Θύμιος Λυμπερόπουλος: «Εμμονικός με τους ταξιτζήδες ο Κυρανάκης»

Η πρόταση για το «pass» των μεθυσμένων, ο μπελάς με τις λεωφορειολωρίδες και οι δράσεις που ετοιμάζει ο κλάδος σε λιμάνια και αεροδρόμια

Must Read

«Ο Κυρανάκης έχει εμμονές μαζί μας και μας το κρατάει μανιάτικο από το 2018, όταν συγκρουστήκαμε μαζί του για την Uber» λέει στην «Espresso» ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος, αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη, που, όπως ισχυρίζεται, αρνείται πεισματικά να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές των χιλιάδων ταξί της Αττικής, την ίδια στιγμή που ρίχνει στο τραπέζι προτάσεις που τους αφορούν, όπως αυτή με το «pass» των μεθυσμένων…

  • Απο τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος επιστρέφει καταιγιστικός, ύστερα από σαράντα χρόνια πετυχημένης συνδικαλιστικής δράσης, προαναγγέλλοντας δράσεις σε κομβικά σημεία της χώρας, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, με σκοπό να εφαρμοστεί ο νόμος για τη διέλευση των ταξί στις λεωφορειολωρίδες και «να μην καταπιούν τα ταξί οι πολυεθνικές». Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, αντί να καθίσει ήσυχος, να καλλιεργεί τις ελιές και τις πορτοκαλιές του στο κτήμα του, στο Ξυλόκαστρο, ξαναγίνεται ο πονοκέφαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπερασπιζόμενος μια πολιτική που θα διασφαλίζει τα δημόσιας χρήσης ταξί ενάντια σε συμφέροντα που προωθούν οι ίδιοι οι πολιτικοί, όπως καταγγέλλει.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

«Δεν σε βλέπω, ρε…, μου λένε από το γραφείο του υπουργού και γι’ αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να πάρει θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης» μας λέει ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, που έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας τη συνάντηση, την οποία αρνούνται οι υπουργοί του. «Είχα συμφωνήσει με τον Βασίλη Οικονόμου, δικό τους υπουργό δηλαδή, ένα νομικό πλαίσιο για τα ταξί και το πήρε πίσω ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης» καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, που ενώ ήταν «σαρξ εκ της σαρκός» της Ν.Δ. και στενός συνομιλητής του πατέρα του πρωθυπουργού, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εντούτοις υποστήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα μόνο και μόνο για να λύσει τα προβλήματα των ταξί. Σήμερα, όμως, βρίσκει την κατάσταση της αντιπολίτευσης απελπιστική και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «αφερέγγυα»! Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, συνδικαλιστής «θρύλος», παίρνει ζωή από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις, πιστεύει πολύ στην οικογένεια, έχει τρία πολυαγαπημένα εγγόνια και θα σηκωνόταν να χορέψει στον γάμο της εγγονής του Στράτο Διονυσίου και το «Πήγαινέ με όπου θέλεις ταξιτζή».

Τι ήταν αυτό που συνέβη με τον κ. Κυρανάκη;

Εκανε μια ατυχή δήλωση, που δεν αξίζει καμιάς άλλης συζήτησης. Δυστυχώς, ο υφυπουργός έχει εμμονές με τα πρόσωπα που του έχουν φέρει αντιδράσεις στην πολιτική του, όπως εμείς. Ενας ολόκληρος κλάδος στο παρελθόν στράφηκε εναντίον του, όταν θέλησε να φέρει την Uber, ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., παρουσιάζοντάς το αυτό ως μεγάλη εφεύρεση για την κοινωνία. Τη διάλυση του κλάδου μας, την παρουσίασε ως επίτευγμά του.

