Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Οι εμβολιασμοί και ο καιρός θα μας οδηγήσουν σε ένα καλοκαίρι με πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα»

Must Read

Την αισιοδοξία του για τη βελτίωση της πορείας της πανδημίας στην χώρα τους προσεχείς μήνες, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει αυτή η αυξητική τάση, η οποία έχει αιφνιδιάσει το σύστημα υγείας, αλλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ναι μεν δεν λειτουργούν όσο καλά θα θέλαμε, όμως λειτουργούν. Αν δεν κάναμε τίποτα από όλα αυτά, θα είχαν κυριολεκτικά εκτοξευθεί οι αριθμοί των κρουσμάτων. Οπότε αυτό που βλέπουμε ήδη είναι αποτέλεσμα εφαρμογής μέτρων. Απλά χρειάζεται να στοχεύσουμε κατά τη γνώμη μου πιο καλά, εκεί που γίνεται η διασπορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία στην οποία βρισκόμαστε», υποστήριξε ο καθηγητής, ο οποίος εκτιμά ότι γύρω στα μέσα προς τέλη Απριλίου, μπορεί να υπάρξει μία κάμψη της επιδημικής καμπύλης, η οποία θα συντηρηθεί μέχρι τον Ιούνιο προδιαγράφοντας έτσι ένα καλοκαίρι με πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα για την Ελλάδα.

Βέβαια, όπως εξήγησε αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν να κάνουν με αυξημένη τηλεργασία, περισσότερα τεστ στον πληθυσμό, απολύμανση του αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αποτελούν και πάγια άποψη του από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Με αυτά τα μέτρα, ο καθηγητής εκτιμά, ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά και να στοχεύσουμε ταυτόχρονα στη μείωση της διασποράς.

Ο καιρός θα βοηθήσει στην μείωση της διασποράς

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως η βελτίωση του καιρού θα βοηθήσει στην κατάσταση, τονίζοντας πως ο παράγοντας αυτός αποτελεί ένα κομμάτι του υπολογισμού που λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους επιστήμονες εξαρχής.

«Και για αυτό το λόγο, οποιοδήποτε μοντέλο τρέχουμε δείχνει μία αποκλιμακωτική πορεία σίγουρα από τα μέσα-τέλη Μαΐου και μετά, η οποία θα συνεχιστεί Ιούνιο και Ιούλιο. Ο εμβολιασμός και ο καιρός είναι δύο παράγοντες που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλοκαίρι που θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό για μένα είναι δεδομένο» επεσήμανε.

Από αρχές Μαρτίου επικρατούν τα μεταλλαγμένα στελέχη στην Ελλάδα

Ο καθηγητής έκανε αναφορά και στις μεταλλάξεις, εκτιμώντας πως εκείνο που ουσιαστικά καθοδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας αυτήν την περίοδο είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Μάλιστα, εξήγησε ότι από τις 10 Μάρτη, ίσως και λίγο νωρίτερα, υπάρχει καθαρή επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών, σε σχέση με το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος, στη χώρα μας.

Πώς θα επηρεάσουν όμως την εξέλιξη της πανδημίας αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη, βάσει των μοντέλων που αναπτύσσει ο καθηγητής Σαρηγιάννης με την ομάδα του; «Αν δεν λάβουμε περαιτέρω μέτρα, ή αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την ανοδική πορεία του κορωνοϊού, οι υπολογισμοί μας δείχνουν μία κορύφωση της εξέλιξης του βρετανικού στελέχους στις 15-18 Μαΐου, με 9.500-9.600 κρούσματα την ημέρα και πολύ γρήγορη πτωτική πορεία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, σε μία πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό όμως είναι το χειρότερο σενάριο και δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία περίπτωση. Απλώς χτυπάω λίγο το καμπανάκι, γιατί έχουμε να κάνουμε με στελέχη που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και για αυτό πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, πιο αποφασιστικοί και πιο στοχευμένοι με τα μέτρα που παίρνουμε» εξήγησε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This