Σκληρές μάχες σε Χάρκοβο, Μαριούπολη και Χερσώνα – Μεγάλο ρωσικό κονβόι φτάνει στο Κίεβο

Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις φτάνουν στην ουκρανική πρωτεύουσα - Ηχούν ακατάπαυστα οι σειρήνες

Must Read

Υπό σκληρή πολιορκία βρίσκεται η Ουκρανία, με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να την έχουν περικυκλώσει και τις μάχες να λαμβάνουν χώρα σε τέσσερα μεγάλα μέτωπα.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και ρωσικά αυτοκινούμενα πυροβόλα πλησιάζουν το Κίεβο, στο οποίο οι σειρήνες πολέμου έχουν αρχίσει πλέον να χτυπούν αδιάκοπα και οι πολίτες αναζητούν τρόπο διαφυγής.

Παράλληλα το Χάρκοβο, η Χερσώνα και η Μαριούπολη δέχονται πολιορκία από έδαφος και αέρα.

«Σφυροκόπημα» στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του Χαρκόβου, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες» πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα και ο επικεφαλής της περιοχής της Χαρκίβ (Χάρκοβο), που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και του περιφερειακού διοικητικού κτιρίου.

«Οι επιθέσεις αυτού του είδους συνιστούν γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού!», κατήγγειλε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, διευκρινίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν GRAD και πυραύλους κρουζ.

Ο αξιωματούχος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος, ανέφερε παράλληλα σε βίντεο που ανήρτησε σήμερα το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουν οι αρχές σχετικά με τον αριθμό των απωλειών. Ο Σινεγκούμποφ κοινοποίησε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο φαίνεται το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Χαρκίβ να πλήττεται από πύραυλο που εκρήγνυται. Το Reuters επαλήθευσε τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.

Το Χάρκοβο η πόλη αυτή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και της οποίας μεγάλο μέρος από τους περίπου 1,4 εκατομμύριο κατοίκους της είναι ρωσόφωνο, βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα στην Οχτίρκα, πόλη στην βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη. Ο ουκρανικός στρατός με τον οποίο επικοινώνησε το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν.

Στο μεταξύ άλλος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πολιορκήσουν το Κίεβο και την Χαρκίβ. Σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα, ο Αρεστόβιτς υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της νύχτας το Κίεβο, η Χαρκίβ και η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, δέχονταν πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ενώ η ουκρανική πλευρά κατέρριψε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης  δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η πόλη αυτή στο νότιο τμήμα της χώρας που βρέχεται από την Αζοφική θάλασσα είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές, καθώς η Ρωσία συνεχίζει για έκτη ημέρα την εισβολή στη χώρα.

«Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις» δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στο Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από έναν βομβαρδισμό.

Μάχες και στη Χερσώνα

Την ίδια ώρα , βίντεο που κυκλοφορεί στο Telegram δείχνει τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν μπει στην Χερσώνα: «Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!»

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This