Εχετε ανοίξει βεντέτα, δηλαδή;

Από το 2018, και την κρατάει δυστυχώς. Να ξέρετε ότι είναι πρόβλημα στον πολιτικό να έχει εμμονές. Είναι πρόβλημα την τεκμηριωμένη αντίθεση του συνομιλητή του και ειδικά του συνδικαλιστή να την εκλαμβάνει ως έχθρα. Ο Κυρανάκης θέλει συνδικαλιστές υποταγμένους στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και την παγκοσμιοποίηση. Θέλει την ενίσχυση των πολυεθνικών και των επενδυτών, κι όλα αυτά να τα πληρώνουν ο αυτααπασχολούμενος, ο μικρομεσαίος και ο συνταξιούχος. Ο στόχος του ήταν να κάνει αυτή την ανήθικη πρόταση, θεωρώντας ότι θα τον στηρίξει η κοινωνία, για να τη βάλει απέναντι στους ταξιτζήδες. Δεν τα κατάφερε.

Μήπως έριξαν άδεια για να πιάσουν γεμάτα και το επαναφέρουν κάποια στιγμή, διότι ο υπουργός επιμένει;

Κακό του κεφαλιού τους. Αυτό δεν υλοποιείται. Πώς θα γίνει αυτό; Θα δηλώνει ποιος θα πάει να μεθύσει για να παίρνει το πάσο; Πώς θα τον βρίσκει; Αυτό είναι τρελό που λέει. Εμείς τους ανθρώπους από τα μπουζούκια και τα ξενυχτάδικα τους μεταφέρουμε κανονικά. Μόνο όταν δούμε κάποιον επικίνδυνο για την ασφάλειά μας δεν τον παίρνουμε. Είναι περιπτώσεις για τις οποίες λέει ο λαός: «Είδε ο τρελός τον μεθυσμένο και έφυγε…». Εχω το δικαίωμα, λοιπόν, εάν δω μεθυσμένο μη επικίνδυνο να τον μεταφέρω μόνο με συνοδό και εφόσον ο συνοδός μπορεί να τον έχει σε ηρεμία. Διαφορετικά τον κατεβάζω κάτω.

Αφού όμως πήρε πίσω την πρόταση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, γιατί πήγατε στο γραφείο Κυρανάκη;

Για να κάνουμε μια συνάντηση. Στέλνουμε εδώ και δύο μήνες e-mails για να συναντηθούμε και εκείνος μάς έχει αποκλείσει. Και εμένα και τον ΣΑΤΑ. Διατρανώνει ότι συναντιέται μόνο με την Ομοσπονδία, η οποία τίποτε από αυτά που έχουμε πετύχει και διεκδικούμε έξι χρόνια δεν έχει στηρίξει.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ σε στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση του σωματείου

Υπέρ ποιων συμφερόντων δουλεύουν;

Το να δουλεύεις υπέρ της κυβέρνησης, που από το 2018 και ύστερα καταστρατηγεί κάθε μέρα τον καλύτερο νόμο που φτιάξαμε το 2018 με τον Χρήστο Σπίρτζη, είναι η αρχή και η ολοκλήρωση μιας αντίληψης που είχε και, δυστυχώς, έχει ακόμη η Ν.Δ., υπέρ των εφαρμογών και των πολυεθνικών. Στόχο έχουν να διαλύσουν το ταξί και να μεταφέρουν το έργο μας σε όλες αυτές τις εφαρμογές. Οι εφαρμογές πιέζουν καθημερινά την κυβέρνηση, να δοθεί η άδεια να δουλεύουν ως μεταφορικές εταιρίες. Εν ολίγοις, παράνομες εταιρίες επιθυμούν διακαώς να μπουν στον κλάδο μας και να τον διαλύσουν. Να μεταφέρουν όλο το πελατειακό κοινό στα Ι.Χ. για να παίρνουν μεγάλες προμήθειες από Uber, κ.λπ., που τις εκπροσωπούν νεοδημοκράτες.

Κλείστηκε τελικά το ραντεβού, μετά την έφοδο στο υπουργείο;

Οχι, δεν μας δέχονται. Εγώ έχω ετοιμάσει και στέλνω σήμερα επιστολή στον Μητσοτάκη, ζητώντας του συνάντηση. Πρέπει να πάρει θέση. Να πει σε αυτόν τον κύριο ότι δεν μπορείς να λες εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν συναντώ τον κλάδο. Ας βγει ο πρωθυπουργός να τον υπερασπιστεί αν θέλει. Που δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, αλλά δεν μπορεί να είναι και άφωνος. Πρέπει να μας απαντήσει δημόσια. Να λένε σε έναν άνθρωπο σαν κι εμένα, που με ξέρει η κοινωνία στη δράση επί σαράντα χρόνια, «δεν σε βλέπω, ρε;». Αυτό μου είπε ο διευθυντής του Κυρανάκη, ονόματι Κακούρης. «Δεν σε βλέπω και ούτε θα σε δω, ρε»… Το ίδιο λέει και ο υπουργός. Δεν θέλουν να με δουν, διότι άλλαξαν αυτό που είχα συμφωνήσει με τον προκάτοχο του Κυρανάκη, τον Βασίλη Οικονόμου.

