Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης ανοίγει η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση, βάζοντας στο στόχαστρο τις μετακινήσεις Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη φορά, η κριτική προέρχεται από τον αντιπρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και απόστρατο υποναύαρχο, Γιανκί Μπαγτσίογλου, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα Εθνικής Άμυνας του κόμματος.
Το αίτημα για την ατζέντα των συνομιλιών
Με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα Χ, ο Μπαγτσίογλου υποστήριξε ότι οι ενέργειες της Αθήνας τορπιλίζουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δημόσιες τοποθετήσεις και οι δραστηριότητες της ελληνικής πλευράς έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη φιλοσοφία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για τον λόγο αυτό, ο Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε επιτακτικά το συγκεκριμένο ζήτημα να ενταχθεί άμεσα στην επίσημη ημερήσια διάταξη των διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Στο μικροσκόπιο οι ελληνικές επισκέψεις
Το βασικό σημείο τριβής, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του CHP, εντοπίζεται στις επισκέψεις Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Πρόκειται για περιοχές τις οποίες η Άγκυρα επιχειρεί πάγια να εντάξει σε ένα καθεστώς γκρίζων ζωνών, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί νομίμως στην Ελλάδα μέσα από τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες. Ο Μπαγτσίογλου επανέλαβε τη θέση ότι αυτές οι πρακτικές παραβιάζουν το πνεύμα συνεργασίας και πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κατηγορίες για «πρόβλημα αντίληψης» στην Αθήνα
Παράλληλα, ο απόστρατος υποναύαρχος επέρριψε την ευθύνη για τη στασιμότητα των συνομιλιών στην ελληνική πλευρά, κάνοντας λόγο για μια διαχρονικά αρνητική στάση των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στη διαδικασία των ΜΟΕ. Όπως ισχυρίστηκε, αυτή η στάση είναι και ο λόγος που δεν έχουν παραχθεί απτά ή θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Μπαγτσίογλου προχώρησε σε μια προσωπική επίθεση κατά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, υποστηρίζοντας ότι πάσχει από ένα βαθύτερο πρόβλημα αντίληψης, καθώς τείνει να ερμηνεύει τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας ως αδυναμία ή ως πρόθεση για υποχωρήσεις.
Δείτε επίσης:
- Τουρκία: Ο Νταβούτογλου «δείχνει» ρήγμα στο CHP και στέλνει μήνυμα σε Κιλιτσντάρογλου
- Ο Νταβούτογλου εξηγεί τη «Γαλάζια Πατρίδα» και επαναφέρει τη συζήτηση για το Αιγαίο
- Ερντογάν κατά αντιπολίτευσης: «Θα φάτε ακόμα περισσότερα χαστούκια από τον λαό»
- Τουρκία: Μάχη χωρίς τέλος στην αντιπολίτευση – Οζέλ και Κιλιτσντάρογλου σε ανοιχτή ρήξη






