Ο «καλλιτεχνικός» καβγάς του Γρηγορίου Ξενόπουλου με την Κυβέλη!

Must Read

Οι καλλιτεχνικοί διαξιφισμοί και ανταγωνισμοί δεν είναι βεβαίως φαινόμενο της εποχής μας. Ίσχυαν ανέκαθεν, αλλά είχαν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όπως συνέβη τον Αύγουστο 1911, όταν ξέσπασε «πόλεμος» ανάμεσα στον θεατρικό συγγραφέα Γρηγόριο Ξενόπουλο και μία από τις πρωταγωνίστριές του, την περίφημη Κυβέλη. Η σχέση τους μέχρι τότε ήταν άριστη και η Κυβέλη συμμετείχε σε θεατρικά έργα που ανέβαζε ο Γρ. Ξενόπουλος στα αθηναϊκά θέατρα.

  • Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Κάποια στιγμή όμως η Κυβέλη επέλεξε να συνεργαστεί με άλλο σχήμα. Ο Γρ. Ξενόπουλος, ως γνωστόν, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τα έντυπα της εποχής του, ενώ έγραφε κριτικές ή χρονογραφήματα σε αρκετά εξ αυτών. Εκμεταλλεύθηκε, λοιπόν, την ευκαιρία για να ρίξει μια «μπηχτή» στην Κυβέλη.

Ασκώντας κριτική στο έργο του Θεόδωρου Συναδινού «Μπλόφες», στο οποίο πρωταγωνιστούσε η Κυβέλη έγραψε στην εφημερίδα «Καιροί» πως δεν είχε σημασία εάν ήταν μεγάλος ή μικρός ο ρόλος ενός ηθοποιού, όσο ο τρόπος που τον απέδιδε. Στη συνέχεια άφηνε αιχμές για τους «κατά συνθήκην μεγάλους ηθοποιούς», ηθοποιούς που τους έπιαναν νευρικά γέλια πάνω στη σκηνή, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάποιο όνομα. «Υποθέτομεν πως δεν εννοεί την Κυβέλην, η οποία δια μίαν στιγμήν κατελήφθη από νευρικά γέλοια» , έσπευσε να γράψει κάποιος στην εφημερίδα «Εστία»,  με έκδηλη τη διάθεση να… πειράξει τα δύο γνωστά πρόσωπα του θεατρικού κόσμου και να ρίξει… λάδι στη φωτιά.  Και σα να μην έφθανε αυτό, γνωρίζοντας την ευαισθησία που είχε ο Ξενόπουλος στο ζήτημα της ηλικίας του, συμπλήρωνε το πείραγμα γράφοντας πως «ούτε αυτήν (:δηλαδή την Κυβέλη) υπονοεί κατά συνθήκην μεγάλην».

Αυτό ήταν. Ο καβγάς είχε ανάψει. Την Κυβέλη έσπευσε να υπερασπιστεί ο γνωστός θεατράνθρωπος Συναδινός γράφοντας στην εφημερίδα «Ακρόπολις» ότι ο Ξενόπουλος είχε πάψει να θεωρεί την Κυβέλη «μεγάλη» από τότε που δεν συμμετείχε σε παραστάσεις δικών του έργων. «Επειδή δεν έχω πλέον νταραβέρια με την τέως πρωταγωνίστριά μου, δεν σημαίνει δι’ αυτό, ότι εις ό,τι δήποτε γράφω κρύπτεται κι ένας υπαινιγμός εναντίον της» απάντησε ο Ξενόπουλος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This