Αλ. Κακαβάς: «Αυτό το στοιχείο είναι αναγκαίο για τα σενάρια και την οπτικοακουστική παραγωγή»

Must Read

Την εκτίμηση πως πρέπει να γίνει στροφή σε μία νέα, εξωστρεφή πολιτική σχετικά με τα σενάρια και την οπτικοακουστική παραγωγή τόσο ως προς την αντίληψη όσο και ως προς τη γλώσσα, εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.) Αλέξανδρος Κακαβάς.

«Χρειάζονται, ιστορίες, ελληνικές και μη, που να αφορούν όμως και τους ξένους», αναφέρει αρχικά, επισημαίνοντας πως πρέπει να περιορισθεί η εξ αρχής χρηματοδότηση προτάσεων παραγωγής από τους κρατικούς φορείς. Προτείνει δε, να παρεμβαίνουν μόνον μετά την αποδεδειγμένη ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους χρηματοδότησης της παραγωγής. «Το κίνητρο του κέρδους που χαρακτηρίζει μια ελεύθερη οικονομία, συμβάλλει στην παραγωγή εξαιρετικών, τολμηρών και πρωτότυπων, έργων και τη διάδοση τους, παγκοσμίως, με όφελος για τη χώρα μας» τονίζει.

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος συμβάλλει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας. Όπως είπε ο Αλέξανδρος Κακαβάς διοργανώνει διαγωνισμούς, ανώνυμους, σεναρίου, θεατρικού έργου σε συνεργασία με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στίχου με τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή ενώ, ενώ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, χάρις στον υφυπουργό κύριο Άγγελο Συρίγο, προβαίνει σε διαγωνισμό ερμηνείας επί σκηνής πρωτότυπων μονολόγων σε συνεργασία με το θέατρο Παραμυθίας.

Το Πανόραμα σύγχρονου θεατρικού έργου, τα σεμινάρια σε δήμους της Αττικής με την αρωγή της Περιφέρειας Αττικής, τα επαγγελματικά σεμινάρια/εργαστήρια σε συνεργασία με το New York College, η μελοποίηση των βραβευμένων στίχων από νέους συνθέτες, η παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο Ελλήνων δημιουργών (σεναριογράφων, γελοιογράφων, στιχουργών), οι παρουσιάσεις των εκδόσεων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος αλλά και η υπηρεσία κατοχύρωσης των έργων της διάνοιας αποτελούν μερικές μόνο από τις δράσεις της Ένωσης.

«Ίσως φανώ υπερβολικός όμως, καλύτερη στιγμή δεν έχει, ακόμα, υπάρξει»

«Όλες οι δράσεις της Ε.Σ.Ε. ανεξαιρέτως έχουν έναν μοναδικό στόχο. Να προσφέρουν ευκαιρίες σε νέους, όχι απαραίτητα μόνον νεαρούς, δημιουργούς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να διατυπώσουν τις απόψεις τους χρησιμοποιώντας μια ή περισσότερες τέχνες ως δημιουργική διέξοδο» αναφέρει ο Αλέξανδρος Κακαβάς, που έχει διατελέσει πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. επί 10 συναπτά χρόνια αλλά και παλαιότερα, και έχει βιώσει καλές και κακές στιγμές.

«Ίσως φανώ υπερβολικός όμως, καλύτερη στιγμή δεν έχει, ακόμα, υπάρξει πέραν φυσικά των στιγμών όπου εκδηλώνεται, με ποικίλους τρόπους, η εκτίμηση και αγάπη που τρέφουν δι’ εμέ μέλη της Ε.Σ.Ε., κάποιοι συνάδελφοι άλλων ιδιοτήτων του χώρου, και κάποιοι, ελάχιστοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που στηρίζουν την Ε.Σ.Ε.» εξηγεί και συνεχίζει:

«Κατά τα πρόσφατα χρόνια επιλέξαμε, γνωρίζοντας τις δυσκολίες, να ασκήσουμε μια πολιτική εξωστρέφειας επιδιώκοντας να αφυπνίσουμε το πολιτιστικό ενδιαφέρον όλης της Επικράτειας όσον αφορά κυρίως την οπτικοακουστική τέχνη αλλά και τη θεατρική, τη στιχουργική κ.ά.».

«Στρέφονται με κάθε δυνατό, και πολλές φορές αθέμιτο και ανήθικο, τρόπο κατά της Ένωσης»

Όπως επισημαίνει στην συνέχεια, το δύσκολο και απαιτητικό αυτό έργο αντί να βρει υποστηρικτές έχει προκαλέσει τη μήνη πολλών παραγόντων του χώρου, φορέων και ατόμων, που επιμένουν να θεωρούν ότι μόνον η δική τους δημιουργική έκφραση έχει λόγο ύπαρξης και εξ ου μόνον εκείνοι πρέπει, εσαεί, να επιχορηγούνται από το Κράτος.

«Για αυτό στρέφονται με κάθε δυνατό, και πολλές φορές αθέμιτο και ανήθικο, τρόπο κατά της Ένωσης ή ακόμα και κατά του κόσμου ανά την επικράτεια που στηρίζει το έργο της» υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Η Ένωση βασίζεται κυρίως στην προσφορά και συμβολή των μελών της. Κατά δε τα πρόσφατα τέσσερα έτη, από το 2019 έως σήμερα, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, πέραν των προσφορών του Περιφερειάρχη Αττικής κυρίου Γεωργίου Πατούλη και της πρώην αντιπεριφειάρχη Πολιτισμού κυρίας Μαίρης Βιδάλη, η κύρια οικονομική υποστήριξη προήλθε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη».

Ο Αλέξανδρος Κακαβάς κάνει λόγο για τις χειρότερες στιγμές, τονίζοντας πως είναι περισσότερες. «Και αυτό γιατί οι απόψεις μου περί μείωσης της κρατικής παρέμβασης με έχουν καταστήσει ενοχλητικό και ανεπιθύμητο εξ ου και πολλάκις επιχειρήθηκε να σπιλώσουν το όνομά μου, ακόμα και να με εξοβελίσουν», σημειώνει και καταλήγει:

«Αντέχω επειδή μου εμφυσεί θάρρος και σθένος η αγάπη του κόσμου που αντιμετωπίζει ως διέξοδο στις διάφορες κρίσεις που βιώνει τις πολιτιστικές δράσεις της Ε.Σ.Ε.. Εξ ου και είμαι ακόμα παρών και μαζί με μια μικρή ομάδα συναδέλφων της Ε.Σ.Ε. και της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε. συνεχίζουμε με όση επιρροή διαθέτουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε, αν όχι να αλλάξουμε, προς όφελος των πολλών την κρατούσα κατάσταση στο σύγχρονο, πολιτισμό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This