Απίστευτο κι όμως αληθινό! Αεροσκάφος της British Airways τυλίχτηκε στις φλόγες στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ και λίγο έλειψε να γίνει παρανάλωμα του πυρός. Ο συγκυβερνήτης μπέρδεψε το αριστερό με το δεξί του χέρι κατά την απογείωση, σύμφωνα με το Τμήμα Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB).
Το αδιανότητο περιστατικό έλαβε χώρα 28 Ιουνίου 2024 στην πτήση BA2279 με προορισμό το Βανκούβερ. Τα αίτια του συμβάντος έγιναν γνωστά την Παρασκευή, όταν δημοσιεύθηκε η σχετική έκθεση των τεχνικών.
Ο συγκυβερνήτης, έμπειρος πιλότος με περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης, τράβηξε τον μοχλό προς τα πίσω με το αριστερό του χέρι κατά την απογείωση ενώ έπρεπε να το κάνει με το δεξί.
Το AAIB ανακοίνωσε ότι το σφάλμα είχε αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στα φρένα του αεροσκάφους. Ο πιλότος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης με υψηλή ταχύτητα, άνω των 300 χλμ/ώρα.
Το λάθος είχε οδηγήσει στο κλείσιμο του διαδρόμου αποπροσγείωσης επί 50 λεπτά και είχαν ακυρωθεί 23 ναχωρήσεις από το αεροδρόμιο του Δυτικού Σάσεξ.
Το αεροσκάφος είχε πλήρωμα 13 άτομα και 334 επιβάτες.
Μολονότι «ξεκούραστος και ένιωθε καλά» κατά την απογείωση, ο συγκυβερνήτης «δεν μπορούσε να προσδιορίσει έναν λόγο» για τον οποίο μπέρδεψε τα χέρια του, ανέφερε η έκθεση της AAIB.
Δείτε επίσης:
- Επιβάτης δάγκωσε αεροσυνοδό – Τον έβγαλαν… σηκωτό από το αεροπλάνο
- Έχασε την πτήση του και τα έκανε «γυαλιά καρφιά»
There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made