Τι συμφωνία ήταν αυτή;

Είχαμε συμφωνήσει τα έμφορτα ταξί να μπορούν να διέρχονται τις λεωφορειολωρίδες. Οχι όλα, μόνο τα έμφορτα, όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη. Θα διέρχονται μόνο και δεν θα σταματούν. Στάση και αποβίβαση θα γίνονται στις εσοχές και μόνο. Πιο γρήγορη και φθηνότερη διαδρομή για το κοινό, δηλαδή.

Το πήρε πίσω αυτό ο καινούργιος;

Ναι, το γύρισε πίσω το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι δεν θα μπαίνουν τα ταξί μέσα. Δεν ξέρω ποιος τον έβαλε εκεί, θεωρώ ότι είναι απόφαση του πρωθυπουργού και γι’ αυτό οφείλει να απαντήσει. Εκτός εάν παρεμβαίνουν στην κυβέρνηση πολυεθνικές που θέλουν να υποτιμήσουν το ταξί και να τελειώσουν τη μικρομεσαία τάξη. Αν κυβερνούν τη χώρα αυτές οι εταιρίες, που δεν το πιστεύω, τότε θα περιμένω τι θα πει ο Μητσοτάκης. Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι αλλοιώνεται ο κλάδος, δεν σέβονται το ταξί ως δημόσιας χρήσεως, αφήνουν να παρεμβαίνουν τρίτοι και αφήνουν χιλιάδες Ι.Χ. να δουλεύουν παράνομα και να κλέβουν αστική μεταφορά, που απαγορεύεται. Υπάρχουν εταιρίες και τουριστικά γραφεία που έχουν βγάλει αυτοκίνητα και κάνουν παράνομη μεταφορά. Στην Αθήνα μπορεί να είναι και 50.000 τέτοια.

Είστε ένας άνθρωπος από τα σπλάχνα της Ν.Δ. Γιατί σας συμπεριφέρονται έτσι;

Σήμερα έχουν καταργηθεί στην ουσία και στην πράξη οι αρχές του καταστατικού της Ν.Δ. Το 2016 κατάργησαν και τον συνδικαλισμό. Δεν υπάρχει πια στο καταστατικό. Δεύτερον, η αρχή της Ν.Δ. στηριζόταν σε αυτό που λέγαμε ελεγχόμενη αγορά. Ηταν απαγορευτικό και εκρηκτική νάρκη να μιλάς, τότε, για αυτορρύθμιση της αγοράς. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι στην οικονομία παρεμβαίνει το κράτος και προστατεύει τους πολλούς από τη βουλιμία των ολίγων. Τώρα μιλούν για αυτορρύθμιση. Με ποιον να αυτορρυθμιστούν τα ταξί; Επίσης, δεν υπάρχει πλέον η προστασία των συλλογικών συμβάσεων, μέσα από τον συνδικαλισμό.

Από την ώρα που τα 20χρονα μπαίνουν στην εφαρμογή και κυνηγούν τη φθηνότερη διαδρομή των εταιριών, πώς θα το παλέψει αυτό ο συνδικαλισμός;

Αυτό απαγορεύεται… Αυτό απαγορεύεται κι όπου γίνεται, πρέπει να σταματήσει άμεσα. Οι εφαρμογές πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στους κανόνες της κάθε χώρας.
Εχει περάσει νόμος να μην πηγαίνεις τα λεφτά σου έξω κυρία Uber, να μην μπορείς να κλέψεις τον ΦΠΑ της χώρας, να τηρείς τον κανονισμό λειτουργίας της χώρας. Ο τιμοκατάλογος των ταξί δεν παραβιάζεται. Ούτε πάνω τον πας ούτε κάτω. Εάν αυτό συμβαίνει σε εφαρμογή, αυτή η εφαρμογή πρέπει να κλείσει.

