«Φρένο» στις υποτροπές των κονδυλωμάτων

Must Read

Τα κονδυλώματα της πρωκτογεννητικής περιοχής είναι μακράν το συνηθέστερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και εκτός από το ίδιο το πρόβλημα υγείας αποτελούν και σοβαρή κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση για τους φορείς.

Οι λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι πλέον γνωστό ότι ακολουθούν ευκαιριακό μοτίβο εκδήλωσης, δηλαδή είναι σε καταστολή όσο το ανοσοποιητικό είναι ακμαίο και ενεργοποιούνται μόλις το ανοσοποιητικό του φορέα, για οποιονδήποτε λόγο, εξασθενήσει.

Δεν υπάρχει δυστυχώς μέχρι σήμερα αποτελεσματική θεραπεία (μόνιμη) κι έτσι αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε αφαιρετικές ή καταστροφικές μεθόδους (laser, καυτηριασμοί, κρυοπηξίες, οξέα) κάθε φορά που τα κονδυλώματα υποτροπιάζουν. Η τάση λοιπόν της σύγχρονης ιατρικής -πέραν της πρόληψης μέσω εμβολιασμού- έχει στραφεί σε επικουρικές θεραπείες, με σκοπό την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά την αρχική θεραπεία (π.χ. καυτηριασμός), ώστε οι υποτροπές να αποφεύγονται με φυσικό τρόπο μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς. Αυτές χωρίζονται στις:

  • Τοπικές θεραπείες (κρέμες – lotion), όπως η imiquimod (aldara), οι ισοκατεχίνες (veregreen), η ποδοφυλοτοξίνη (wartek).
    Η δράση τους στηρίζεται στην τροποποίηση της τοπικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μέσω της φλεγμονής του δέρματος. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά (μείωση υποτροπών κατά 56%-60%), αλλά οι ενοχλητικές παρενέργειες, όπως ερύθημα, κνησμός, καύσος, έγκαυμα, αίσθηση κακουχίας κ.ο.κ., είναι συνήθεις.
  • Συστηματικές θεραπείες ανοσοενίσχυσης (με χάπια – κάψουλες), με δράση όχι τοπική, αλλά συνολικά σε όλο το ανοσοποιητικό.

Αντιοξειδωτική δράση

Αυτές οι θεραπείες στηρίζονται σε φυσικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση, π.χ. τα cranberries και συγκεκριμένες ποικιλίες από berries, που αυξάνουν τον αριθμό αλλά και τη δραστικότητα των λεμφοκύτταρων του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να αποφεύγεται η υποτροπή των λοιμώξεων. Τέτοιες ουσίες είναι οι β-στερόλες και οι στερολίνες (moducare-modufame), που σε συγκεκριμένη αναλογία δίνουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά των χρόνιων ιογενών νοσημάτων, αυτοάνοσων και χρόνιων υποτροπιαζόντων λοιμώξεων του αναπνευστικού, ουροποιητικού.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο «Journal of Dermatological Treatment» από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» δείχνει ότι το 79,4% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε συστηματική θεραπεία με β-στερόλες μετά την κρυοθεραπεία έπαψε να εμφανίζει υποτροπές μέσα σε έξι μήνες, χωρίς καμία από τις παρενέργειες των φαρμάκων τοπικής θεραπείας.

Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να τονιστεί ότι ο ασθενής δεν θα πρέπει να στηρίζεται στο «δεκανίκι» της φαρμακευτικής αγωγής για ενίσχυση του ανοσοποιητικού του, αλλά να υιοθετεί έναν καλύτερο τρόπο ζωής με άθληση, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό του να βρίσκεται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Για να το πούμε και διαφορετικά, «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Ιάσονας Σγουρέας
ενδοσκόπος χειρουργός γυναικολόγος,
ειδικός κολποσκοπήσεων
και παθολόγος τραχήλου

Λ. Μεσογείων 368,
Αγία Παρασκευή
Τηλ.: 210 6008829, 6945 855505
e-mail: [email protected]

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This