Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο εδώλιο του Εφετείου για σειρά εγκληματικών πράξεων χωρίς τον Νίκο Μιχαλολιάκο – Οδεύει προς αναβολή;

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας: «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή»

Must Read

Ξανά στο εδώλιο θα καθίσουν οι πρωτοδίκως επτά καταδικασθέντες ως διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πλήθος άλλων αξιόποινων πράξεων.

Σε συγκεντρώσεις σήμερα έξω από το Εφετείο Αθηνών στις 8:00πμ, ημέρα εκδίκασης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, καλούν φορείς, οργανώσεις και αντιφασιστικά κινήματα, ανάμεσά τους ΑΔΕΔΥ, ΕΣΗΕΑ, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, ΚΕΕΡΦΑ, Εργατικό Κέντρο Πειραιά καθώς και Λαυρίου, ΠΟΕΔΗΝ ΠΕΜΕΝ, Συνδικάτο Μετάλλου, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα.

Διευκολυντική στάση εργασίας για συμμετοχή έχει κυρήξει η ΑΔΕΔΥ από τις 7.00 ως τις 11.00 στο Λεκανοπέδιο, για όλο το δημόσιο και το ΕΚΑ πανατική 3ωρη στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

Δυο κλούβες των ΜΑΤ έκλεισαν από νωρίς τη συμβολή των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως, ενώ από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κι άλλων οργανώσεων έκλεισε λίγο μετά και το ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

«Με μια ιστορική απόφασή της η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε στις 7 του Οκτώβρη του 2020 τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και καταδίκασε γι’ αυτό 7 κορυφαία στελέχη της, σε πολύχρονη φυλάκιση, και συνολικά 15 από τους 17 κατηγορούμενους. Είναι μια δίκη που αφορά το εργατικό και δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, τη νεολαία κι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Γι’ αυτό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όλα αυτά τα χρόνια, έδωσε αγώνες μαζί με δεκάδες άλλα σωματεία του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα για να οδηγηθούν οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής στο δικαστήριο και στη φυλακή. Η παρουσία μας στο Εφετείο στις 15 Ιουνίου στις 9 το πρωί είναι επιβεβλημένη, για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να υπονομευθεί η πρωτόδικη απόφαση που οδήγησε τους νεοναζί στη φυλακή. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εφετείο στις 15 Ιουνίου, στις 9 το πρωί, κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 7.00 ως τις 11.00 στο Λεκανοπέδιο, για όλο το δημόσιο. Ο αγώνας μας ενάντια στο φασισμό, τον ναζισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία ήταν, είναι και θα είναι ανυποχώρητος», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)

«Στις 15 Ιουνίου ξεκινά στο Εφετείο η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Είναι μια μάχη που αφορά το εργατικό κίνημα, τη νεολαία, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που ξεσηκώθηκαν για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματική οργάνωση και πλημμύρισαν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έξω από το Εφετείο τον Οκτώβρη του 2020. Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός! Οι συμμορίες των νεοναζί επιχειρούν να εμφανιστούν ξανά με τάγματα εφόδου, όπως δείχνουν οι πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αθήνας. Η παρουσία μας στο Εφετείο είναι επιβεβλημένη, ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια να υπονομευτεί η ιστορική πρωτόδικη απόφαση καταδίκης και φυλάκισης του σκληρού πυρήνα των νεοναζί. Για την διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων, το ΕΚΑ κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 15 Ιουνίου, από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.».

Το χρονικό της δίκης

Με την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020 το δρόμο για τη φυλακή πήρε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, καθώς επτά πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης, ενώ καταδικάστηκαν άλλοι 43 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και οι 11 πρώην βουλευτές του κόμματος, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την τέλεση βαρύτατων κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η απόπειρα σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ.

Οι δικαστές έκριναν ότι δεκάδες άλλα εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά των μελών στο κοινωνικό στέκι Αντίπνοια, οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τελέστηκαν στο πλαίσιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και μετά από εντολή της ηγεσίας της.

Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν εγκληματική οργάνωση και απέρριψε τους αντίθετους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Είκοσι έξι από τους κατηγορούμενους παραμένουν στη φυλακή παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν να αποφυλακιστούν μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο αλλά τα αιτήματα τους δεν έγιναν αποδεκτά. 

Τι συμβαίνει με τον Νίκο Μιχαλολιάκο;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο δικηγόρος υπεράσπισης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να ζητήσει αναβολή, καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν θα παραστεί στη δίκη. Ο ίδιος νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα, μετά από τρεις μήνες νοσηλεία διασωληνωμένος, λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, το ίδιο αναμένεται να ζητήσουν και ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, που δεν έχουν δικηγόρο. Δεν αποκλείεται ωστόσο, το δικαστήριο να διακόψει τη διαδικασία και να δει στη συνέχεια, εάν μπορεί να προχωρήσει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This