Μια νέα μελέτη για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των νέων στη Βιέννη έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην Αυστρία, καθώς τα ευρήματα αναδεικνύουν ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα στις αξίες της δυτικής δημοκρατίας και τις αντιλήψεις μιας σημαντικής μερίδας της μουσουλμανικής νεολαίας.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.200 ατόμων ηλικίας 14 έως 21 ετών, φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για την ενσωμάτωση και την κοινωνική συνοχή στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Η υπεροχή του θρησκευτικού νόμου έναντι του κράτους
Το πλέον ανησυχητικό εύρημα της μελέτης, η οποία ανατέθηκε από τον Δήμο της Βιέννης, αφορά την ιεράρχηση των κανόνων δικαίου. Σύμφωνα με τις απαντήσεις:
- Το 41% των μουσουλμάνων ερωτηθέντων συμφωνεί ότι οι κανόνες της θρησκείας τους βρίσκονται πάνω από τους νόμους του αυστριακού κράτους.
- Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των χριστιανών νέων ανέρχεται στο 21%.
- Επιπλέον, το 46% των μουσουλμάνων νέων δήλωσε ότι οι πιστοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να «πολεμήσουν και να πεθάνουν» για την πίστη τους, έναντι 24% των χριστιανών.
- Παράλληλα, το 65% των μουσουλμάνων υποστηρίζει ότι οι ισλαμικοί κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής.
Δημογραφική ανατροπή στα σχολεία
Η δημοσιοποίηση της έρευνας συνέπεσε με την αποκάλυψη νέων εκπαιδευτικών δεδομένων για το σχολικό έτος 2025/26, τα οποία επιβεβαιώνουν τη ραγδαία δημογραφική αλλαγή στη Βιέννη. Οι μουσουλμάνοι μαθητές αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στα δημόσια σχολεία της πόλης:
- 38,3% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού.
- 42% στα δημοτικά σχολεία.
- Σχεδόν 50% στα γυμνάσια (middle schools).
Πολιτικές αντιδράσεις και «καρφιά» για την ενσωμάτωση
Ο επικεφαλής της έρευνας, Kenan Güngör, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «πολύ ανησυχητικά», σημειώνοντας ότι η θρησκεία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας των μουσουλμάνων νέων, πολύ περισσότερο από ό,τι στους χριστιανούς. Η μελέτη κατέγραψε επίσης χαμηλότερα επίπεδα υποστήριξης προς τη δημοκρατία σε νέους με καταγωγή από τη Συρία, την Τσετσενία και το Αφγανιστάν, όπου κυριαρχούν ισλαμιστικές απόψεις για τους ρόλους των φύλων και την ομοφυλοφιλία.
Wir haben jahrzehntelang davor gewarnt. Wurden beschimpft und verleumdet. Jetzt ist die Scharia in EUropa verfestigt. #PATRIOTS https://t.co/HdJp10RoOY
— Harald Vilimsky (@vilimsky) May 12, 2026
Οι αντιδράσεις από τη δεξιά αντιπολίτευση ήταν άμεσες. Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία των πολιτικών ένταξης. Ο ευρωβουλευτής Harald Vilimsky δήλωσε ότι η Σαρία έχει πλέον εδραιωθεί στην Ευρώπη, ενώ ο ηγέτης του FPÖ στη Βιέννη, Dominik Nepp, χαρακτήρισε τα ευρήματα «σήμα κινδύνου για ολόκληρη την Αυστρία», επιρρίπτοντας ευθύνες στη σοσιαλδημοκρατική διοίκηση της πόλης για τις μεταναστευτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών.
Δείτε επίσης:
- Βιέννη: Σχεδόν ένας στους δύο μαθητές είναι πλέον Μουσουλμάνοι
- Σκάνδαλο στο Βερολίνο: Δεν κατήγγειλαν βιασμό 16χρονης επειδή οι δράστες είναι μουσουλμάνοι
- Ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αγγλία βάζουν αγγελίες «μόνο για μουσουλμάνους»








