Ειρήνη Αγαθοπούλου: «Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει παρενοχληθεί»

Η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου παίρνει θέση υπέρ του κύματος καταγγελιών γιατί, όπως λέει, η βία είναι σε κάθε χώρο

Must Read

«Η κοινωνία μας πρώτα κατηγορεί το θύμα» υποστηρίζει σήμερα στην «Espresso» η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ και α’ αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Ειρήνη Αγαθοπούλου. Δεν διστάζει μάλιστα να πει ότι δεν υπάρχει γυναίκα, από το αστικό λεωφορείο μέχρι τον χώρο δουλειάς της, που δεν έχει βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση από κάποια μορφή παρενόχλησης, σαν κι αυτές που έρχονται σωρηδόν στη δημοσιότητα.

  • Συνέντευξη στη
    Βίβιαν Μπενέκου

Η 35χρονη πολιτικός, η οποία έχει φαρμακείο στο Κιλκίς αλλά και μαγαζί με φυτοθεραπευτικά σκευάσματα στο κέντρο της Αθήνας, αναφερόμενη στα της πολιτικής και στις συνεργασίες που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει «ναι» σε αυτές, αν και εκείνη πιστεύει ότι η Φώφη Γεννηματά είναι πιο κοντά στον Μητσοτάκη και στη Ν.Δ. παρά στο κόμμα της. Η ίδια θεωρεί την πολυφωνία δύναμη και συστατικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά την πανδημία, η Ειρήνη Αγαθοπούλου βρίσκει πολύ χαμηλό τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα, ενώ ως φαρμακοποιός ξέρει και το παρατηρεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες παίζουν παιχνίδια με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, με την ανοχή της Ε.Ε. αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως διατείνεται.Η Ειρήνη δηλώνει «και φαρμακοποιός και πολιτικός», όπως επίσης και ότι την πολιτική δεν θα την άλλαζε με τίποτε άλλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο αναδιοργάνωσης. Προς τα πού πιστεύετε ότι πρέπει να βαδίσει;

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2019 εγγράφηκαν πολλά νέα μέλη με κίνητρο να συστρατευθούν απέναντι σε μια δεξιά, συντηρητική κυβέρνηση. Αυτό δημιούργησε μια νέα συνθήκη στο κόμμα μας και μια σημαντική, νέα πρόκληση. Οφείλουμε, λοιπόν, να εμπλέξουμε το συντομότερο δυνατόν όλους αυτούς τους ανθρώπους που οραματίζονται μια μεγάλη, δημοκρατική, αριστερή, προοδευτική παράταξη που θα ανατρέψει την κυβέρνηση της Δεξιάς, διότι μπροστά σε αυτό το εγχείρημα δεν περισσεύει κανείς και καμία. Γι’ αυτό προχωράμε, παρά την πανδημία, στις διαδικασίες ανανέωσης των κομματικών οργάνων μας, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες κομματικές διαδικασίες, με κάθε πρόσφορο μέσο. Στόχο μας αποτελεί η αντιστοίχιση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κομματική του βάση, έτσι ώστε όλοι όσοι μας εμπιστεύτηκαν να μπορούν να συμβάλουν ενεργά στις διαδικασίες και στη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικών για την επόμενη αριστερή κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με όλες αυτές τις δεκάδες ομαδούλες στο εσωτερικό του, που η καθεμιά έχει και μια άποψη;

Για την Αριστερά του Συνασπισμού και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ η έκφραση διαφορετικών απόψεων δεν ήταν ποτέ πρόβλημα. Αντίθετα, αυτός ήταν και είναι ο πλούτος μας. Οταν ένα κόμμα, πολλώ δε μάλλον ένα αριστερό – ριζοσπαστικό κόμμα, θέλει να εκφράζει μεγάλες πλειοψηφίες, δεν μπορεί να μην αφουγκράζεται διαρκώς τις ανάγκες της κοινωνίας ή να περιχαρακώνεται πίσω από προδιαμορφωμένες απόψεις. Οφείλει να ακούει, να συνθέτει και να διαμορφώνει διαρκώς θέσεις και πολιτικές. Αυτό είμαστε, παρότι κάποιοι δεν μπορούν να το καταλάβουν. Ωστόσο, οι αξίες όλων μας είναι κοινές, τα ιδανικά μας το ίδιο και ο στόχος μας ένας: να είμαστε η έκφραση των αγωνιών της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των πιο αδύναμων, των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Δεν μας φοβίζει λοιπόν η πολυφωνία, ούτε ότι κάποιοι προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως αδυναμία μας. Θέλω να τους θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι δημιουργήθηκε, έτσι πήρε την κυβέρνηση το 2015 και έτσι θα ξανακυβερνήσει.

