολαός ψήφιζε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τον χρεοκόπησαν, τον έστειλαν στα συσσίτια και έτσι είπε να δώσει μια ευκαιρία σε έναν πολιτικό που δεν προέρχονταν από κάποιο τζάκι, έχοντας μαζί του μια ομάδα που επίσης η πλειοψηφία της δεν είχε σχέση με τζάκια, πολιτικά και μη.
    Αυτός λοιπόν ο πολιτικός όταν ήρθε η ώρα να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο για να δώσει τα απαραίτητα στον φτωχό Έλληνα (όσα δηλαδή έχουν στερήσει κλέβοντας του) έτσι ώστε να τον κρατήσει στην Ελλάδα ή να καταφέρει να επιβιώσει με κάποια αξιοπρέπεια και να δημιουργήσει οικογένεια, έκανε στροφή 180 μοιρών και πήρε την πεπατημένη των προηγούμενων 40 ετών, δηλαδή φόρτωσε όλο το βάρος στους μικρομεσαίους αφήνοντας τα λαμόγια να συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται και να πλουτίζουν εις βάρος των τίμιων και των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων. Επίσης την εποχή που συνέβαιναν όλα αυτά άνοιξε διάπλατα τα σύνορα της χώρας (πράγμα το οποίο συμβαίνει μέχρι σήμερα) λες και το μείζων πρόβλημα του Έλληνα τότε ήταν να λύσει τα προβλήματα του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και των λοιπών ισλαμικών χωρών.
    Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2019 κι εκεί που έλεγες ότι αυτός ο γιδολαός πρέπει να έχει βάλει μυαλό μετά από όλα αυτά, κάνει το ανεκδιήγητο και ξαναδίνει την εξουσία και μάλιστα με αυτοδυναμία στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ!!! Ναι καλά διαβάσατε και στο ΠΑΣΟΚ, αρκεί να δούμε πόσα στελέχη του παλιού κλεφτοΠΑΣΟΚ βρίσκονται στη ΝΔ-εγκληματική-οργάνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
    Για τις εκλογές του 2023 δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία ιδιαίτερη ανάλυση, μόνο το γιγαντιαίο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ήρθε στην επιφάνεια αρκεί για να μας δώσει την απάντηση στο πως γίνεται στη 4ετία 2019-2023 να έχεις μετατρέψει το 50ευρω σε 20ευρω και να ξαναπαίρνεις αυτοδυναμία και μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό.
    Καταλαβαίνεται τώρα γιατί κοβόντουσαν όλοι αυτοί να «Μένουμε Ευρώπη». Πληρώστε τώρα τις Πόρσε, τις Φερράρι και άλλα τέτοια «επείγοντα» ενώ παράλληλα τα μετράτε από τις «15» για να βγάλετε το μήνα. Σας έχουν βάλει να παλεύετε πλάι-πλάι εσείς για την επιβίωση σας κι εκείνοι για την καλοπέραση τους.
    Όπως έλεγε και μια ψυχή «άμα δεν έχετε να φάτε ψωμί φάτε μια Φερράρι»…

  3. Κάθε, μα κάθε γμμένη φορά που πάτε στις κάλπες, ψηφίζετε τον νέο ψεύτη που σας λέει τα λόγια τα νέα λόγια που θέλετε να ακούσετε και πετάτε στα σκουπίδια τον προηγούμενο επειδή σας αύτωσε without Vaseline or other type of lubricant.
    Και φτού κι απ’ την αρχή.
    Τα θέλει κι εσάς ο  ποπούλης σας όμως. 
    Έτσι δεν είναι; 😎

  4. όλοι έχετε πέσει στην ίδια παγίδα αυτοί οι πολιτικοί εξυπηρετούν συγκεκριμένα σχέδια ήρθε φαίνεται πάλι η ωραυ του να περάσει κάτι; τον Μητσοτάκη τον ξέρουμε είναι προδότες να φοβάσαι αυτούς που είναι σε πολλές βαρκες

  5. Να μας πει με ποιους, διότι τα πρόσωπα έχουν πάντα μεγάλη σημασία, και να δώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τα πιο σημαντικά ζητήματα όπως: αντιμετώπιση δημογραφικού, ακρίβεια, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ,καταπολέμηση της εκτεταμένης διαφθοράς,αναβάθμιση της θέσης της χώρας γεωπολιτικά, ώστε να μην τρέχει πίσω από εξελίξεις και ηγέτες κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι γενικολογιες είναι να χαμε να λέγαμε.

