Τα παραδοσιακά καλιτσούνια της Λαμπρής από την Σητεία, Κρήτης

Must Read

Την τιμητική τους έχουν τις ημέρες του Πάσχα τα Σητειακά καλιτσούνια, που έχουν τόπο προέλευσης τη Σητεία και το δικό τους τρόπο παρασκευής, στην Κρήτη.

Όπως εξηγεί, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σφάκας Σητείας, Νίκος Μαυροματάκης, η παρασκευή των παραδοσιακών καλιτσουνιών εξακολουθεί να αποτελεί μια ολόκληρη ιεροτελεστία τις άγιες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς μπορεί λόγω νηστείας τα καλιτσούνια να μην τρώγονται μέχρι το τραπέζι της Ανάστασης, ωστόσο η προετοιμασία τους χρειάζεται τουλάχιστον ένα τριήμερο.

«Οι γυναίκες του χωριού μας και του πολιτιστικού συλλόγου, περιμένουν πώς και πώς τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που είναι ταυτισμένες εκτός από το κομμάτι της συμμετοχής στις λειτουργίες στην Εκκλησία, με τη φροντίδα του σπιτιού, της οικογένειας και των εθίμων που τηρούνται με ευλάβεια κάθε χρόνο. Αναπόσπαστο κομμάτι είναι τα καλιτσούνια, που έλαβαν το όνομα Σητειακά, γιατί εδώ έχουν ως προς τη συνταγή τους ιδιαιτερότητες» τονίζει ο κ. Μαυροματάκης και συμπληρώνει ότι συνηθίζεται στην τήρηση του εθίμου να συμμετέχουν οι γυναίκες του χωριού, που βοηθούν όλες στο να παρασκευάζονται τα καλιτσούνια στα σπίτια των συγχωριανών τους.

«Τα Σητειακά καλιτσούνια με προζύμι, χωρίς υπερβολή για να φτιαχτούν χρειάζονται τρεις μέρες»

Και συνεχίζει: «Μαζεύονται οι νοικοκυρές, τη μια στο σπίτι της μιας και αργότερα στο σπίτι της άλλης, ώστε όλα τα σπιτικά να έχουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τα καλιτσούνια τους. Τα Σητειακά καλιτσούνια με προζύμι, χωρίς υπερβολή για να φτιαχτούν χρειάζονται τρεις μέρες. Τρεις μέρες κατά τις οποίες οι γυναίκες φροντίζουν το ζυμάρι τους, με ευλάβεια. Όλα ξεκινούν από ένα κομμάτι προζύμι που έχει κρατηθεί με προσοχή στο ψυγείο. Αυτή είναι βάση, στην οποία για ένα τριήμερο, δυο φορές την ημέρα προσθέτουν με την ίδια προσοχή, γάλα, λάδι, αυγά, ζάχαρη και αλεύρι. Προσθέτουν σιγά-σιγά και το αφήνουν να ξεκουραστεί. Επί τρεις μέρες γίνεται αυτό και το όμορφο της ιστορίας, είναι ότι αυτό το τριήμερο, το πως πηγαίνει το ζυμάρι, είναι από τις σημαντικότερες συζητήσεις μεταξύ των νοικοκυράδων».

Στην συνέχεια εξηγεί πως εφόσον έχει πάει καλά η διαδικασία του ζυμαριού, το μυστικό στη δεύτερη φάση είναι τα καλά υλικά. «Μια καλή ντόπια μυζήθρα, αρωματικό και ποιοτικό θυμαρίσιο μέλι από τα χωριά μας, αυγά που συνήθως είναι ντόπια και άλλα μυρωδικά που χρησιμοποιούν για να δώσουν γεύση και άρωμα στα Σητειακά καλιτσούνια που αυτές τις ημέρες ταξιδεύουν όπου γης» σημειώνει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σφάκας Σητείας που διευκρινίζει ότι οι ποσότητες που φτιάχνονται είναι μεγάλες, γιατί οι νοικοκυρές, στέλνουν στα μέλη της οικογένειάς τους, τα παιδιά και τους συγγενείς τους, όπου κι αν αυτοί ζουν.

