Σαν σήμερα: Tα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι

Τα σημαντικότερα γεγονότα - Ποιος είπε το «σκέφτομαι, άρα υπάρχω»

Must Read

Ήταν 31 Μαρτίου του 1889… Ο Πύργος του Άιφελ εγκαινιάστηκε στο Παρίσι, σε μια τελετή με τον σχεδιαστή του, Γκουστάβ Άιφελ, να έχει φυσικά τον σημαίνοντα ρόλο. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Πιέρ Τιράρ, επίσης άλλοι επίσημοι, μαζί με 200 εργάτες που είχαν συμμετάσχει στο να φτιαχτεί το έργο.

Το σχέδιο για την κατασκευή του περίφημου πύργου επιλέχθηκε από την γαλλική κυβέρνηση ανάμεσα σε 100 προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμού για τον σχεδιασμό ενός μνημείου που θα κατασκευαζόταν στο Champ-de-Mars, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Με αφορμή μάλιστα την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση.

Ο πύργος δέχθηκε πολλές επικρίσεις, κυρίως από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Γαλλίας. Πολλοί Παριζιάνοι απαιτούσαν την κατεδάφισή του, χαρακτηρίζοντάς τον από… ασταθή ως και αντιαισθητικό. Οι καθημερινές εφημερίδες ανέμιζαν στα μανταλάκια με οργισμένες επιστολές κυρίως από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού. Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μοπασάν, εικάζεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του στο εστιατόριο του πύργου συνεχώς. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε το εξής μυθικό: Ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον Πύργο! Ο ποιητής Πολ Βερλαίν άλλαζε… δρόμο, για να μην βλέπει τον πύργο. Οι αστυικοί μύθοι αυτά μεταφέρουν στο πέρασμα των δεκαετιών.

Σήμερα ωστόσο, ο πύργος προκαλεί τον θαυμασμό παγκοσμόως, ως ένα εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης. Πέρα από αρχιτεκτονικό αριστούργημα θεωρείται και ένα τεχνολογικό θαύμα. Για την κατασκευή του συνεργάστηκαν 300 εργάτες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 18.038 κομμάτια σφυρηλατημένου σιδήρου και 2,5 εκατομμύρια βίδες και μπουλόνια!

Κατά την κατασκευή του, ήταν ο υψηλότερος πύργος στον κόσμο, ωστόσο το 1930 έχασε αυτή την θέση από το Chrysler Building της Νέας Υόρκης. Όταν οι πρώτοι επισκέπτες εισήλθαν στο κτίριο στις 6 Μαΐου του 1889, τα ασανσέρ δεν λειτουργούσαν ακόμη. Ως συνέπεια, οι 30.000 επισκέπτες είχαν να ανέβουν τα 1.710 σκαλοπάτια για να φτάσουν στην κορυφή…

Ο Γκουστάβ Άιφελ, δήλωνε: «Θα έπρεπε να ζηλεύω τον πύργο. Είναι πολύ πιο διάσημος από μένα. Ο κόσμος μοιάζει να πιστεύει ότι είναι το μοναδικό μου έργο, παρότι έχω κάνει άλλα πράγματα, τελικά».

Ο Άιφελ, ο οποίος πριν την κατασκευή του πύργου είχε ήδη φήμη για το έργο του στον σκελετό του Άγαλματος της Ελευθερίας, που είχε ολοκληρωθεί στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στην πραγματικότητα πάντως δεν αποτελεί τον δημιουργό του συγκεκριμένου έργου. Πείστηκε για το σχέδιο των δύο κύριων μηχανικών, Μορίς Κεσλέν και Εμίλ Νουγκέρ, μόνο μετά τις αλλαγές που ακολούθησαν. Αποκτώντας έτσι τα δικαιώματα της πατέντας και η ιστορία εξελίχθηκε.

Tι άλλο συνέβη στον κόσμο με μια ματιά

1492: Οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα, εκδίδουν το διάταγμα της Αλάμπρας, με το οποίο διατάσσονται οι 150.000 Εβραίοι που ζουν στην χώρα, είτε να μεταστραφούν στον Χριστιανισμό, είτε να εγκαταλείψουν την Ισπανία.

1596: Γεννήθηκε ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία και για την ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

1727: Πέθανε ο Άγγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος, Άιζακ Νιούτον (Ισαάκ Νεύτωνας).

1776: Η Άμπιγκεϊλ Άνταμς αιτήθηκε με επιστολή της στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ να μεριμνήσει για τα δικαιώματα των γυναικών. Το αίτημά της αγνοείται.

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει την σημαία της Επανάστασης στην Λιβαδειά.

1947: Η Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσων παραδίδεται από τους Βρετανούς στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Αρχίζει η μεταβατική περίοδος ενσωμάτωσης στην Ελλάδα.

1980: Πεθαίνει ο Τζέσε Όουενς, ο αφροαμερικανός αθλητής του στίβου που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και έσβησε τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άρειας φυλής.

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ για την μουσική επένδυση του φιλμ «Δρόμοι της Φωτιάς», που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.

2008: Ο Αμερικανός -με γαλλική καταγωγή- σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου και σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη, Ζιλ Ντασέν, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This