Μια ιδιαίτερα σημαντική συνεκπαίδευση εξελίχθηκε πρόσφατα στα ύδατα της Κύπρου, με την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής Φρεγάτας «ΕΛΛΗ» και δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, η παρουσία της ελληνικής μονάδας στην περιοχή εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Η σύνθεση των δυνάμεων και τα μέσα που επιχειρήσαν
Η κυπριακή πλευρά συμμετείχε στην άσκηση με μια ευρεία γκάμα ναυτικών και αεροπορικών μέσων, αναδεικνύοντας την πολυεπίπεδη ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς. Συγκεκριμένα, στο πεδίο των επιχειρήσεων βρέθηκαν το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», καθώς και τα Παράκτια Περιπολικά «ΤΣΟΜΑΚΗΣ», «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ» και «ΓΕΩΡΓΙΟΥ». Τις ναυτικές δυνάμεις πλαισίωσαν τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου «ΠΑΝΑΓΟΣ» και «ΑΓΑΘΟΣ» της Διοίκησης Ναυτικού, ενώ από αέρος επιχείρησε ένα ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης, προσφέροντας κρίσιμη υποστήριξη στις ασκήσεις συνεργασίας.
Εστίαση στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αντιμετώπιση απειλών
Το πρόγραμμα της συνεκπαίδευσης περιλάμβανε μια σειρά από απαιτητικά γυμνάσια που κάλυψαν όλο το φάσμα των σύγχρονων ναυτικών προκλήσεων. Οι συμμετέχουσες μονάδες εξασκήθηκαν σε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και εκτέλεσαν προχωρητικούς ελιγμούς ακριβείας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα των επικοινωνιών και στις διαδικασίες προσαπονήωσης ελικοπτέρου επί του καταστρώματος της φρεγάτας.
Αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και της μαχητικής ισχύος
Η επιτυχής ολοκλήρωση των ασκήσεων απέδειξε το υψηλό επίπεδο συντονισμού ανάμεσα στα στελέχη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Εθνικής Φρουράς. Όπως επισημαίνεται από το ΓΕΕΦ, τέτοιου είδους κοινές δράσεις είναι καθοριστικής σημασίας για την προαγωγή της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας, θωρακίζοντας τη μαχητική ικανότητα των δυνάμεων που καλούνται να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα στην περιοχή.
Δείτε επίσης:
- Κύπρος: Νέες πτήσεις τουρκικών F-16
- Έντονη κινητικότητα τουρκικών F-16 πάνω από τη Λευκωσία
- Νέα πρόκληση: Τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τη Λευκωσία
- Σάι Γκαλ: Ανάγκη αμερικανικών κυρώσεων για μη νόμιμη χρήση των τουρκικών F-16
- Διακομματική παρέμβαση στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16 στην Κύπρο
- Καλεντερίδης: Γιατί δεν αντιδρούμε για τα τουρκικά F-16 στην Κύπρο;
- FDD: Οι ΗΠΑ οφείλουν να ζητήσουν άμεσα εξηγήσεις για τα τουρκικά F-16 στα Κατεχόμενα








