Aυλαία στις Κάννες: Στον Σον Μπέικερ ο Χρυσός Φοίνικας για την ταινία «Anora»

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απέσπασε ο Τζέσι Πλέμονς για το «Kind of Kindness» του Γιώργου Λάνθιμου

Must Read

Ολοκληρώθηκε το 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες το Σάββατο με μεγάλο νικητή τον Σον Μπέικερ. Κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Anora», μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης με τον Αμερικανό σκηνοθέτη να την παρουσιάζει σε αθυρόστομη εκδοχή της «Σταχτοπούτας».

«Ευχαριστώ την επιτροπή και το φεστιβάλ που έκαναν το όνειρό μου πραγματικότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα της ταινίας μου που έκαναν αυτό το ταξίδι μαζί μου, αλλά και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που με ενέπνευσαν στην καριέρα μου» δήλωσε ο Μπέικερ και υπογράμμισε ότι οι κινηματογραφικές αίθουσες πρέπει να παραμείνουν ζωντανές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεγάλη επιτυχία σημείωσε και ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Οντιάρ, ο οποίος έφυγε με δύο βραβεία για την ταινία του «Emilia Pérez»: το Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας που μοιράστηκαν οι τέσσερις πρωταγωνίστριές του.

 

Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απέσπασε ο Τζέσι Πλέμονς για το «Kinds of Kindness» του Γιώργου Λάνθιμου. Είναι η τέταρτη φορά που ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη κερδίζει βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών, κάτι που έχουν επιτύχει ελάχιστοι στην ιστορία του θεσμού.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Grand Prix) πήρε η Ινδή Παγιάλ Καπάντια για το «All We Imagine as Light». Γράφει ιστορία στην διοργάνωση φέρνοντας την πρώτη ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα και την πρώτη ινδική ταινία εδώ και 3 δεκαετίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών. Η ταινία αφηγείται τις ζωές τριών νοσοκόμων καθώς αυτές μοιράζονται ανάμεσα στην μεγάλη πόλη και την εξοχή, την πραγματικότητα και την φαντασία.

 

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας πήρε ο Πορτογάλος Μιγκέλ Γκόμες, για την ταινία «Grand Tour». Ένα ιδιότυπο δράμα που διαδραματίζεται στην Βιρμανία των αρχών του προηγούμενου αιώνα με κεντρικό χαρακτήρα έναν Ἀγγλο, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει τον γάμο με μια συμπατριώτισσα του.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ για την ταινία «The Seed of the Sacred Fig», ένα αγωνιώδες δράμα που επιτίθεται στο απολυταρχικό καθεστώς του Ιράν.

Το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας μοιράστηκαν οι Κάρλα Σοφία Γκασκόν, Ζόι Σαλντάνα, Αντριάνα Παζ και Σελένα Γκόμεζ, πρωταγωνίστριες της «Emilia Pérez» του Ζακ Οντιάρ.

Το Βραβείο Σεναρίου κέρδισε η Γαλλίδα σκηνοθέτρια Κοραλί Φαρζά για την ταινία της «The Substance», στην οποία κάνει μια δυναμική επιστροφή η Ντέμι Μουρ. «Μια ταινία «σωματικού τρόμου (body horror), με πολύ σπλάτερ, που τελειώνει με πίδακες αίματος να πλημμυρίζουν τον φακό» είχε δηλώσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό.

Τα βραβεία απένειμε η Κριτική Επιτροπή με πρόεδρο την Αμερικανίδα σκηνοθέτρια και ηθοποιό Γκρέτα Γκέργουιγκ και μέλη τον Τούρκο σεναριογράφο και σκηνοθέτη Εμπρού Τζεϊλάν, την Αμερικανίδα ηθοποιό Λίλι Γκλάντστοουν, τη Γαλλίδα ηθοποιό Εύα Γκριν, τη Λιβανέζα σκηνοθέτρια και σεναριογράφο Ναντίν Λαμπακί, τον Ισπανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά, τον Ιταλό ηθοποιό Πιερφρανσέσκο Φαβίνο, τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε Εντα και τον Γάλλο ηθοποιό και παραγωγό Ομάρ Σι.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This