- Της Δέσποινας Κρητικού
Ομόφωνα κατά της οριζόντιας διαγραφής φοιτητών τάσσονται οι πρυτάνεις που προσέρχονται στην 108η Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Μαΐου, στη Σιθωνία, παρουσία της υπουργού Παιδείας Σ. Ζαχαράκη και του υφυπουργού Ν. Παπαϊωάννου, με «οικοδεσπότη» τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιο Κατρανίδη.
Οι πρυτάνεις θα συζητήσουν μια σειρά από «καυτά» ζητήματα που αφορούν τόσο στην αλλαγή του νομικού όσο και του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να «θωρακίσουν» τα πανεπιστημιακά ιδρύματα απέναντι στα ευέλικτα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα λειτουργήσουν την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά. Ήδη από κοινού επιχειρούν να καταφέρουν τον διαχωρισμό των φοιτητών σε δυο κατηγορίες: στους πραγματικά αδιάφορους και σε όσους προσπαθούν αλλά αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα στα όρια των επιπλέον δυο ετών. Έτσι, αφού έκαναν το «ξεσκαρτάρισμα» στα πανεπιστήμια, προσέρχονται στη σύνοδο για να ζητήσουν δίκαιη αναθεώρηση του πλαισίου σπουδών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» βλέπει θετικά αυτήν την πρόταση, ωστόσο η υπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί στην σύνοδο.
Εντυπωσιακοί οι αριθμοί
Οι φοιτητές για τους οποίους δίνεται μάχη να διασωθούν είναι περίπου 35.000, ποσοστό 10% – 15% του συνόλου των ανενεργών φοιτητών που φτάνουν τις 353.000 σε όλη τη χώρα. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι επικείμενες διαγραφές του Σεπτεμβρίου αφορούν σε περίπου 25.000 φοιτητές εκ των οποίων οι μισοί (57%) είναι πάνω από 40 ετών, ενώ το 33% πάνω από 50 ετών! «Ανάμεσα τους όμως ένα ποσοστό της τάξης του 15% έχουν σοβαρές προοπτικές να αποφοιτήσουν και για αυτούς θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα καθώς, αν εφαρμοστεί ένα οριζόντιο μέτρο, θα διαγραφούν φοιτητές που είναι κοντά στο πτυχίο», τονίζει στη «Θ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας και προτείνει ως κριτήριο τη συμμετοχή στις εξετάσεις και τον αριθμό των μαθημάτων που δηλώνουν οι εν λόγω φοιτητές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτης Μάρης που ζητά να εξαιρεθούν οι περίπου 3.800 «λιμνάζοντες» φοιτητές που βρίσκονται κοντά στο πτυχίο. Σχεδόν 15.000 είναι οι φοιτητές που με το ισχύον νομικό πλαίσιο θα δουν την πόρτα του Δημοκριτείου να κλείνει πίσω τους, ενώ περίπου 11.200 είναι οι εκ πεποιθήσεως «αιώνιοι» που δεν έχουν ανταποκριθεί σε κανένα κάλεσμα των γραμματειών των σχολών τους. Ο οικοδεσπότης και προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Στυλιανός Κατρανίδης τονίζει στη «Θ» ότι από τα στοιχεία του Πανεπιστήμιου, «προκύπτει μια μερίδα φοιτητών που κάνει προσπάθεια να πάρει πτυχίο (περίπου σε 350 από τους συνολικά 3.100 που έχουν περάσει το ανώτατο όριο φοίτησης). Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι ο ακριβής ορισμός του «ενεργού» φοιτητή που έχει περάσει το όριο φοίτησης, θα πρέπει να διευκρινιστεί από την πολιτεία. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υιοθέτησε την πρόταση του διαχωρισμού από την πρώτη στιγμή με τον πρύτανη Θεόδωρο Θεοδουλίδη να διαχωρίζει 2.000 από τους συνολικά 20.000 «λιμνάζοντες» φοιτητές ως εκείνους για τους οποίους πρέπει να ληφθεί μέριμνα να μην διαγράφουν.
Ζητούν ενίσχυση των πανεπιστήμιων και ευελιξία λειτουργίας
Οι πρυτάνεις των τεσσάρων πανεπιστήμιων θέτουν μέσω της «Θ» μια σειρά από ζητήματα για την ενίσχυση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που διοικούν, με βασικότερο τη θωράκιση τους απέναντι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που ανοίγουν τις πόρτες τους στην Ελλάδα. Μιλούν για ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και δημιουργία ενός πιο ευέλικτου μοντέλου διοίκησης χωρίς δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα καταστήσει τα δημόσια πανεπιστήμια επί ίσοις όροις ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά. «Να ενισχυθεί το αυτοδιοίκητο ώστε να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα μπορούν ως επιχειρήσεις να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις», τονίζει ο Στ. Κατρανίδης πρύτανης του ΠΑΜΑΚ εξηγώντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με αργούς ρυθμούς και η υλοποίηση τους γίνεται με ακόμη αργότερους. Ο κ. Κατρανίδης τονίζει ότι χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ υπογραμμίζει ότι από το 2019 η κρατική χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, ενώ αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από την προ κρίσης εποχή.
«Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει ανάγκη περαιτέρω οικονομικής στήριξης», υπογραμμίζει ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, αναφέροντας ως ανάγκη την πρόσληψη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Παράλληλα θέτει θέμα εκλογής πρυτάνεων από το σύνολο των καθηγητών, ένα μοντέλο που εξετάζεται από το υπουργείο Παιδείας. Ο πρύτανης του προτάσσει την ανάγκη ευελιξίας, στη διαχείριση των οικονομικών, των ανθρώπινων πόρων και της λειτουργίας του πανεπιστήμιου, όμοιας με τους ιδιωτικούς φορείς. Ο πρύτανης του ΔΠΘ αναφέρεται στην πίεση που θα προκύψει από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην περιφέρεια και την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία στην προσπάθεια ενίσχυσης του πανεπιστήμιου με ξενόγλωσσα τμήματα. «Η πρόκληση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πρέπει να απαντηθεί με συγκεκριμένες στρατηγικές», αναφέρει ο κ Μάρης. Ο πρύτανης του ΠΔΜ Θεόδωρος Θεοδουλίδης ζητά στελέχωση του πανεπιστήμιου με καθηγητές ώστε από 220 που είναι σήμερα (θα αυξηθούν σε 260 με τις θέσεις που τρέχουν ) να φτάσουν τους 380 με 400 σε μια πλήρη ανάπτυξη του ακαδημαϊκού προσωπικού.