Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υποδέχθηκε την Παλαιστίνια ομόλογό του Varsen Aghabekian Shahin και εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» μετά τη σύνοδο του Σαρμ Ελ Σέιχ και την ιστορική συμφωνία για τη Γάζα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη «απτή απόδειξη της δύναμης της διπλωματίας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του σχεδίου ειρήνης του προέδρου των ΗΠΑ και τη σημασία συμμετοχής της Παλαιστινιακής Αρχής σε όλα τα στάδια υλοποίησης.
Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα, με σταθερούς δεσμούς στον αραβικό κόσμο, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση της Γάζας, συνδυάζοντας ανθρωπιστική βοήθεια, ενίσχυση θεσμών και κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη στην Παλαιστίνια ΥΠΕΞ
Καλωσορίζοντας στο υπουργείο Εξωτερικών την Παλαιστίνια υπουργό, ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η χαρά σήμερα είναι μεγαλύτερη δεδομένου ότι η ιστορική αυτή συγκυρία που βιώνουμε μας επιτρέπει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια να είμαστε – συγκρατημένα – αισιόδοξοι».
📍Athens
FM George Gerapetritis’ mtg with the Palestinian Minister of Foreign Affairs and Expatriates, Varsen Aghabekian Shahin📍Αθήνα
Συνάντηση ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων, Varsen Aghabekian Shahin. pic.twitter.com/NuXcjpbXJg— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 14, 2025
Και συνέχισε λέγοντας: «Βρισκόμαστε μόλις μία ημέρα μετά τη «Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης Sharm El-Sheikh» και την ιστορική Συμφωνία Ειρήνης για τη Γάζα. Η ίδια η Συμφωνία είναι η απτή απόδειξη της δύναμης της διπλωματίας. Είναι κρίσιμη η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ».
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η επίτευξη εκεχειρίας για να σταματήσει η αιματοχυσία, η απελευθέρωση των ομήρων και η μαζική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελούν ένα καθοριστικό πρώτο βήμα για μια συνολική διευθέτηση, την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας με στόχο τη Λύση των Δύο Κρατών, βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως της μόνης οδού εμπέδωσης της ειρήνης στην περιοχή».
Ενώ τόνισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί το Σχέδιο πλήρως».
«Οι ημέρες που διανύουμε είναι ιστορικές. Σίγησαν τα όπλα στη Γάζα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις διαρκείς προκλήσεις και τους κινδύνους ανάφλεξης που ελλοχεύουν στη Δυτική Όχθη. Και θα πρέπει πάντοτε το βλέμμα μας να είναι στην ενεργοποίηση της δεύτερης φάσης του Σχεδίου Ειρήνης, που θα εδραιώσει τη βιώσιμη ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, απαιτείται πλήρης συμμετοχή των Παλαιστινίων και της Παλαιστινιακής Αρχής σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής του Σχεδίου Ειρήνης για τη Γάζα, στην ασφάλεια, στην ανθρωπιστική βοήθεια, στην ανασυγκρότηση της περιοχής», ανέφερε ακόμη ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Και υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα, με παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, έχει σταθεί δίπλα στην Παλαιστινιακή Αρχή και στον παλαιστινιακό λαό. Έχουμε συστηματικά υποστηρίξει την οικονομική ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε υπέρμαχοι της αναμόρφωσης και μεταρρύθμισης των παλαιστινιακών θεσμών».
Δείτε ακόμη:
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο αντιπρόεδρος «Λευτεράκης» δεν θυμάται τις 40 σελίδες συνομιλιών του…
- Βορίδης: Tι γράφει στο e-mail που έστειλε σε βουλευτές της ΝΔ
Σαν τη..Κεραμεως είναι!!
σλάβα παλαιστίνα !! 🤣🤣🤣