Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πεκίνου μετέτρεψαν αληθινές μέλισσες σε Σάιμποργκ, εξοπλισμένα με έναν μικροσκοπικό ελεγκτή εγκεφάλου βάρους μόλις 74 χιλιοστών του γραμμαρίου.
Η συσκευή ελέγχου διαπερνά τον εγκέφαλο της μέλισσας με τρεις βελόνες και στέλνει ηλεκτρικά σήματα που της δίνουν εντολές να πετά προς τα εμπρός, πίσω, αριστερά ή δεξιά. Οι μέλισσες υπακούουν εννιά στις δέκα φορές.
Η κινεζική ομάδα βασίζεται στην «παρατεταμένη επιχειρησιακή αντοχή» των πραγματικών μελισσών, στοιχείο που τις καθιστά «πολύτιμες για αποστολές κρυφής αναγνώρισης σε περιβάλλοντα όπως αστικός πόλεμος, αντιτρομοκρατία και δίωξη ναρκωτικών, καθώς και για κρίσιμες επιχειρήσεις διάσωσης μετά από καταστροφές».
Ωστόσο, πριν δημιουργηθεί ένας στρατός μελισσών για μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ερευνητές έχουν ακόμη σοβαρά τεχνικά εμπόδια να ξεπεράσουν. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η τροφοδοσία ρεύματος. Οι μέλισσες εξακολουθούν να χρειάζονται καλωδίωση για να λειτουργεί ο ελεγκτής, καθώς οι μπαταρίες που θα επαρκούσαν ζυγίζουν περίπου 600 χιλιοστά του γραμμαρίου, υπερπολλαπλάσια από το βάρος του ίδιου του εξοπλισμού.
Η ιδέα της μετατροπής εντόμων σε στρατιωτικά εργαλεία δεν είναι νέα. Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη έχουν ήδη τροποποιήσει κατσαρίδες, μετατρέποντάς τες σε ανιχνευτές εδάφους για αποστολές σε ερήμους, ενώ στην Ιαπωνία, ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν τζιτζίκια, κάνοντάς τα να τραγουδούν τον σκοπό της ταινίας Top Gun.
Τα νανορομπότ-έντομα μοιάζουν όλο και περισσότερο με τεχνολογική πραγματικότητα, με εφαρμογές που εκτείνονται από τον στρατό μέχρι τις φυσικές καταστροφές και πέρα.
Ζητώ η ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνολογίας κατά του ανθρώπου σε ειρήνη και πόλεμο.