Το ύπουλο κυβερνητικό σχέδιο εξαφάνισης των «ενοχλητικών» εφημερίδων

Εκ των εισηγητών του πολυνομοσχεδίου είναι ο Θανάσης Πλεύρης, που είναι και δικηγόρος του Γιάννη Κουρτάκη

Must Read

Με στόχο να εξαφανιστούν τα ενοχλητικά πρωτοσέλιδα από τα περίπτερα, η κυβέρνηση επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ το πρακτορείο διανομής και συγκεκριμένους τίτλους, με μοναδικό κριτήριο το τιράζ.

Η εξόντωση και όχι η ενίσχυση κάποιων εφημερίδων φαίνεται πως είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης, η οποία, μετά τη «λίστα Πέτσα», αποφάσισε να μοιράσει χρήματα μόνο σε ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται και στον χώρο των εφημερίδων, προφανώς για να εξαφανίσει κάποια ενοχλητικά πρωτοσέλιδα από τα μανταλάκια των περιπτέρων.

Έτσι, με πρόσχημα την ξεχασμένη εξαγγελία για την ενίσχυση του Τύπου, συμπεριλήφθηκε μια διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα, το οποίο υπογράφεται από το σύνολο των υπουργών, προκειμένου να επιδοτηθούν στην πραγματικότητα με εκατομμύρια ευρώ κυρίως το Άργος, το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου στη χώρα μας (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη), αλλά και συγκεκριμένες μόνο εφημερίδες που στηρίζονται… σε εφοπλιστικές πλάτες, επιχορηγώντας -θεωρητικά μόνο- το μεταφορικό κόστος των εφημερίδων.

Χαρακτηριστικό της σκανδαλώδους -αλλά και απροκάλυπτης- κίνησης είναι το γεγονός πως ο ένας εκ των δύο εισηγητών του πολυνομοσχεδίου είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Πλεύρης, που είναι και δικηγόρος του Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος, εκτός από εκδότης, είναι και μέτοχος του πρακτορείου Άργος, αλλά και φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη. Κοινώς, «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει».

Είναι δε εμφανές ότι πρόκειται περί άκρως φωτογραφικών όρων, τόσο που γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι το μόνο που λείπει είναι η αναφορά των συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων που εξυπηρετεί και που με συναρπαστική δουλικότητα κατέγραψε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος άλλωστε μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα στην εκτέλεση συμβολαίων.

Βασικό χαρακτηριστικό της αδιαφάνειας είναι, επίσης, το γεγονός πως για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση δεν έθεσε το θέμα σε δημόσια διαβούλευση και δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις των φορέων, κατά την προσφιλή βέβαια τακτική της το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τη «δημοκρατία», η δήθεν ενίσχυση, λοιπόν, δεν θα δοθεί με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που είχαν ζητήσει σε πρωτοφανή ομοφωνία οι ενώσεις τόσο των δημοσιογράφων όσο και των εκδοτών, όπως είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε μια επιχείρηση ή η συχνότητα κυκλοφορίας.

Αντίθετα, θα δοθεί με βάση το κριτήριο του τιράζ, το οποίο ιστορικά διαμορφώθηκε γενικά από τα δύο πρακτορεία που υπήρχαν – και ειδικά τα τελευταία χρόνια από το μοναδικό πρακτορείο διανομής που υπάρχει στη χώρα μας, το οποίο δεν είναι άλλο από το Άργος, συμφερόντων Μαρινάκη.

Και, εφόσον το μέγιστο ποσό της επιχορήγησης «θα ισούται με το μεταφορικό κόστος του αντίστοιχου τριμήνου τού αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτό πιστοποιείται από το εκάστοτε πρακτορείο διανομής», θα τιμωρηθούν τελικά όλα τα έντυπα που πριν από έναν χρόνο αναγκάστηκαν να μειώσουν το τιράζ τους είτε εξαιτίας της πανδημίας είτε γιατί το ίδιο το πρακτορείο τους, τους προέτρεπε να το κάνουν.

Άλλη μία διάταξη «colpo grosso», λοιπόν, που ενισχύει άλλους από αυτούς τους οποίους ευαγγελίζεται πως θα ενισχύσει!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This