Τουλάχιστον ανησυχητικές ή ακόμη και επικίνδυνες ποσότητες μολύβδου περιείχαν περισσότερες από 12 σκόνες πρωτεΐνης που ελέγχθηκαν από την αμερικανική ένωση καταναλωτών Consumer Reports, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε αυτή η ανεξάρτητη ένωση και η οποία δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Consumer Reports, το μέσο επίπεδο μολύβδου που εντοπίστηκε σε αυτά τα προϊόντα αυξήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Περισότερος μόλυβδος από όσο μπορεί να καταναλώσει χωρίς κίνδυνο κανείς
Ειδικότερα, από τις 23 σκόνες πρωτεΐνης που έλεγξε η ανεξάρτητη αμερικανική ένωση καταναλωτών, περισσότερες από δύο στις τρεις περιείχαν περισσότερο μόλυβδο σε μία μερίδα από όσο μπορεί να καταναλώσει χωρίς κίνδυνο ένας άνθρωπος στη διάρκεια μίας ημέρας, δηλαδή 0,5 μικρογραμμάρια.
Δύο από τα προϊόντα που ελέγχθηκαν περιείχαν τόσο υψηλό ποσοστό μολύβδου που η Consumer Reports συνέστησε στους καταναλωτές να μην τα χρησιμοποιούν καθόλου.
«Δεν συνιστούμε καθημερινή χρήση – Δεν είναι απαραίτητη»
«Δεν συνιστούμε την καθημερινή χρήση των περισσότερων σκονών πρωτεΐνης, επειδή πολλές περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και καμία δεν είναι απαραίτητη για την επίτευξη των πρωτεϊνικών σας στόχων», δήλωσε η Τούντε Ακινλέγιε επικεφαλής ερευνήτρια της Consumer Reports.
Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα πλούσια σε πρωτεΐνες έχουν γνωρίσει σημαντική άνθηση στον κλάδο της ευεξίας τα τελευταία χρόνια, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, εν μέρει επειδή η πρωτεΐνη αυξάνει τον κορεσμό και βοηθά στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής.
Χρησιμοποιούνται επίσης από αθλητές που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα.
Υπερβολική η κατανάλωσή της
Ωστόσο, ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν μάλλον υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης – ή τουλάχιστον δεν χρειάζεται να προσλαμβάνουν πρόσθετη μέσω συμπληρωμάτων εμπλουτισμένων με πρωτεΐνες, ποτών ή επεξεργασμένων τροφίμων.
Δείτε επίσης:
Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών: Άμυνα για την προστασία από λοιμώξεις
Επιδημία ιλαράς στη Νότια Καρολίνα: 153 παιδιά σε καραντίνα