Αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση των δύο κορυφαίων δημιουργών, είναι η μεγάλη περιοδεία που αναμένεται να ξεκινήσουν η Νατάσσα Μποφίλιου με τον Γιάννη Χαρούλη.
Πρόκειται μάλιστα, για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη περιοδεία, καθώς οι δύο καλλιτέχνες θα ταξιδέψουν σε εννέα χώρες όπου και θα δώσουν συνολικά 21 συναυλίες, πλαισιωμένοι από 21μελή ορχήστρα υπό το σχήμα «Hellenic Music Ensemble».
O Γιώργος Χατζιδάκις θα κινηθεί νομικά
Ωστόσο, φαίνεται πως λογαριάζουν… χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς ο Γιώργος Χατζιδάκις, γιος και μοναδικός κληρονόμος του Μάνου Χατζιδάκι αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά των διοργανωτών της περιοδείας. Αιτία, όπως αναφέρει ο ίδιος, τον προσέγγισαν μεν για να ζητήσουν την άδειά του, αλλά όταν εκείνος αρνήθηκε, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της διοργάνωσης, αγνοώντας τον.
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Χατζιδάκις σε σχετική ανάρτηση, η πρόταση των διοργανωτών είχε απορριφθεί από τον ίδιο, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του κορυφαίου συνθέτη, ποιητή και τραγουδοποιού πατέρα του.
Η ανακοίνωση του υιού Χατζιδάκι
«Ο Μάνος Χατζιδάκις σε όλη του τη ζωή είχε ένα θεμελιώδες μέλημα: να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο πνευματικό του έργο, ώστε κάθε δημόσια παρουσίασή του να αντανακλά πλήρως τα καλλιτεχνικά και αισθητικά κριτήρια που ο ίδιος είχε θέσει. Είναι γνωστό ότι, στο όνομα της καλλιτεχνικής και αισθητικής αρτιότητας, απέρριπτε συστηματικά προτάσεις που δεν ανταποκρίνονταν στο όραμά του και στις αρχές του, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο όφελος.
Μετά τον θάνατό του, ως γιός και μοναδικός κληρονόμος του, είναι μέγιστη ευθύνη μου να διαφυλάσσω το έργο του με τον τρόπο που ο ίδιος είχε προσδιορίσει. Για το σκοπό αυτό έχω αναθέσει, τη διαχείριση και προστασία του έργου του στην εταιρεία μουσικών εκδόσεων SEED POINT, η οποία ενεργεί εκ μέρους μου.
Προ μηνών, η SEED POINT έλαβε πρόταση από τον κ. Πάνο Λιαρόπουλο για τη διοργάνωση παγκόσμιας περιοδείας, υπό το καλλιτεχνικό σχήμα Hellenic Music Ensemble, με παρουσίαση έργων του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή τους.
Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε ρητά διότι δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Μάνου Χατζιδάκι.
Ωστόσο, ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι ο κ. Λιαρόπουλος, προχώρησε μονομερώς στην οργάνωση της εν λόγω περιοδείας, αναθέτοντας την υλοποίηση σε βρετανική εταιρεία παραγωγής, αγνοώντας πλήρως τη ρητή άρνησή μας, γεγονός που μας υποχρέωσε να προβούμε σε νομικές ενέργειες.
Το να ισχυρίζεται κανείς ότι “τιμά” τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ επιλέγει να παρουσιάσει το έργο του παρά τη σαφή και ρητή αντίθεση της οικογένειας του, είναι υποκριτικό και σίγουρα εκτός “Χατζιδακικού ήθους”».
- Δείτε επίσης: Σάλος με την εμφάνιση της Μποφίλιου – Τι είπε η Αναστασία Γιάμαλη και τους άφησε όλους άφωνους

