Μίνα Γκάγκα: «Τα μέτρα χαλαρώνουν, αλλά ο ιός δεν φεύγει» – Έρχονται συγχωνεύσεις και αξιολογήσεις στο ΕΣΥ

Αλλαγές προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός

Must Read

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, που ισχύουν από εχθές, Δευτέρα 18 Απριλίου και ώρα 06:00, έως και την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00. Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας.

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

  • Για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
  • Για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες.
  • Για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Τι ισχύει για την εστίαση

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση. Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Οι πιστοί εφέτος το Πάσχα θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Χαλάρωση των μέτρων

Χαλάρωση των μέτρων αναμένεται από τον Μάιο.

  • Έτσι από 1η Μαίου έως 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε χώρους ανοιχτούς και κλειστού και το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.
  • Ακόμα από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.
  • Από  Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self test στα σχολεία και η επιστροφή στα σχολεία μετά το Πάσχα θα γίνει χωρίς self test.
  • Απο 1η Μαΐου εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να υποβάλονται σε ένα rapid test την εβδομάδα
  • Έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Γκάγκα: Η πανδημία «δεν έχει φύγει»

Στο μεταξύ, μήνυμα ότι η πανδημία «δεν έχει φύγει» έστειλε το πρωί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων που έρχεται από την 1η Μαΐου.

Η υπουργός τόνισε πως το φθινόπωρο είναι πιθανόν να χρειαστεί να είμαστε πάλι προσεκτικοί, ενώ επέμεινε ότι σε αυτή την φάση δεν χρειαζόμαστε αυστηρό απαγορευτικό.

Συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ

Η κα.Γκάγκα αναφέρθηκε και στον υγειονομικό χάρτη της χώρας και σημείωσε ότι αφορά στην αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας με παρεμβάσεις που αφορούν συγχώνευσης νοσοκομείων αλλά και μετατροπή του ρόλου συγκεκριμένων υγειονομικών μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αξιολόγηση, ώστε γιατροί να μπορούν από περιφερειακά νοσοκομεία να έρχονται σε μεγαλύτερα, ή να μπορούν να πηγαίνουν με κάποιο κίνητρο για ένα διάστημα σε περιοχές ανά την Ελλάδα με τουρισμό για να υπηρετήσουν στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This