ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΧάος στη Γαλλία για ένα κλιματιστικό - Δακρυγόνα, ξύλο και ουρές για έναν ανεμιστήρα

Χάος στη Γαλλία για ένα κλιματιστικό – Δακρυγόνα, ξύλο και ουρές για έναν ανεμιστήρα

Πολίτες «σάρωσαν» τα σούπερ μάρκετ εν μέσω καύσωνα

Σκηνές πρωτοφανούς συνωστισμού και έντασης καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, καθώς εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ηλεκτρικών ειδών για να προμηθευτούν κλιματιστικά και ανεμιστήρες ενόψει νέου κύματος καύσωνα. Η εκρηκτική ζήτηση οδήγησε σε ελλείψεις, ουρές από τα ξημερώματα και σε αρκετές περιπτώσεις σε επεισόδια, με την αστυνομία να επεμβαίνει για να αποκαταστήσει την τάξη.

Μαζική έφοδος στα καταστήματα λόγω καύσωνα

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και 72 διαμερίσματα της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, η αγορά δέχθηκε πρωτοφανή πίεση. Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ διέθεσε περίπου 200.000 κλιματιστικά και ανεμιστήρες, όμως η περιορισμένη διαθεσιμότητα ανά κατάστημα οδήγησε σε ταχύτατη εξάντληση αποθεμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία αγοράς, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα πουλήθηκαν πάνω από 680.000 ανεμιστήρες, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουρές από τα ξημερώματα και κατάρρευση εισόδων

Σε πολλές περιοχές, καταναλωτές σχημάτιζαν ουρές από τα ξημερώματα ή ακόμη και από τη νύχτα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μία συσκευή. Με το άνοιγμα των καταστημάτων, η κατάσταση συχνά εκτροχιαζόταν, καθώς μεγάλος αριθμός πελατών έτρεχε προς τα ράφια, με αποτέλεσμα έντονους διαπληκτισμούς.

Στη Ναντέρ, στα προάστια του Παρισιού, περισσότερα από 100 άτομα εισέβαλαν στο κατάστημα τη στιγμή του ανοίγματος, με την πίεση του πλήθους να προκαλεί κατάρρευση στις αυτόματες πόρτες. Τελικά, ελάχιστοι κατάφεραν να αγοράσουν κλιματιστικό, μέσα σε κλίμα έντασης και συμπλοκών.

Επεισόδια, αστυνομία και δακρυγόνα

Στο Σεν-Ζερμέν-αν-Λε, οι ανεμιστήρες εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ στο κατάστημα δεν υπήρχαν καθόλου κλιματιστικά. Αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως το Σεν-Ζερμέν-λε-Κορμπέιγ και η Ορζεβάλ, όπου σημειώθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο με εκατοντάδες οχήματα.

Στο Παρίσι, η κατάσταση ήταν ακόμη πιο τεταμένη, με αναφορές για χρήση δακρυγόνων στο 14ο διαμέρισμα, όπου εκατοντάδες άτομα περίμεναν για ελάχιστα διαθέσιμα κλιματιστικά. Σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν λιποθυμίες λόγω συνωστισμού.

«Πόλεμος» για λίγες συσκευές ψύξης

Σε ορισμένα καταστήματα, πάνω από 400 άτομα περίμεναν για μόλις δύο διαθέσιμα κλιματιστικά, ενώ αλλού αναφέρθηκαν συμπλοκές για τα τελευταία κομμάτια. Στο Σεν Ζερμέν-αν-Λε, περίπου 50 ανεμιστήρες εξαντλήθηκαν αμέσως, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ πελατών που περίμεναν επί ώρες.

Η κατάσταση οξύνθηκε σε σημείο που χρειάστηκε επανειλημμένα επέμβαση της αστυνομίας για την αποφυγή γενικευμένων επεισοδίων.

Πίεση στην αγορά και δομικό πρόβλημα

Το φαινόμενο αποδίδεται στο νέο κύμα καύσωνα που πλήττει τη Γαλλία και ευρύτερα την Ευρώπη, αλλά και στη χαμηλή διείσδυση κλιματιστικών στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι μόλις περίπου 20% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών διαθέτουν κλιματισμό, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις σε περιόδους ακραίας ζέστης.

Στη Γαλλία, το ποσοστό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας πλέον το ένα τέταρτο των νοικοκυριών, ωστόσο η ζήτηση σε περιόδους καύσωνα παραμένει δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με την προσφορά.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης