Μιλένα Αποστολάκη: «Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε όλα τα δεινά της κρίσης»

Η Μιλένα Αποστολάκη μιλάει για την επιστροφή της στην πολιτική και για τo... comeback του κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση

Must Read

«Στους πολίτες απευθυνόμαστε και όχι σε συμμαχίες κορυφής που δεν αφορούν κανέναν» λέει μιλώντας σήμερα στην «Espresso» η βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, απαντώντας στο μείζον ζήτημα των ημερών, περί της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια πιστεύει επίσης ότι τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων αναγνωρίζουν το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Η Μιλένα Αποστολάκη επέστρεψε φέτος, έπειτα από χρόνια απουσίας, στη Βουλή, μια Βουλή αλλαγμένη, «που αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την περιπέτεια των Μνημονίων και το τραύμα της κρίσης», όπως υποστηρίζει. Για τη Μιλένα η πολιτική είναι ταυτόσημη με τη ζωή της. Τουλάχιστον αυτό μας λέει η ίδια, αιτιολογώντας την επανάκαμψή της στα δημόσια πράγματα. Καταφέρνει δε και συνδυάζει τα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα με τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής της, που είναι ο κινηματογράφος και το θέατρο. Ως μητέρα μεγαλώνει έναν γιο, έχοντας στο πλάι της μια μεγάλη οικογένειας που είναι «ένας για όλους και όλοι για έναν»!

Η αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να είναι η πραγματική αντιπολίτευση. Ομως μπορεί;

Η μεγάλη περιπέτεια της χρεοκοπίας της χώρας έβαλε στο στόχαστρο ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο αποδόθηκαν όλα τα δεινά της πρωτόγνωρης κρίσης. Αυτή η άδικη κρίση της ιστορίας, δέκα και πλέον χρόνια μετά φαίνεται να υποχωρεί. Ολοι σήμερα γνωρίζουν και επιμερίζουν με δικαιότερο και πιο αντικειμενικό τρόπο τις ευθύνες για την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ άντεξε, γιατί οι ρίζες του είναι βαθιές, η πολιτική του παρακαταθήκη μεγάλη και η σημερινή του ατζέντα σύγχρονη, αναγκαία και αφορά τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών. Είναι λοιπόν εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η βελτίωση των ποσοστών του σε όλες τις πρόσφατες αναμετρήσεις -εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές- είναι σταθερή και αυξανόμενη. Οι πολίτες μάς ακούν ξανά με προσμονή. Οπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, είμαστε στη συνείδησή τους το κόμμα στο οποίο αναγνωρίζεται ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κόμμα που έχει προοπτική να αμφισβητήσει την εκλογική ηγεμονία της κυβέρνησης. Ασφαλώς χρειάζεται να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με συνέπεια, μαχητικότητα και ευθύνη. Ο,τι γκρεμίζεται εύκολα, χτίζεται πολύ δύσκολα. Κι εμείς ξαναχτίζουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες με ήθος, συνέπεια και ευθύνη.

Εχετε πει ότι εάν ασκηθεί καλή αντιπολίτευση, αυτό θα είναι «το θεμέλιο για μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση». Πώς θα γίνει αυτό;

Θα γίνει με έναν λόγο υπεύθυνο και κυρίως τεκμηριωμένο. Χωρίς τοξικότητα και αφορισμούς. Το ΠΑΣΟΚ αντιπολιτεύεται με αντίλογο ουσίας και ρεαλισμού. Τα «όχι» μας συνοδεύονται πάντα από εναλλακτική πρόταση. Συγκεκριμένη, κοστολογημένη και εφαρμόσιμη. Αυτή η αντιπολίτευση αντιστοιχεί σε ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία με πρόγραμμα και σχέδιο για τη χώρα. Στον αντίποδα υπάρχουν η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και η ανέξοδη διαμαρτυρία χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη μπορείτε να είστε μαζί; Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να μην το θέλει αυτό…

Ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ κεντροδεξιό κόμμα και υπό τις οδηγίες του κ. Πολάκη αναπαρήγαγε έναν ανιστόρητο λαϊκισμό εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπό συζήτηση ή διαπραγμάτευση. Επιδιώκουμε να ξανασυναντηθούμε με την πλατιά κοινωνική μας βάση, ένα κομμάτι της οποίας στα χρόνια των Μνημονίων πίστεψε ότι όλα θα τελειώσουν «με έναν νόμο και ένα άρθρο», αλλά τώρα όλοι γνωρίζουν… Γι’ αυτές τις συμμαχίες βάσης δουλεύουμε, στους πολίτες απευθυνόμαστε και όχι σε συμμαχίες κορυφής που δεν αφορούν κανέναν.

Δεν φοβάστε μήπως τώρα, που έφυγαν οι διαφωνούντες, «ανθήσει» ο Κασσελάκης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση που σχετίζεται με την ίδια του την ταυτότητα. Η περιδίνησή του οφείλεται σε ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τη φυσιογνωμία του, τον τοξικό και διχαστικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε, τη συγκεντρωτική του δομή και ιεραρχία, τον προσωποπαγή εν τέλει χαρακτήρα του. Παρακολουθούμε την αγανάκτηση μέρους στελεχών του για αήθεις επιθέσεις που σήμερα δέχονται, δεν είχαν όμως ενεργοποιημένα αντανακλαστικά, όταν τέτοιας ποιότητας επιθέσεις είχαν αποδέκτες πολιτικούς από άλλους χώρους. Παρακολουθούμε από την αναγκαία απόσταση όσα διαδραματίζονται, τα οποία δεν είναι άσχετα με μια μεσσιανικού τύπου αντίληψη για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, την οποία ο «χαρισματικός» ηγέτης θα εξασφαλίσει. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη.

Γιατί ο Ανδρουλάκης επικρίνεται τόσο για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται;

Ενα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αδημονεί να βρει πολιτική διέξοδο με πλειοψηφικά χαρακτηριστικά απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία, παρότι είναι κυρίαρχη, είναι πολύ κατώτερη των αναγκών της χώρας. Θυμίζω την ακρίβεια που καλπάζει αυξάνοντας τις ανισότητες, τη δραματική ανεπάρκεια του κράτους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την πολιτική προστασία, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την επίθεση στις ανεξάρτητες Αρχές και το κράτος δικαίου. Οι πολίτες μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, κρίνουν ότι η χώρα κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Οπως σας είπα, απαιτείται χρόνος. Μια συστηματική προσπάθεια αποδίδει με σταθερό τρόπο και μετουσιώνεται σε ολοκληρωμένο πολιτικό αφήγημα, μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας που θα γεννήσει ελπίδα και θα μεταφραστεί σε κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Η Βουλή στην οποία επανακάμψατε είναι η ίδια με αυτήν που αφήσατε;

Ασφαλώς και όχι. Οπως διαφορετική είναι και η χώρα. Μεσολάβησε μια πολύπλευρη κρίση, η χώρα χρεοκόπησε, οι πολίτες γονάτισαν, βεβαιότητες σαρώθηκαν. Ζήσαμε ακόμα το απόγειο του δημαγωγικού λαϊκισμού και της τοξικότητας. Η χώρα βρέθηκε με ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων διχασμένη,σε συνθήκες που σχεδόν αναβίωναν το εμφυλιοπολεμικό τραύμα. Ολα αυτά μπορεί να τα υπερβήκαμε, αλλά το αποτύπωμα είναι ενεργό και ορατό στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Η οκτακομματική Βουλή αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την περιπέτεια των Μνημονίων και το τραύμα της κρίσης.

Πώς νιώσατε με την επιστροφή σας;

Μια μεγάλη συγκίνηση, γιατί αυτή η επιστροφή υπήρξε για μένα η υπόμνηση του βάθους και της αντοχής της σχέσης εμπιστοσύνης που οικοδόμησα με τους πολίτες. Αυτή η στέρεη και ειλικρινής σχέση, που αντέχει στον χρόνο, που έχει περιεχόμενο και αμοιβαιότητα, που γεννά πάντα προσδοκία και ελπίδα. Με τίμησαν, με στήριξαν και με πίστεψαν, και, όπως και τότε, έτσι και τώρα τους το ανταποδίδω και θα τους το ανταποδίδω με όλες μου τις δυνάμεις.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ανακτήσει το κόμμα τους ψηφοφόρους που έχασε ή χάνει;

