Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η προσωπική του παρέμβαση εμπόδισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το να κινητοποιήσει τον στρατό της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ. Αφού επαίνεσε τη φιλοξενία του Ερντογάν και τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Ερντογάν «ήθελε» και «θα επρόκειτο» να παρέμβει από την πλευρά του Ιράν λόγω της βαθιάς εχθρότητάς του προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
- Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ για το Newsbreak
Επιβράβευση της Τουρκίας με F-35 και άρση κυρώσεων
Ο Τραμπ χρησιμοποίησε την αφήγηση επιρροής του στην πρόληψη του πολέμου για να δικαιολογήσει την επιβράβευση της Τουρκίας, επικαλούμενος δημόσια την επιστροφή των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την άρση των αμυντικών κυρώσεων παρά τις έντονες, οργισμένες διαμαρτυρίες του Νετανιάχου.
Οι ισχυρισμοί αυτοί από τη μεριά του Τραμπ φέρεται να προκάλεσαν σοκ στη σύνοδο κορυφής, προκαλώντας άμεσο διπλωματικό αντίκτυπο, καθώς το Ισραήλ ασκεί πιέσεις στην Ουάσινγκτον κατά του εξοπλισμού μιας χώρας που χαρακτηρίζει ασταθή περιφερειακή απειλή.
Δείτε επίσης:
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν – Το Ισραήλ χτύπησε ξανά τον Λίβανο
- Ισραηλινός υπουργός: Ο Ερντογάν είναι «υβρίδιο Χίτλερ και Σινβάρ»
- Πιτ Χέγκσεθ: Ακύρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ







