Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές από την Κίνα, προειδοποιώντας όσους λατρεύουν τα πατατάκια ότι αν το παρακάνουν κινδυνεύουν να εμφανίσουν τη νόσο του Πάρκινσον.
- Του Βασίλη Χονδρογιάννη – εφημερίδα Espresso
Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Neurology» οι ερευνητές του κινεζικού Fudan University, με επικεφαλής τον δρα Xiang Gao, μελέτησαν επί 26 χρόνια 42.853 εθελοντές. Στο ξεκίνημα της έρευνας κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από Πάρκινσον, νόσο με την οποία μεταξύ άλλων έχει διαγνωστεί ο πρωταγωνιστής των ταινιών «Επιστροφή στο Μέλλον» Μάικλ Φοξ.
Διαπιστώθηκε ότι ακόμα και μια χούφτα από πατατάκια την ημέρα -που αντιστοιχεί σε μια μερίδα πατατάκια- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και μάλιστα το ίδιο μπορεί να συμβεί με ένα κουτάλι του γλυκού κέτσαπ, ένα λουκάνικο για χοτ ντογκ ή ένα συσκευασμένο γλυκό. Μάλιστα, όσο πιο πολύ από τα παραπάνω εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνει κανείς τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος Πάρκινσον.
Ειδικότερα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν κανείς καταναλώνει καθημερινά 11 χούφτες πατατάκια, αντιμετωπίζει 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει από Πάρκινσον σε σχέση με τα άτομα που τρώνε τρεις ή λιγότερες χούφτες την ημέρα. Ωστόσο, και αυτοί που τρώνε λιγότερες από τρεις χούφτες πατατάκια καθημερινά κινδυνεύουν μεταξύ 17% και 60% περισσότερο να εμφανίσουν Πάρκινσον σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν τρώνε καθόλου πατατάκια.