ΑΡΧΙΚΗΕΛΛΑΔΑΜπλέτσας για FIR Αθηνών: «Ξέρουμε τι έγινε, αλλά δεν ξέρουμε πώς – Δεν υπήρξε παρεμβολή»

Μπλέτσας για FIR Αθηνών: «Ξέρουμε τι έγινε, αλλά δεν ξέρουμε πώς – Δεν υπήρξε παρεμβολή»

Τέσσερις ημέρες μετά το πρωτοφανές μπλακ άουτ, οι εξηγήσεις από τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας εστιάζουν σε όσα αποκλείονται, ενώ τα κρίσιμα αίτια αναζητούνται

Αναπάντητα παραμένουν τα κρίσιμα ερωτήματα για το τι προκάλεσε το πρωτοφανές μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρξε παρεμβολή ή κακόβουλη ενέργεια. Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και ερευνητής του MIT Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας, εμφανίζεται βέβαιος για το τι δεν συνέβη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγήσει πώς ένα τέτοιο σύστημα κατέρρευσε, καθηλώνοντας πτήσεις και προκαλώντας εκτεταμένη αναστάτωση.

«Τεχνική αστοχία»

«Ξέρουμε πολύ καλά τι έγινε. Εκείνο που δεν ξέρουμε ακόμη είναι το πώς έγινε», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπλέτσας, μιλώντας στο ΕΡΤNews, επιμένοντας παράλληλα ότι «δεν υπήρξε καμία παρεμβολή». Σύμφωνα με τον ίδιο, το μπλακ άουτ δεν συνδέεται με κακόβουλη ενέργεια τρίτων, αλλά με εκτεταμένη αστοχία τηλεπικοινωνιακού συστήματος, η διερεύνηση της οποίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η εξήγηση που δόθηκε αφορά πρόβλημα στους τηλεχειρισμούς πομπών των κέντρων εκπομπής για τη φωνητική επικοινωνία εδάφους–αέρος. Όπως ανέφερε, «σε μεγάλο ποσοστό, πολλοί πομποί έμειναν ανοιχτοί, κάποιοι χωρίς ήχο και κάποιοι εκπέμποντας βόμβο ή ευρυζωνικό θόρυβο», με αποτέλεσμα την κατάληψη των συχνοτήτων και την πρόκληση «άρνησης υπηρεσίας». Έτσι εξήγησε και το γιατί δεν λειτούργησε το εφεδρικό σύστημα, καθώς «όταν πολλοί πομποί εκπέμπουν συνεχώς στην ίδια συχνότητα, αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί».

Καμία απάντηση για το πώς επανήλθε το σύστημα

Παρά τις τεχνικές περιγραφές, παραμένει αναπάντητο το πώς προέκυψε μια τόσο εκτεταμένη αστοχία, αλλά και τι ακριβώς αποκαταστάθηκε ώστε το σύστημα να επανέλθει σε λειτουργία.

Ο κ. Μπλέτσας επέμεινε ότι «οι ίδιοι οι πομποί του συστήματος κατέλαβαν το φάσμα» και ότι «δεν υπήρχαν εξωτερικές παρεμβολές», προσθέτοντας πως «από ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται για αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανθρώπινου τεχνικού λάθους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πτήσεων, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε πρόβλημα ασφάλειας» και απορρίπτοντας αναφορές σε «τυφλές πτήσεις». Ωστόσο, η εικόνα ενός συστήματος που καταρρέει χωρίς σαφή εξήγηση δύσκολα μπορεί να καθησυχάσει από μόνη της.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι παρόμοιες αστοχίες έχουν καταγραφεί και σε άλλα FIR διεθνώς, σημειώνοντας πως «όλα τα συστήματα κάποια στιγμή αποτυγχάνουν». Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι αν οι βλάβες είναι θεωρητικά αναπόφευκτες, αλλά αν οι αρμόδιες αρχές μπορούν να δώσουν καθαρές απαντήσεις όταν αυτές συμβαίνουν.

Δείτε επίσης:

FIR Αθηνών: «Ακόμα ψάχνουμε την αιτία του μπλακ άουτ – Πιθανή η διαχείρισή του από άλλη χώρα»

FIR Αθηνών: Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΑ – Αποκλείστηκε η κυβερνοεπίθεση

Μιχάλης Μπλέτσας: Επιμένει ότι… Ρωσικά bots ξεσήκωσαν τον κόσμο για τα Τέμπη – Κάποιος να τον… μαζέψει!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης