Νέα μέτρα: Τι θα «κληρώσει» σήμερα για την Πρωτοχρονιά – Η ώρα των αποφάσεων

Στο επίκεντρο νυχτερινά μαγαζιά και τηλεργασία

Must Read

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, καθώς η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει έξαρση και η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως επικρατεί με γοργούς ρυθμούς και στη χώρα μας.

Η επιβολή νέων μέτρων εκτιμάται ότι είναι μονόδρομος και αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι το αν θα εφαρμοστούν αυτή την εβδομάδα, δηλαδή πριν την Πρωτοχρονιά, ή από τις 3 Ιανουαρίου. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν το αργότερο ως την Τετάρτη.

Το ΕΣΥ εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές του με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες, Κυριακή 26/12, 4.036 νέα κρούσματα, 79 θανάτους και 624 διασωληνωμένους.

Στο επίκεντρο νυχτερινά μαγαζιά και τηλεργασία

  • Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι αφορούν σε πρώτο πλάνο στη διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια. Από τα σενάρια που μελετώνται μέχρι στιγμής, επικρατεί να κλείνουν στις 12 ή να ανασταλεί εντελώς η λειτουργία τους για κάποιες ημέρες. Έντονη είναι και η συζήτηση να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στους συγκεκριμένους χώρους, μειώνοντας έτσι το ποσοστό πληρότητας. Δηλαδή η μείωση στους θαμώνες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Εφόσον υπάρξει αυτός ο περιορισμός, τότε τα συγκεκριμένα καταστήματα ουσιαστικά οδηγούνται σε αναστολή της λειτουργίας, και υπάρχει ο φόβος ότι η αλλαγή του χρόνου θα γίνει μαζικά και ανεξέλεγκτα σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους ή και σε μαζικότερα ρεβεγιόν σε σπίτια. Παράμετρος που θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

  • Σε δεύτερο πλάνο, στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση της τηλεργασίας

Πού θα εστιάσουν οι ειδικοί 

Η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα των κέντρων διασκέδασης και τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα. Θα εξεταστεί η λειτουργία τους μόνο για καθήμενους, είτε τον περιορισμό στην πληρότητα τους, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.

Επίσης, εξετάζεται και το τι μέτρα θα παρθούν στα γήπεδα καθώς εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων, ενώ στο τραπέζι έχει «πέσει» και η επέκταση της τηλεργασίας.

Οι εισηγήσεις για μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει η πιθανότητα αν τα παραπάνω μέτρα των περιορισμών σε εστίαση και διασκέδαση δεν εφαρμοστούν ως τις 31 Δεκεμβρίου, να ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου.

Τα επιπλέον μέτρα τα οποία εισηγούνται οι ειδικοί στην κυβέρνηση για εφαρμογή μετά την Πρωτοχρονιά είναι:

  • Αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, στους οποίους σήμερα έχουν πρόσβαση με αρνητικό rapid test
  • Αυξημένο testing για την προσέλευση στην εργασία μετά τις γιορτές
  • Επέκταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας από το 20% που ισχύει σήμερα στο 50% ή και 60%
  • Επιστροφή στα θρανία επίσης με αυξημένο testing
  • Κατάργηση των σχολικών εκδρομών
  • Λειτουργία των γηπέδων με λιγότερους ή και θα καθόλου θεατές τα γήπεδα

Επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού;

Στο τραπέζι επανέρχεται δυνατά και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είτε με ηλικιακά κριτήρια, είτε με βάση τη συννοσηρότητα, δηλαδή να επεκταθεί σε πολίτες με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. Παράλληλα, σε στενό κλοιό παραμένουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, οι οποίοι εάν δεν εμβολιαστούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα οδηγηθούν σε οριστική έξοδο από το Ε.Σ.Υ.

Διαβάστε ακόμα:

Η μετάλλαξη Όμικρον «κυκλώνει» την Αττική – «Έκρηξη» κρουσμάτων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This