Τι θέση παίρνετε στη συζήτηση για τις συνεργασίες ή τη συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά;

Επιδιώκουμε τις συνεργασίες και το έχουμε αποδείξει. Πρέπει όμως και τα υπόλοιπα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν γενναίες αποφάσεις. Μέχρι στιγμής το ΚΙΝ.ΑΛ. και η ηγεσία του δείχνουν να βρίσκονται πιο κοντά στον κ. Μητσοτάκη παρά στον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που απογοητεύει μεγάλη μερίδα του προοδευτικού κόσμου που βρισκόταν παραδοσιακά στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αποτελέσει τον βασικό κορμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας όλων των προοδευτικών κομμάτων, ώστε να αναχαιτίσει την επέλαση της νεοφιλελεύθερης δεξιάς και των καταστροφικών πολιτικών της. Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση όλων των τελευταίων δεκαετιών. Αυτή την κατάσταση μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να τη σταματήσει και όλα τα κόμματα που δηλώνουν προοδευτικά οφείλουν να πάρουν θέση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κατανοούμε τον φόβο της κυρίας Γεννηματά ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξαφανίσει το κόμμα της, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία μπροστά στο μεγάλο διακύβευμα.

Εάν πάμε σε εκλογές, όπως ψιθυρίζεται, το κόμμα σας τι θέση θα έχει, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει προλάβει να αναδιοργανωθεί;

Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Οχι για εμάς, αλλά για την κοινωνία. Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε και να αναλάβουμε ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, ώστε να υπερασπιστούμε κοινωνικά κεκτημένα δεκαετιών, που σήμερα φαίνεται πάλι να αμφισβητούνται. Ειδικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με πρόσχημα την πανδημία, διακινδυνεύει θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, όπως η ελευθερία, η υγεία, η εκπαίδευση, και αφήνει ανυπεράσπιστα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα απέναντι στην οικονομική εξαθλίωση.

Πόσο σας ανησυχεί η εξέλιξη της πανδημίας;

Ανησυχούμε γιατί βλέπουμε ότι, παρά τα ευχολόγια, η κυβερνητική πλευρά είναι παντελώς απρόθυμη να επενδύσει στο κοινωνικό κράτος και να καταρτίσει σχέδιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της σε βάθος χρόνου. Λειτουργεί καθαρά πυροσβεστικά, με αποτέλεσμα να γίνονται επαναλαμβανόμενα λάθη στη διαχείριση του υγειονομικού ζητήματος, τη στιγμή μάλιστα που, όπως βλέπουμε, έχουμε εκ νέου αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε όσον αφορά το οικονομικό σκέλος. Επειτα από έναν χρόνο επαναλαμβανόμενων lockdowns τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εντελώς ανεπαρκή, πολλές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο και την ίδια ώρα έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που τους εμπαίζει (βλ. Αδωνις Γεωργιάδης). Aλλος ένας ανησυχητικός παράγοντας είναι ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ως φαρμακοποιός τι λέτε για το εμβόλιο και τα φάρμακα για τον κορωνοϊό; Οι φαρμακευτικές παίζουν παιχνίδια;

Η κυβέρνηση λίγο καιρό πριν πήγε να πουλήσει τα εμβόλια ως πανάκεια. Από την αρχή κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου και, δυστυχώς, αποδειχθήκαμε σωστοί. Τα εμβόλια έχουν έρθει, αλλά ο ρυθμός εμβολιασμού είναι πάρα πολύ αργός, την ίδια στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανησυχία διεθνώς με την εμφάνιση των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα. Φυσικά και όλες οι θεραπείες που τεκμηριώνονται ως αξιόπιστες και αποτελεσματικές πρέπει να είναι προσβάσιμες στη χώρα μας. Τα φάρμακα από μόνα τους όμως δεν μπορούν, ούτε αυτά, να είναι η λύση. Ο συνδυασμός εμβολίων, φαρμάκων και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης και καλύτερης υγειονομικής απόκρισης των μονάδων υγείας είναι το ζητούμενο. Η κυβέρνηση, όπως προανέφερα, δεν προχωράει στον απαραίτητο σχεδιασμό και στη θωράκιση του ΕΣΥ. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού οφείλεται στην περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων από τις εταιρίες. Τι κάνει όμως η ίδια γι’ αυτό; Αντί να πάρει πρωτοβουλίες, από κοινού με άλλες χώρες, για την άρση του καθεστώτος της πατέντας για τα εμβόλια, ώστε να πολλαπλασιαστεί η δυνατότητα παραγωγής τους, λοιδορεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα παίρνει άστοχες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ μόλις το 2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και δεν έχει καν αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό. Οσον αφορά τις φαρμακευτικές εταιρίες λοιπόν, φυσικά και παίζουν παιχνίδια με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, το κάνουν ωστόσο με την ανοχή της Ε.Ε. και πολλών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η ελληνική.

