Ένα βίντεο από δημόσιο νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας ανέβασε στα social media ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρινίζοντας ότι δεν το παραθέτει ούτε συγκριτικά ούτε επικριτικά, αλλά με βάση την εμπειρία του ως γιατρός που έχει εργαστεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο ελληνικό ΕΣΥ.
Στην ανάρτησή του, ο υφυπουργός Υγείας επισημαίνει τη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλεται παντού. Εκφράζει υπερηφάνεια για τα αποτελέσματα του ελληνικού συστήματος υγείας και τονίζει ότι η διαρκής προσπάθεια θα αποδώσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη σύνθεσης απόψεων στον χώρο της υγείας, τονίζοντας ότι οι «ιδεατές καταστάσεις» δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ανάρτηση του Μάριου Θεμιστοκλέους
Στο video απεικονίζεται η σημερινή κατάσταση σε ένα από τα κεντρικότερα δημόσια νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Προφανώς, δεν το παραθέτω επικριτικά ή επιδεικτικά. Ούτε με ανέξοδη ευαρέσκεια ούτε με υστεροβουλία να καταδείξω την καλύτερη εικόνα των περισσότερων δικών μας νοσοκομείων σήμερα. Έχω εργαστεί ως παιδονευροχειρουργός τόσο στην Αγγλία, όσο και στο δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας, και αυτές οι εικόνες μου είναι οικείες. Γνωρίζω, σέβομαι και τιμώ πολύ την προσπάθεια που γίνεται εκεί. Νιώθω, όμως, υπερήφανος για τα δικά μας αποτελέσματα σήμερα! Και είμαι βέβαιος ότι η διαρκής προσπάθειά μας θα αποδώσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε κοινωνικά πεδία ζωτικής σημασίας, όπως η υγεία, χρειάζεται σύνθεση απόψεων και όχι στείρα αντιπαράθεση και αδιέξοδοι μηδενισμοί. Όταν, επομένως, ορισμένοι επιδίδονται σε διαρκείς αφορισμούς και φαντασιώνονται ιδεατές καταστάσεις που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, δεν έχει καμία σημασία αν αντιπολιτεύονται εμάς. Επιχειρούν κάτι πολύ πιο άσχημο: Να κλονίζουν διαρκώς την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το ΕΣΥ. Να σπέρνουν αμφισβήτηση για την Πολιτεία και τους βασικούς της θεσμούς στο ευαίσθητο θέμα της υγείας. Να μπολιάζουν με αμφιβολία. Ιδίως για έναν τομέα για τον οποίο σήμερα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.
Οφείλουμε, επομένως, όταν τοποθετούμαστε για το «ΕΣΥ» να το κάνουμε με τρόπο που να μην υπηρετεί ματαιόδοξα μόνο το πολιτικό «ΕΓΩ» μας.
Γιατί εκείνο που έχει σημασία για τους πολίτες είναι να πηγαίνουμε μπροστά.
Γιατί το ΕΣΥ είμαστε όλοι εμείς.
Δείτε επίσης:
Μετά τον Άδωνι… viral και ο Θεμιστοκλέους

