Η Ελληνίδα που δίνει μάχη για να ξεφύγει από τη φτώχεια η φυλή της Κένυας

Η κατασκευή σχολικών αιθουσών, οι υποτροφίες και ο αγώνας για την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής

Must Read

Καθοριστικό έμελλε να είναι το ταξίδι που έκανε στην Κένυα πριν από περίπου 20 χρόνια μία Ελληνίδα που ζούσε στην Ελβετία, αφού το «διαμάντι της Ανατολικής Αφρικής» άλλαξε την κοσμοθεωρία της και την έκανε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη φυλή των Μασάι.

Ο λόγος για την Αννυ Καραγκούνη – Corsini, η οποία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετά τις σπουδές της στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών πήγε στην Ελβετία, όπου έκανε μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική και την Αστρονομία.

Η Αννυ Καραγκούνη – Corsini με μαθητές Μασάι

Εκτοτε, 44 χρόνια τώρα, ζει στη Γενεύη απ’ όπου αναπτύσσει πλούσια δράση με την οργάνωση που ίδρυσε το 2004, η οποία λειτουργεί υπό το ελβετικό και το κενυάτικο νομικό πλαίσιο, με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος παιδιών και γυναικών της κοινότητας των Μασάι στην παιδεία και την υγεία.

«Το 2002 είχαμε πάει με τον άνδρα μου και τα δύο παιδιά μας στην Κένυα για τουριστικούς λόγους. Γνώριζα κάποιον που είχε μια οργάνωση και μου λέει: “Θα σας πάω να δείτε χωριά που δεν έχουν δει ποτέ λευκό άνθρωπο”! Ηταν τα χωριά των Μασάι, τελείως απομονωμένα και με τους ανθρώπους να ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Οταν γύρισα πίσω, ήμουν τελείως αλλαγμένη. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχουν τέτοιες συνθήκες διαβίωσης, ότι οι άνθρωποι ζουν τόσο φτωχά» είπε η κυρία Καραγκούνη, ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης MAA (Maasai Aid Association).

Μάθημα σε μικρούς και μεγάλους

Χορηγίες

Με δωρεές και χορηγίες η οργάνωση προσπαθεί να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας. Ως σήμερα η ΜΑΑ παρέχει κάθε χρόνο περίπου 350 υποτροφίες σε μη προνομιούχα παιδιά απομακρύνοντάς τα από τον αναλφαβητισμό, ενώ έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή δεκάδων σχολικών αιθουσών σε παραμελημένα χωριά.

Πανό με «ευχαριστώ» στην Ελληνίδα φίλη τους

Ακόμη έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας άλλη μια «μάχη», για την εξάλειψη του φαινομένου της κλειτοριδεκτομής, μια πρακτική που εφαρμόζεται στα κορίτσια της κοινότητας των Μασάι. Οπως επισημαίνει η οργάνωση, πρόκειται για μια επιβλαβή παραδοσιακή πρακτική που σχετίζεται με την άγνοια, με επιζήμια αρχαία έθιμα και την έλλειψη επικοινωνίας των γυναικών Μασάι με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Είναι υπέροχο το συναίσθημα να βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη και να βλέπεις ότι η δουλειά σου αποδίδει καρπούς. Αυτό δεν το βλέπουμε στον επαγγελματικό τομέα, αφού συνήθως κάνουμε βιοποριστικά επαγγέλματα. Το να κάνεις κάτι και να βλέπεις ότι αποφέρει θετικά αποτελέσματα και ενδυναμώνει κοινωνίες είναι μια χαρά που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα» λέει η Αννυ Καραγκούνη και συμπληρώνει: «Κάθε επίσκεψη στα χωριά των Μασάι είναι και μια μικρή γιορτή, αφού με υποδέχονται με τραγούδια και γιορτές. Κάποιος μου είπε πως ούτε όταν επισκέπτεται την περιοχή τους βουλευτής δεν τυγχάνει τέτοιων τιμών»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα βρώμικα παιχνίδια με τα απογευματινά χειρουργεία και ο προκλητικός Γεωργιάδης!

«Μόνο το 1% διαμαρτύρεται για τα απογευματινά χειρουργεία»

More Articles Like This