«Έχουν δίκιο οι αγρότες που εξεγείρονται;» είναι το ερώτημα που θέτει σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια παραθέτει στοιχεία για τα κόστη που γονατίζουν τον κλάδο και εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για διώξεις με κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση.
Ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της «Ιθάκης», παρεμβαίνει δημόσια για το αγροτικό ζήτημα, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έλλειψη στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που στέρησε από τους αγρότες εκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικά η ανάρτηση Τσίπρα
«Έχουν δίκιο οι αγρότες που εξεγείρονται; Πάμε να δούμε. Τα τελευταία χρόνια το κόστος παραγωγής αυξάνεται σταθερά από 8 -10% ετησίως. Η ψαλίδα των τιμών των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι πλέον είναι 3 έως 4 φορές επάνω.
Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 40%, ενώ οι ενεργειακές κοινότητες που εμείς σχεδιάσαμε το 2018 για τους παραγωγούς άνοιξαν τελικά μόνο για χάρη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας. Η εκτιμώμενη ζημιά φέτος με την ευλογιά των προβάτων ανήλθε στα 750 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις μόλις στα 15.
Έξι χρόνια τώρα δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός στήριξης, αφού μόλις το 4% του ταμείου ανάκαμψης πήγε στον αγροτικό τομέα.
Πού υπήρξε στήριξη; Στους «φραπέδες», στους «χασάπηδες» και εξαιτίας αυτών φέτος οι επιδοτήσεις που θα έπρεπε να δοθούν σε όσους τις είχαν πραγματικά ανάγκη θα μειωθούν και θα καθυστερήσουν. Γιατί η κυβέρνηση έφαγε «πόρτα» από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξαιτίας της αποκάλυψης του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Είναι λοιπόν οι αγρότες που αντιδρούν με οργή εγκληματική οργάνωση; Αυτοί που διεκδικούν το δίκιο τους δεν είναι εγκληματίες.
Σε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα για εγκληματίες θα έπρεπε να κατηγορηθούν όσοι ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και έφαγαν τα λεφτά των αγροτών μοιράζοντας τα σε φίλους. Όσοι έστησαν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όσοι έχουν στήσει αυτό το πανηγύρι με τις απευθείας αναθέσεις. Όσοι αφήνουν τα καρτέλ ανεξέλεγκτα να αγοράζουν φτηνά από τους παραγωγούς και να πουλάνε πανάκριβα στους καταναλωτές. Ποιοι είναι αυτοί; Νομίζω μπορείτε να το μαντέψετε».
Δείτε επίσης:
- Συνάντηση Χατζηδάκη – Τσιάρα με αγρότες και κτηνοτρόφους από την Κρήτη
- Συνελήφθη αγρότισσα που ανέβαζε βίντεο στο TikTok: «Σαπίστε τους στο ξύλο»
- Στον εισαγγελέα τα πρακτικά της Εξεταστικής – «Όχι» της ΝΔ στην πρόταση για σύλληψη Ξυλούρη


Αλέξη…γύρνα και στείλε τα καθάρματα της δεξιας πισω στον βόθρο και την σαπίλα τους…