ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΙράν: 20 πλοία κινούνται προς την έξοδο των Στενών του Ορμούζ

Ιράν: 20 πλοία κινούνται προς την έξοδο των Στενών του Ορμούζ

Μια ομάδα περίπου 20 πλοίων κινούνται προς την έξοδο των Στενών του Ορμούζ. Στα πλοία περιλαμβάνονται δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και χύδην φορτίου και κινούνται στον Περσικό Κόλπο με κατεύθυνση την έξοδο των Στενών, σύμφωνα με στοιχεία εντοπισμού πλοίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί ανακοίνωσε νωρίτερα το άνοιγμα των Στενών, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάρκο Ρούμπιο είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συζήτησαν τις προσπάθειες για να παραμείνει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στον Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τεχεράνη και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ μετά την έναρξη της εκεχειρίας στον Λίβανο

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ για όσο διαρκεί η κατάπαυση του πυρός, την ώρα που αρχίζει να εδραιώνεται η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δημιουργώντας μια συγκρατημένη ελπίδα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης, την οποία χαιρέτισε ο Ντόναλντ Τραμπ, έγινε δεκτή με μια πτώση κατά 10% της τιμής του πετρελαίου και μια ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, έπειτα από πέντε εβδομάδες πολέμου που ήταν καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία.

Σε συνάρτηση με την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, η διέλευση όλων των εμπορικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ κηρύσσεται πλήρως ανοιχτή για την εναπομείνασα περίοδο της εκεχειρίας“, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί.

Εντούτοις, για τα πολεμικά πλοία παραμένει η απαγόρευση των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Σας ευχαριστώ!», απάντησε αμέσως ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια σειρά μηνυμάτων στο δίκτυό του Truth Social, τονίζοντας μονομερώς ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεσμεύτηκε «να μην κλείσει ποτέ» τα Στενά, μέσω των οποίων διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες το ένα πέμπτο των υδρογονανθράκων του πλανήτη.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο αμερικανικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ, όσον αφορά το Ιράν μόνο μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Επιχείρηση που δεν έχει τελειώσει

Οι συνομιλίες συνεχίζονται, υπό την αιγίδα του Πακιστάν, για τη διοργάνωση μιας δεύτερης συνόδου διαπραγματεύσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, μετά την πρώτη στο Ισλαμαμπάντ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Ιράν απαιτούσε εκεχειρία στον Λίβανο ως προϋπόθεση για αυτόν τον δεύτερο κύκλο.

Είναι εντούτοις η πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινοαμερικανικών πληγμάτων στο Ιράν, στις 28 Φεβρουαρίου, που τα όπλα σιγούν σε όλα τα μέτωπα του πολέμου.

Πολλοί εκτοπισμένοι επωφελήθηκαν σήμερα από την εκεχειρία για να επιστρέψουν στις εστίες τους, στον νότο της χώρας, ή στα νότια προάστια της Βηρυτού, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, η επιχείρηση κατά της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ δεν έχει τελειώσει και οι Λιβανέζοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν ξανά τις περιοχές αυτές “εάν ξαναρχίσουν οι μάχες”.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προέβλεψε επίσης ότι η διάλυση της Χεζμπολάχ “δεν θα επιτευχθεί αύριο”. Την Πέμπτη, είχε προειδοποιήσει ότι ο στρατός του θα παρέμενε στον Λίβανο, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, σε μια λωρίδα γης σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Τεράστιο μποτιλιάρισμα στον Λίβανο

Η παύση των εχθροπραξιών άρχισε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, έπειτα από ενάμιση μήνα σύγκρουσης, η οποία προκάλεσε στην πλευρά του Λιβάνου τον θάνατο 2.300 ανθρώπων και ανάγκασε περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους.

Από την Πέμπτη, ηχούσαν εορταστικοί πυροβολισμοί στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Και σήμερα, ο αυτοκινητόδρομος του νότου είχε γεμίσει από μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων, οι σκεπές των οποίων ήταν φορτωμένες με στρώματα και έπιπλα.

Τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση προκλήθηκε μπροστά από τη γέφυρα Κασμίγια που ενώνει τη νότια περιφέρεια της Τύρου με την υπόλοιπη χώρα. Η γέφυρα που επλήγη χθες από ισραηλινά πυρά, επισκευάστηκε εκτάκτως από τον στρατό του Λιβάνου.

Είμαστε νικητές παρά τους βομβαρδισμούς“, δηλώνει ο 35χρονος Μοχαμάντ Αμπού Ράγια, πατέρας τριών παιδιών. “Το σημαντικό είναι να γυρίσουμε στη γη μας“, προσθέτει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι τα τελευταία λεπτά πριν από την έναρξη της εκεχειρίας, η Χεζμπολάχ συνέχιζε να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη ρίψη πυρών εναντίον του βορείου Ισραήλ και εναντίον του ισραηλινού στρατού που βρίσκεται στο έδαφος του Λιβάνου.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 35 τραυματίστηκαν και 15 φέρονται ως αγνοούμενοι έπειτα από ισραηλινά πλήγματα στην Τύρο, λίγα λεπτά πριν από το τέλος των μαχών, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

Πυρηνικό υλικό: «Δεν θα ανταλλαχθεί με χρήματα»

Η Χεζμπολάχ, που επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 2 Μάρτιου σε αντίποινα για την ισραηλινοαμερικανική επίθεση κατά του Ιράν, προειδοποίησε ότι οι μαχητές της κρατούσαν το «δάχτυλο στη σκανδάλη» γιατί φοβούνταν την «προδοσία του εχθρού».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του δήλωσε ο στρατός του Λιβάνου πρέπει να «εμποδίσει τη Χεζμπολάχ και άλλες μη κρατικές ένοπλες ομάδες» να πλήξουν ισραηλινούς στόχους, χάρη σε μια υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, το περίγραμμα της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί.

Η εκεχειρία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να διοργανώσει την πρώτη συνάντηση στην Ουάσινγκτον μεταξύ του προέδρου του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν και του Νετανιάχου.

«Φτάνει πια!!», δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι απαγορεύει στο Ισραήλ να βομβαρδίζει τον Λίβανο. Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να παραδώσει το εμπλουτισμένο ουράνιό της. Δηλώσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την ιρανική κυβέρνηση.

«Κανένα χρηματικό ποσό δεν θα ανταλλαχθεί με κανένα υλικό μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ένα από τα βασικά προσκόμματα των διαπραγματεύσεων», δήλωσε επίσης.

«Το Ιράν, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, αφαίρεσε ή βρίσκεται στη διαδικασία αφαίρεσης όλων των θαλασσίων ναρκών! Ευχαριστώ!» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Πάντως μετά το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, το Ιράν διέψευσε απόψε ότι δέχτηκε να μεταφερθούν τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου σε άλλη χώρα, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν δεν θα μεταφερθεί πουθενά. Ακριβώς όπως και το ιρανικό έδαφος είναι ιερό για εμάς, έτσι και το ζήτημα αυτό έχει μεγάλη σημασία» για τους Ιρανούς, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης