Το ΥΠΕΞ επανέλαβε την πάγια και αμετακίνητη θέση της Ελλάδας απέναντι στην συμμετοχή της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό Άμυνας SAFE διά της εκπροσώπου Λάνας Ζωχιού.
Κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών την Τετάρτη, η κυρία Ζωχιού ξεκαθάρισε ότι όσο η Άγκυρα διατηρεί το casus belli, δεν υπάρχει περιθώριο για αποδοχή της συμμετοχής της στο SAFE.
«Η άρση του casus belli αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση» υπερτόνισε η εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η στάση της Αθήνας παραμένει αμετάβλητη.
«Ανοιχτοί δίαυλοι, χωρίς αυταπάτες»
Η Λ. Ζωχιού επισήμανε πως, παρά τις διαφωνίες, οι σχέσεις και οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία δεν έχουν διαρραγεί. «Επικοινωνούμε με δομημένο τρόπο, μέσα από τον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα ΜΟΕ. Είμαστε καταδικασμένοι να συνομιλούμε, ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις» δήλωσε.
Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, διατηρεί στρατηγική εταιρική σχέση με την Αίγυπτο και εργάζεται για την περαιτέρω εμβάθυνσή της. «Η χώρα μας είναι κυρίαρχο κράτος και έχει τους δικούς της προσανατολισμούς» ανέφερε.
Επαφές Γεραπετρίτη σε Ταλίν και Ελσίνκι
Αναφερόμενη στα πρόσφατα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Ταλίν και το Ελσίνκι, η κ. Ζωχιού υπογράμμισε τα κοινά σημεία επαφής με τις βόρειες χώρες της ΕΕ.
«Βρισκόμαστε στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία των συνόρων» είπε σχολιάζοντας την συγκλίνουσα προτεραιότητα των 3 χωρών στην θαλάσσια ασφάλεια.
Όσον αφορά στον αποκαλούμενο «σκιώδη στόλο» που φέρεται να παρακάμπτει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το ζήτημα συζητήθηκε τόσο στην Εσθονία όσο και στην Φινλανδία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού.
Προσήλωση στην λύση των δύο κρατών
Σε ό,τι αφορά την Μέση Ανατολή, η κ. Ζωχιού επανέλαβε πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην λύση των δύο κρατών. Όπως τόνισε, η επίτευξη εκεχειρίας στην Γάζα και η απελευθέρωση των ομήρων αποτελούν καθοριστικό πρώτο βήμα για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας, που θα οδηγήσει σε συνολική διευθέτηση του Παλαιστινιακού.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και αναμένεται να αναλάβει επιπλέον πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.
Δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, είναι η σταθεροποίηση στη Γάζα και η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στην περιοχή. «Ως αξιόπιστος συνομιλητής όλων των μερών, η Ελλάδα θα συμβάλλει ενεργά στον διάλογο» είπε.
Σταθερή στάση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους
Η κ. Ζωχιού επεσήμανε πως η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην θέση της για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εκτιμώντας ότι «βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πιο κοντά». Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι η εκεχειρία, η απελευθέρωση των ομήρων και η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή» ανέφερε προσθέτοντας πως η Ελλάδα, ως στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, μεταφέρει μηνύματα και συμμετέχει ενεργά στον διάλογο για την επόμενη ημέρα.
Δείτε επίσης:
- Την Παλαιστίνια υπουργό Εξωτερικών υποδέχτηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης
- Μητσοτάκης: Βέτο της Ελλάδας για την Τουρκία στο SAFE όσο υπάρχει το casus belli