    • Να τους κάνεις τι τους «ποιούς»; 
      Αφού όποιοι και να είναι θα ακολουθούν τον ίδιο προβιά. 

      Α! Δε σου είπα . .
      Για να μην γαβγίζεις άσκοπα σαν τον σκύλο που χάσαμε, 
      το κολόπαΙδο που σας πάει τώρα στη βοσκή, δεν έτυχε να το πηδήξω, 
      όπως και όλους τους προδότες από το 2009 και μετά, γιατί τους είχα σιχαθεί μαζί με εσάς και τα «λεφτά υπάρχουν» που προσκυνάτε κάθε φορά και είχα φύγει στο εξωτερικό. 

  6. Σας είδαμε ρε κόπανε και εσένα και τους συντρόφους σου παπάρα
    Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια και η δημιουργία μαυραγοριτών ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΡΓΟ ΖΩΑ
    με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που αφαιρέσατε το ποινικό μέρος για την αισχροκέρδεια
    και δεν ξαναμιλήσατε για 6 χρόνια που οι μαυραγορίτες ξέσκιζαν το κόσμο .
    Η ερώτηση είναι ΠΟΣΑ ΡΕ νεκροθάφτες ???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάντρεψε στενό συνεργάτη του με την κόρη Γιακουμάτου

Τον στενό του συνεργάτη, Ελπιδοφόρο Παπανικολάου πάντρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Εβίνα Γιακουμάτου, κόρη του πρώην βουλευτή και υπουργού...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκτός «γαλάζιας» γραμμής ο Μπελέρης για τα Τέμπη!

Ένα παρασκήνιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει εσωτερικούς τριγμούς στην Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εκτυλίχθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το τηλεφώνημα στον Μπισμπίκη

Αστραπιαία διαδόθηκε, μόλις σταμάτησε την απεργία πείνας ο Πάνος Ρούτσι, ότι πασίγνωστη συνδικαλίστρια της αριστεράς ήταν εκείνη που είχε στείλει...
SLIDER

Τσίπρας: Τι λέει για νέο κόμμα – Το μήνυμα προς ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόφαση ΣτΕ για Επιθεώρηση Εργασίας: Έκπτωτος ο διοικητής, αλλά του έδωσαν και μπόνους 40.000 ευρώ!

Στο πλευρό της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραμένει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, τον οποίο καθαίρεσε με...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Θα ψηφίζατε ένα νέο κόμμα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα;

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από το κοινοβουλευτικό αξίωμα δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Η ανακοίνωση ενός νέου κόμματος με...
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η μητέρα του Κωνσταντίνου Κυρανάκη: «Δεν σε νίκησε ο καρκίνος, εσύ νίκησες…»

Δύσκολες ώρες περνάει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος έχασε τη μητέρα του που χτυπήθηκε από τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε ο...
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Παντελεήμονας: Βίντεο με τον 47χρονο να ζητά βοήθεια

Την στιγμή που το τμήμα Ανθρωποκτονιών διερευνά την περίεργη υπόθεση του θανάτου ενός 31χρονο Ουκρανού σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον Άγιο...
SLIDER

Οι φυλακές Κορυδαλλού «προσφέρουν» και… μεταπτυχιακό στην παρανομία

Σε κέντρο εκπαίδευσης και σχολείο παράνομων συναλλαγών, κλοπής δημοσίου χρήματος, αρχαιοκαπηλίας, εικονικών εταιρειών, διακίνησης λαθραίων καυσίμων, τσιγάρων, ρούχων, έκδοσης διπλωμάτων...

Διαβάζονται τώρα