Ο Μπάιντεν προειδοποιεί την Βρετανία για το Brexit

Must Read

Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ με το χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι πρέπει να τιμήσει την ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας καθώς αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία να γίνει θύμα του Brexit», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ένα tweet του λογαριασμού του. «Οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία μεταξύ των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εξαρτάται από τον σεβασμό της Συμφωνίας και να αποτρέπει την επιστροφή σκληρών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και βόρειας Ιρλανδίας».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον εισήγαγε πρόσφατα στο βρετανικό κοινοβούλιο νομοθεσία που θα παραβίαζε τμήματα της συμφωνίας του Brexit σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έθεσε ένα περίστροφο στο κεφάλι της Βρετανίας στις εμπορικές συνομιλίες και πως προσπαθεί να χωρίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στα δύο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να σπάσει τμήματα της συνθήκης του Brexit του 2020 που υπέγραψε για να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Λονδίνου στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998, η οποία τερμάτισε τρεις δεκαετίες εμφύλιας πολιτικής βίας στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ των φιλο-βρετανών Προτεσταντών ενωτικών και των Ιρλανδών Καθολικών εθνικιστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συνθήκης για το Brexit θα μπορούσε να βυθίσει τις εμπορικές συνομιλίες των δύο μελών, να ωθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια βρώμικη άτακτη όταν και τελικά να δημιουργήσει ταραχές στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας που αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει μιλήσει πολλάκις για τη σημασία της ιρλανδικής του καταγωγής, αναδημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία επιστολή από τον Έλιοτ Ένγκελ, που αποτελεί πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προς τον Τζόνσον η οποία καλεί τον Βρετανό ηγέτη να τιμήσει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This