Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, τα πρωτόκολλα είναι υπό συζήτηση

«Να είμαστε ψύχραιμοι με τους αριθμούς της Όμικρον», συνιστά ο κ.Εξαδάκτυλος

Must Read

«Μπαλάκι» στη συζήτηση των επιπλέον μέτρων έχουν γίνει τα σχολεία, με αρκετούς να ζητούν να μην ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά περισσότερους να ξεκαθαρίζουν ότι η επιστροφή των μαθητών θα γίνει κανονικά. Υπό συζήτηση θα τεθεί μόνο (προς το παρόν), τυχόν αλλαγή των πρωτοκόλλων.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και στη  ώρα τους μετά την περίοδο των διακοπών», επεσήμανε η Υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή και συμπλήρωσε… πετώντας το μπαλάκι: «Σαφώς και θα παρακολουθούνται οι εξελίξεις αλλά για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων θα πρέπει να έχει προηγηθεί εισήγηση της επιτροπής των ειδικών».

Κατά την κ.Μακρή «το αυξημένο τέστινγκ στα σχολεία έχει βοηθήσει να περιοριστούν τα κρούσματα και η μεταδοτικότητα μέσω των παιδιών. Μέχρι στιγμής έχουν μοιραστεί στα σχολεία 32 εκ. self test και είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα κρούσματα σε μαθητές δηλώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν έγινε η επιστροφή μετά τις διακοπές».

Σε ότι αφορά το πρωτόκολλο που έχει ξεσηκώσει τις περισσότερες αντιδράσεις, αυτό της απαίτησης του 50%+1 κρούσματα σε μια τάξη για να κλείσει το τμήμα, η Υφυπουργός Υγείας σχολίασε: «Ακούω τις φωνές που αντιδρούν, μεταξύ αυτών και πολλών επιστημόνων, αλλά για κάθε αλλαγή στο πρωτόκολλο λειτουργίας θα πρέπει να έχει προηγηθεί ανάλογη εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών».

Ένα από τα μέλη της επιτροπής, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε πως αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει συζητηθεί, είναι η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών: «Απαγόρευση των σχολικών εκδρομών είναι το μόνο που έχουμε συζητήσει. Εκκρεμούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διότι ο ιός έχει καινούρια χαρακτηριστικά, γι’ αυτό άλλαξαν και τα πρωτόκολλα καραντίνας. Άρα τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αναθεωρηθούν. Η γενική αρχή και επιθυμία όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά για πολλούς και διαφόρους λόγους. Είναι όμως μια συζήτηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα».

«Να είμαστε ψύχραιμοι με τους αριθμούς»

Ο κ.Εξαδάκτυλος μιλώντας και για τη μετάλλαξη Όμικρον και στη σκιά του ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες, συνέστησε ψυχραιμία ενώ προανήγγειλε μικρότερο αριθμό σήμερα:

«Να είμαστε ψύχραιμοι με τους αριθμούς, οι αριθμοί της Όμικρον θα είναι πολύ μεγάλοι, γιατί μεταδίδεται ταχύτατα και να θυμόμαστε ότι αυτό το φαινόμενο θα εξελιχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, θα πάρει μερικές εβδομάδες. Σήμερα θα ακούσουμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων».

Λίγο πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ αρκέστηκε να πει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, δεν έχω καμία σιγουριά για το τι απόφαση θα λάβουμε το μεσημέρι. Το να υπάρχουν κάποιες προσθήκες στα μέτρα που θα ισχύουν από Δευτέρα και αυτό μπορεί να το δούμε».

Κατέληξε, μιλώντας για την Όμικρον και το τι πρέπει να κάνουμε:

«Να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, διαρκώς να φοράμε σωστά την μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή εκεί που προβλέπεται και εκεί που δεν προβλέπεται. Αν την φοράμε σωστά, η πιθανότητα να μολυνθούμε είναι 1%, εφόσον έρθουμε σε επαφή με κρούσμα. Να αποφύγουμε τους συνωστισμούς.  Οι άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί και τους παρακαλούμε νυχθημερόν από τον Μάιο να το κάνουν και διατηρούν την άποψή τους πέρα από την επιστήμη, να καταλάβουν ότι δεν είναι στο παρά πέντε, είναι στο και 10. Να πάνε να εμβολιαστούν και να καταλάβουν ότι η Όμικρον αυτούς θα πλήξει κυρίως. Τα θύματα θα είναι λιγότερα από την Δέλτα αλλά θα προέρχονται από αυτή την ηλικιακή ομάδα και αν τύχει και είναι πολλοί ταυτόχρονα εκεί θα δυσκολευτεί το σύστημα να τους περιθάλψει. Η προστασία υπάρχει ακόμα και με την πρώτη δόση. Είναι πολύ καλύτερο να ξεκινήσουν τώρα από το κάτσουν να περιμένουν το μήνυμα από το υπερπέραν που δεν τους ήρθε εδώ και 7 μήνες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This