Πολλοί από τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης ήρθαν αντιμέτωποι με τη δημαγωγία των υποσχέσεων και τον λαϊκισμό των ανέξοδων καταγγελιών. Τώρα όλοι πλέον γνωρίζουν. Βίωσαν το δεύτερο και το τρίτο «αριστερό» -και πλέον οδυνηρό- Μνημόνιο, και απαιτούν ειλικρίνεια και αξιόπιστες λύσεις. Αυτά περιμένουν. Ενα κράτος που με πολιτική προστασία σύγχρονη και αποτελεσματική θα εγγυάται την ασφάλεια των ίδιων και της περιουσίας τους. Ενα κράτος που δεν θα είναι τροχονόμος συμφερόντων, αλλά θα ασκεί τον ελεγκτικό του ρόλο και με τους μηχανισμούς του θα προστατεύει το εισόδημα των εργαζομένων και θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Ολα αυτά πρέπει με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή, με το πρόγραμμά μας και την αξιοπιστία μας να πείσουμε ότι θα τα εγγυηθούμε.

Εχετε κάνει φίλους από άλλα κόμματα ή αυτό «απαγορεύεται»;

Οι φίλοι μου προέρχονται από τα παιδικά και φοιτητικά μου χρόνια, από την επαγγελματική και κοινωνική μου ζωή. Αλλά ασφαλώς μέσα από την πολιτική έχω αναπτύξει σχέσεις όχι μόνο συνεργασίας αλλά και εκτίμησης με πολιτικά στελέχη και από άλλα κόμματα.

Σας έλειπε η πολιτική όσο ήσασταν εκτός; Τι καλύπτει μέσα σας;

Η πολιτική με την έννοια της συμμετοχής συνιστά μια επιλογή καθοριστική για τη ζωή μου, σχεδόν ταυτόσημη. Θέλω να πιστεύω ότι ως ενεργή πολιτικός ασχολούμαι με πάθος, αφοσίωση και επαγγελματισμό. Ομως δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και όταν δεν ήμουν βουλευτής, επέστρεψα στο επάγγελμά μου, εργάστηκα ως δικηγόρος και αυτή η περίοδος της επαγγελματικής ενασχόλησης ήταν επίσης πολύ γόνιμη και χρήσιμη. Αυτό που μου έλειπε ήταν το αίσθημα της ενεργούς συμμετοχής για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό το συναρπαστικό βίωμα της εμπλοκής σε μια κοινή προσπάθεια με στόχο πολλοί άνθρωποι να δουν τη ζωή τους να βελτιώνεται, με στόχο την αλλαγή!

Ξέρω ότι αγαπάτε πολύ το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ποιες είναι οι επιλογές σας και πόσο προλαβαίνετε;

Πράγματι, το θέατρο και ο κινηματογράφος είναι ο κύριος τρόπος της διασκέδασής μου και θα σας έλεγα ότι είναι κάτι παραπάνω, είναι μια ανάγκη. Προσπαθώ να βλέπω παράλληλα με κλασικές και mainstream παραστάσεις και πολλά ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά πράγματα που ανεβαίνουν στην πόλη – και είμαστε τυχεροί, είναι πολλά! Το ίδιο και στον κινηματογράφο, θα δω μεγάλες αμερικανικές παραγωγές, αλλά οπωσδήποτε και πιο σινεφιλικές ταινίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Οσο για τον χρόνο, αυτός που διαθέτουμε επαρκεί για όλα, συχνά για πολύ περισσότερα απ’ όσα κάνουμε!

Ποιος είναι σήμερα για εσάς αυτό που λέμε «ο άνθρωπός μου»;

Εχω την τύχη και το προνόμιο να έχω μια πολυμελή οικογένεια που με γεμίζει αγάπη και ζεστασιά. Αυτοί είναι, λοιπόν, και αν θα έπρεπε να το περιγράψω, θα σας παρέπεμπα στο απόφθεγμα από το γνωστό έργο του Αλεξάνδρου Δουμά «ένας για όλους και όλοι για έναν»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This