Υποστηρίξατε κάποια στιγμή και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα πώς βλέπετε την αντιπολίτευση;

Το έχασαν το παιχνίδι αυτοί. Εγώ τούς στήριξα λόγω ανάγκης και εξαιτίας των προβλημάτων του κλάδου. Μου έλυσαν αρκετά θέματα επί Τσίπρα. Δεν ψήφισα Ν.Δ. από τότε, διότι δεν βγήκαν ποτέ να στηρίξουν τις θέσεις μας. Αλλά στην αντιπολίτευση σήμερα είναι απελπισία αυτό που συμβαίνει. Και το ζουν αυτό γιατί έπαψαν να μιλάνε συγκεκριμένα για τα κλαδικά θέματα συγκεκριμένων κλάδων. Μιλάνε, πλέον, γενικά και αόριστα. Επαψαν να είναι συγκεκριμένοι. Είναι κακός ο Μητσοτάκης; Ωραία, είναι. Εσύ τι πρόταση προσφέρεις στον πολίτη; Οχι προτάσεις για να του χαϊδέψεις τα αυτιά, αλλά υλοποιήσιμες. Τι λες για τον αγρότη, τον ταξιτζή; Τίποτε. Δεν μιλάνε κλαδικά.

Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πώς σας φαίνεται;

Η συμπεριφορά της είναι πολύ μακριά από τον πολίτη. Τι να πρωτοπώ γι’ αυτή; Αυτά που έκανε ως πρόεδρος της Βουλής; Εμένα δεν μου άρεσαν. Η αχαριστία της προς τον Τσίπρα και αυτά που του έκανε; Εμένα δεν μου άρεσαν. Θυμάμαι και τη συμπεριφορά της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παυλόπουλο. Φοβερό… Ο κόσμος μπορεί να τα έχει ξεχάσει αυτά, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να τα θυμάμαι, γιατί ασκώ διοίκηση. Οποιος δεν τα θυμάται, θα τα βρει μπροστά του ξανά…

Πώς νιώθετε γι’ αυτό που κάνετε σήμερα;

Δεν γύρισα γιατί ήθελα να ασκήσω ξανά διοίκηση. Διέγνωσα μια διαλυτική τάση, από τη λογική ότι άρχισαν οι συνδικαλιστές να εξαρτώνται από συμφέροντα, κομματικά ή επιχειρηματικά, και γι’ αυτό θεώρησα ότι είχα υποχρέωση απέναντι στον κλάδο μου. Μου το ζητούσαν, άλλωστε. Είχα υποχρέωση να τους δώσω την ασφάλεια που ζητούσαν και να παλέψω. Πάντως, δεν θα τους πουλήσω, και αυτό το ξέρει όλος ο κλάδος.

Οικογένεια και Θύμιος Λυμπερόπουλος:

Τον αγώνα που κάνω τον στηρίζει απόλυτα η οικογένειά μου. Αν δεν έχεις σωστή οικογένεια, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε στη ζωή σου. Η οικογένεια μου δημιουργεί όνειρα κι εγώ τα όνειρα της οικογένειάς μου τα μεταφέρω και στον κλάδο. Κάνω όνειρα και στον κλάδο. Εχω τρία εγγόνια, τη Νικολέττα μου, που είναι δέκα χρονών, τον Χριστόφορο οκτώ και τη Δέσποινα, που είναι τεσσάρων, έχω δύο κόρες σπουδαγμένες και δύο υπέροχους γαμπρούς. Τα εγγόνια μου είναι το κάτι άλλο. Μου δίνουν ζωή. Μου έχουν και τους έχω αδυναμία. Το έχουν για καμάρι όταν βγαίνω στην τηλεόραση. Μου λένε: «Παππού, πότε θα μας πάρεις και εμάς στην τηλεόραση;»

Ας σκεφτούμε ότι είμαστε κάποια χρόνια μετά και είναι ο γάμος μιας εγγονής σας. Ποιο τραγούδι θα χορεύατε;

«Πήγαινέ με όπου θέλεις ταξιτζή»…

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This