«Είναι ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν αυτό. Όσοι έχουν σχέση με την περιοχή, αυτές τις μέρες περιμένουν το πεσκέσι με τα Σητειακά καλιτσούνια και όσο βλέπουμε ότι μέσα σε όλο αυτό συμμετέχουν και νεότερες γυναίκες, μας δίνει τη χαρά και την ελπίδα να πιστεύουμε ότι το έθιμο θα συνεχιστεί» λέει ο κ. Μαυροματάκης.

«Να συνεχίσουν αυτές οι όμορφες αναμνήσεις για πολλά χρόνια, να είναι εμπειρίες για μικρά παιδιά»

Μάλιστα, τονίζει πως τα καλιτσούνια αφού φτιαχτούν με τη μαεστρία των γυναικών, για ένα ολόκληρο βράδυ ξεκουράζονται και ψήνονται την επόμενη μέρα το πρωί και αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος για την επιτυχία τους.

Όταν δε την επομένη ψηθούν, προσεχτικά, όλοι γνωρίζουν ότι η καλύτερη στιγμή για να τα απολαύσουν, είναι όταν θα κρυώσουν. «Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπαίνουν σε πειρασμό να δοκιμάσουν πριν την Ανάσταση , αν και η μυρωδιά τους η αλήθεια είναι ότι φτάνει μέχρι την ψυχή σου» αναφέρει ο Νίκος Μαυροματάκης, που διευκρινίζει ότι ως πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, η μεγαλύτερη του επιθυμία, είναι αυτές οι όμορφες αναμνήσεις και οι μυρωδιές από τα παιδικά χρόνια, να συνεχίσουν για πολλά- πολλά ακόμη χρόνια, να είναι εμπειρίες για τα μικρά παιδιά, που με χαρά συμμετέχουν σε αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πεντάγωνο: Διαλύονται τα «σύννεφα» – Πυκνώνουν τα πικρόχολα σχόλια

Όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη στα εγκαίνια της νέας πρόσοψης του Πενταγώνου είδαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων έχουν...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Με τον 19χρονο γιο της στην Αθήνα – Στον Αργυρό το πάρτι υποδοχής!

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άφιξη της νέας Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναμένεται τις επόμενες...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

To απρόσμενο τετ α τετ Δένδια-Καμμένου: «Δεν σε γνώρισα» – «Μετά το κτήριο, άλλαξα κι εγώ»

Μια απρόσμενη και φιλική συνάντηση έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο περιθώριο της παρουσίασης της...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Υγείας: Ψηφίστηκε το «ερανιστικό» νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή το «ερανιστικό» νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο διευθετεί πλήθος ζητημάτων. Το...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αντίο μάνα…»: Θρήνος για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Παραστατίδη

Πολύ δύσκολες ώρες για τον βουλευτή Κιλκίς και τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ,  Στέφανο Παραστατίδη. Η μητέρα του, Ελένη, άφησε την...
SLIDER

Δημοσκόπηση: Ποιος ωφελήθηκε από την αντιπαράθεση για τον Άγνωστο Στρατιώτη;

Τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα μονοπώλησε η κυβερνητική τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με την σφοδρή αντιπαράθεση που...
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Για δεύτερη μέρα οι κτηνοτρόφοι στα μπλόκα – Καίνε ελαστικά, ανοικτός ο ΒΟΑΚ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, που παραμένουν για δεύτερη ημέρα στα μπλόκα τους επί...
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για βίντεο στα Τέμπη: Σφοδρές αντιδικίες στην έναρξη

Με ένταση και σφοδρές αντιδικίες ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Πέμπτης σε ειδική αίθουσα στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας η...
SLIDER

Τέμπη: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τα χαμένο βίντεο – «Θα προκύψουν επώδυνες εκπλήξεις» λένε στο newsbreak

Στις 10 το πρωί σε ειδική αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας θα συνεχιστεί η δίκη για τα χαμένα βίντεο από...

Διαβάζονται τώρα