Το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, στο οποίο καταγράφηκε εστία χανταϊού, έφθασε νωρίς το πρωί ανοιχτά του λιμανιού της Γκραναντίλα στην Τενερίφη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση αποβίβασης επιβατών και μέρους του πληρώματος υπό αυστηρά υγειονομικά μέτρα.
Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, οι επιβάτες – παρότι δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα – θεωρούνται προληπτικά επαφές υψηλού κινδύνου και θα υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους πριν μεταφερθούν αεροπορικώς στις χώρες τους.
🇪🇸 | AHORA – HANTAVIRUS: El crucero MV Hondius ya ha fondeado en el puerto de Granadilla. pic.twitter.com/vlpqoCMqyP
— Alerta News 24 (@AlertaNews24) May 10, 2026
Έλεγχοι και μεταφορά των επιβατών
Η διαδικασία απομάκρυνσης αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 09:30 ώρας Ελλάδας, με τους Ισπανούς υπηκόους να αποβιβάζονται πρώτοι και τις υπόλοιπες εθνικότητες να ακολουθούν σταδιακά.
Οι επιβάτες θα μεταφέρονται σε μικρά σκάφη από το πλοίο στην ξηρά και στη συνέχεια με ειδικά λεωφορεία στο κύριο αεροδρόμιο της Τενερίφης, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι.
Την ίδια ώρα, περίπου 30 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο MV Hondius, το οποίο θα συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ολλανδία για απολύμανση.
Llegada del MV #Hondius a las aguas territoriales españolas. Un buque de la #GuardiaCivil lo ha escoltado hasta el puerto de Granadilla, donde hay un preparado un dispositivo especial para recibir a los ocupantes del barco. pic.twitter.com/uW5QD3a28g
— Guardia Civil (@guardiacivil) May 10, 2026
Επαναπατρισμός πέντε Γάλλων επιβατών
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Εξωτερικών της Γαλλίας, πέντε Γάλλοι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, στο οποίο εμφανίστηκε εστία χανταϊού, θα επαναπατριστούν σήμερα με πτήση «υγειονομικού χαρακτήρα». Η μεταφορά θα γίνει «με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν και σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ», πρόσθεσαν τα δύο υπουργεία.
Οι πέντε Γάλλοι επιβάτες «θα τεθούν σε καραντίνα σε νοσοκομείο για 72 ώρες, όπου θα γίνει πλήρης εκτίμηση της κατάστασης της υγείας τους πριν οργανωθεί η επιστροφή στην οικία τους, όπου θα παραμείνουν σε απομόνωση για 45 ημέρες, με την κατάλληλη παρακολούθηση», προσθέτει η ανακοίνωση. Στη συνέχεια οι υγειονομικές αρχές θα παρακολουθούν τα πρόσωπα που έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα «στις αντίστοιχες περιοχές διαμονής τους». Όπως επισημαίνεται «η παρακολούθηση θα περιλαμβάνει μια αρχική επαφή και στη συνέχεια τακτικές επαφές για περίοδο έξι εβδομάδων -που αντιστοιχεί στην μέγιστη θεωρητικά περίοδο επώασης- καθώς και την παροχή των κατάλληλων υγειονομικών συστάσεων».
Παρέμβαση ΠΟΥ και ισπανικών αρχών
Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τις ακτές του Πράσινου Ακρωτηρίου με προορισμό την Ισπανία, έπειτα από αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ισπανικές αρχές να αναλάβουν τον συντονισμό της διαχείρισης του περιστατικού.
Στην Τενερίφη έφτασε χθες το βράδυ και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Πολιτικής Εδαφών της Ισπανίας, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την επιχείρηση.
Τρεις νεκροί από την εστία χανταϊού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις κατέληξαν: ένα ζευγάρι Ολλανδών και μία Γερμανίδα επιβάτιδα.
Σε έξι περιπτώσεις η μόλυνση από χανταϊό έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, ενώ δύο ακόμη περιστατικά θεωρούνται ύποπτα.
Ο χανταϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω τρωκτικών, ενώ σπανιότερα μπορεί να υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός, ωστόσο χαρακτηρίζεται μέτριος για όσους επέβαιναν στο πλοίο.
Δείτε επίσης:
- Μνήμες 2020: Το νοσοκομείο που υποδέχθηκε τον COVID-19 ανοίγει ξανά για τον χανταϊό
- Συναγερμός στην Ιταλία για τον χανταϊό
- Χανταϊός: Ανατροπή με το «σημείο μηδέν» – Από που μεταδόθηκε