Ως αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης που είστε για θέματα ισότητας, τι σκέφτεστε για όλες αυτές τις καταγγελίες των γυναικών περί βίας, σεξουαλικής και μη; Μήπως στην υπερβολή τους (έχουν βγει όλες και καταγγέλλουν) χάνουν το δίκιο τους;

Δεν βλέπω καμία υπερβολή. Βλέπω περιπτώσεις ενός θέματος που για πολλά χρόνια η ελληνική κοινωνία το έκρυβε κάτω από το χαλί. Οι καταγγελίες αποδεικνύουν ότι η σεξουαλική βία, αλλά και η βία γενικότερα ως απειλή, υπήρχε και υπάρχει σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Είμαι αισιόδοξη ότι το κύμα καταγγελιών που ξεκίνησε θα βοηθήσει και άλλες γυναίκες -και όχι μόνο- να μιλήσουν και να μην υπομένουν τέτοιες καταστάσεις.

Είναι σωστό εάν έχεις δεχτεί βία να το λες χρόνια μετά; Στην ώρα του δεν θα είχε περισσότερο αντίκτυπο στον θύτη;

Το γεγονός ότι πολλές γυναίκες μπορεί να μίλησαν χρόνια μετά ή να μη μίλησαν καθόλου δεν έχει να κάνει με τις ίδιες. Εχει να κάνει με την κοινωνία μας, που σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως πρώτα κατηγορεί το θύμα. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, λοιπόν, το σωστό είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μιλάει.

Εσείς ως γυναίκα έχετε ποτέ βρεθεί σε δυσάρεστη τέτοια θέση;

Δεν νομίζω πως υπάρχει γυναίκα που να μην έχει βρεθεί σε τέτοια θέση. Από το αστικό λεωφορείο μέχρι τον χώρο δουλειάς.

Ποιος είναι ο καλύτερος και ο χειρότερος υπουργός της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη σας;

Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να ονοματίσω, δεν έχει νόημα. Εξάλλου, όλοι οι υπουργοί εκτελούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, και αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Θεωρώ προβληματικό ότι σε κομβικά υπουργεία υπάρχουν υπουργοί με ακροδεξιές καταβολές και με ιδιαίτερα συντηρητικές πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά ακόμη και αυτό είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Αρα ας μην ψάχνουμε αδύναμους κρίκους σε μια κυβέρνηση που εν συνόλω έχει έναν σκοπό: να δώσει τα πολλά σε λίγους και να πάρει από τους πολλούς ακόμη και τα λίγα που διαθέτουν. Οχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ελευθεριών, δικαιωμάτων κ.ο.κ.

Γιατί από φαρμακοποιός, πολιτικός; Τι σας τράβηξε;

Και φαρμακοποιός και πολιτικός. Συνεχίζω να ασκώ το επάγγελμά μου διατηρώντας φαρμακείο στο Κιλκίς μαζί με τον πατέρα μου, αλλά και την ατομική μου επιχείρηση λιανικού εμπορίου στην Αθήνα. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Η πολιτική σήμερα είναι, αύριο δεν είναι.

Τι κάνει μια νεαρή βουλευτής στον ελεύθερο χρόνο της; Κάνετε σπορ;

Ελεύθερο χρόνο διαθέτω λίγο και επιδιώκω να τον περνώ με τους δικούς μου ανθρώπους. Επίσης, εδώ και έναν χρόνο περίπου έχω βάλει ξανά συστηματικά τη γυμναστική στη ζωή μου, είναι κάτι που με κάνει να ξεφεύγω και να ξεκουράζομαι.

Με τι θα αλλάζατε την πολιτική;

Είναι τεράστιο σχολείο. Δεν θα την άλλαζα. Προσπαθώ να γεμίσω εμπειρίες από τον χώρο αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This