Πυρηνικό ολοκαύτωμα

Must Read

Μεγάλωσα στα 80s, τότε που η απειλή της παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής ήταν ορατή πιθανότητα, η οποία προκαλούσε πολύ μεγάλο άγχος και φόβο σε όλους μας, ακόμα και στα μικρά παιδιά. Θυμάμαι να βλέπω με δέος στην ασπρόμαυρη τηλεόραση τις φιγούρες των εμβληματικών Ρίγκαν και Μπρέζνιεφ, καθώς κονταροχτυπιούνταν με έναν ιδιαίτερα υποκρυπτόμενο, αλλά γεμάτο εκρηκτική ένταση τρόπο.

  • Από τον δρα
    Απόστολο Κρητικόπουλο*

Το 1983 με πολύ φόβο είδα την ταινία «Η Επόμενη Ημέρα» («The Day After»), που απεικόνιζε σκληρά και ρεαλιστικά μια ολομέτωπη πυρηνική επίθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και του τότε σοβιετικού Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η αίσθηση φόβου, απόγνωσης και φρίκης που είχες μετά τη θέαση της συγκεκριμένης ταινίας ήταν ανείπωτη και με στιγμάτισε ως παιδί.

Ανακαλώ μνήμες που στο σχολείο μάς είχε πει ο δάσκαλος ότι τα πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον πλανήτη φτάνουν για να εξαφανίσουν τη Γη μας πολλές φορές και όχι απλά μία φορά! Το 1986 το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ έφερε ραγδαίες εξελίξεις στην κυβερνητική αλυσίδα των Σοβιετικών, με αποτέλεσμα την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο το 1989 και την ολοκληρωτική αποδόμηση του υπαρκτού κομμουνισμού στην Ευρώπη, κάτι που είχε συνέπεια και τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Σήμερα, δυστυχώς, συνειδητοποίησα ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έπαυσε πριν από τρεις δεκαετίες, αλλά ο άσβεστος ανταγωνισμός που υπήρχε μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ απλά είχε πέσει σε καθεστώς χειμερίας νάρκης και τόσα χρόνια καρτερικά περίμενε την κατάλληλη στιγμή για την επανενεργοποίησή του. Αυτή η στιγμή -δυστυχώς για όλους μας- ήρθε με την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ρητά ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, πως «δεν θα υπάρχουν νικητές, αν γίνει σύρραξη» και πραγματοποίησε ασκήσεις με υπερατλαντικούς (!) πυρηνικούς πυραύλους πριν από λίγες ημέρες στα σύνορα με την Ουκρανία. Πού οφείλεται αυτή η αναζωπύρωση μιας τόσο τραγικής απειλής ολοκληρωτικού θανάτου; Προσωπικά, πιστεύω ότι η Δύση περιθωριοποίησε τη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες, επαναπαύτηκε στις δάφνες της νίκης με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στοχοποίησε συντηρητικές και παραδοσιακές αξίες των Ρώσων, όπως η Ορθοδοξία και η σθεναρή αντίστασή τους στην υιοθέτηση μεταμοντέρνων και ακραία αποδομητικών δυτικών «προτύπων». Εύχομαι, για το καλό όλων μας, να πάψει η κρίση στην Ουκρανία, να σταματήσουν οι απειλές για πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι οποίες ξυπνούν πικρές μνήμες, και με ανοιχτό μυαλό η Δύση και οι ηγέτες της να ορίσουν μια νέα τακτική επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία, μια περήφανη χώρα, που πραγματικά διατηρεί τους τρεις πυλώνες της ευρωπαϊκής κουλτούρας μας: την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη (μέσω της επίδρασης του Βυζαντίου) και τον χριστιανισμό.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρεοπωλείο καλεί τους πελάτες του να αγοράσουν σουβλάκια γιατί το αρνί θα είναι ακριβό!

Στα ύψη αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι ενόψει Πάσχα φέτος, με αποτέλεσμα ένας...

More Articles Like This