Στις φλόγες ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία της Ευρώπης, αλλά τα κανάλια «πέρα βρέχει»!

Οι πυροσβέστες μάχονται να σώσουν από τη φωτιά ένα πραγματικό «κόσμημα» του τουρισμού μας

Must Read

Μια ακόμη τρανή απόδειξη του πόσο «αντικειμενική» είναι η ενημέρωση από τα τηλεοπτικά κανάλια στη χώρα μας, αποτελεί και το γεγονός ότι εδώ και μερικές ώρες έχει τυλιχθεί στις φλόγες το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Amanzoe» στην Αργολίδα, ένα από τα κορυφαία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή ζωντανή σύνδεση από το τραγικό -όπως και να χει- αυτό συμβάν.

Αλλά, τι να περιμένει κανείς από τα κανάλια, όταν η ίδια η κυβέρνηση ως πρώτο της όπλο για την καταπολέμηση των πυρκαγιών έχει το… 112 και τα μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών, όταν πλησιάζει επικίνδυνα η φωτιά. Πληροφορήθηκαν, φαίνεται, ότι οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του ξενοδοχείο αποχώρησαν εγκαίρως και… επαναπαύτηκαν.

Με βάση, πάντως, τις τελευταίες δυσοίωνες εξελίξεις, η φωτιά έχει μπει για τα καλά μέσα στο -προσφάτως ανακαινισμένο- ξενοδοχειακό συγκρότημα, καθώς λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ σημειώθηκε αναζωπύρωση, με τους πυροσβέστες να παλεύουν με τις φλόγες, αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σώσουν οτιδήποτε μπορεί να σωθεί.

Από τη φωτιά έχουν ήδη προκληθεί σοβαρές ζημιές σε κάποια από τα bungalows, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το ξενοδοχείο διαθέτει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η κατάσταση να χειροτερέψει ανά πάσα στιγμή, καθώς στις εγκαταστάσεις υπάρχουν και φιάλες υγραερίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου, ενώ στην κατάσβεση της φωτιάς συμβάλει και ομάδα των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), οι δασοκομάντος, δηλαδή, που υπάγονται στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Περιγράφοντας την όλη κατάσταση, ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο newsit.gr, «τους πελάτες και τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου τούς είχαν πάει στη θάλασσα για να τους μεταφέρουν. Τους έχουν μεταφέρει όλους δια θαλάσσης. Από το δρόμο εκεί περνούσε η φωτιά, οι άνθρωποι δεν κινδύνευσαν. Η φωτιά τώρα είναι σε χορτολιβαδική έκταση και δεν απειλεί οικισμούς, αλλά έχει φουντώσει μέσα στο ξενοδοχείο. Καίγονται κάποια δέντρα, αλλά κυρίως είναι χορτολιβαδική η έκταση και ευτυχώς δε φυσάει τώρα. Υπάρχει πρόβλημα στο ξενοδοχείο που πλέον έχει εκκενωθεί».

Νωρίτερα, ο ίδιος σχολίασε πως «έχουν συμβεί περίεργα πράγματα εδώ στην Ερμιονίδα και στο Κρανίδι. Είχαμε δυο φωτιές μικρές μέσα στην πόλη του Κρανιδίου, κοντά στα σπίτια, σε κάποια οικόπεδα με χόρτα. Το μεσημέρι έγινε αυτό, 15.30 με 17.00. Και μετά από λίγη ώρα ξέσπασε και αυτή η φωτιά εδώ η μεγάλη, που είναι στο ξενοδοχείο Amanzoe. Πριν μισή ώρα θα σας έλεγα ότι η φωτιά είναι σε ύφεση. Όμως τώρα (21.30) έχει αναζωπυρωθεί! Ιδιαίτερα στο χώρο του ξενοδοχείου, δεν ξέρω τι κατάληξη θα έχει».

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Φωκίδα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στη Φωκίδα, όπου η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, έχοντας ήδη οδηγήσει σε εκκένωση της βόρειας περιοχής της Ιτέας, κατόπιν σχετικού μηνύματος μέσω του 112. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια, σε ξενοδοχεία στους Δελφούς, όπου θα παραμείνουν το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

Μια ολόκληρη πλαγιά γεμάτη με ελιές καίγεται σε απόσταση περισσότερη των 10 χιλιομέτρων, ενώ τα επιμέρους μέτωπα παραμένουν τρία, με το ένα να κινείται προς την Ιτέα και το δεύτερο προς το χωριό Σερνικάκι, το οποίο και εκκενώθηκε νωρίς το απόγευμα μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταφέρνουν, τελικά, να το σώσουν. Μετά τις 10 το βράδυ, το συγκεκριμένο μέτωπο άρχισε να κινείται προς Τριταία.

Ο δρόμος λίγο πιο έξω από την Ιτέα με κατεύθυνση προς Γαλαξίδι, είναι πια απροσπέλαστος, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι την άσφαλτο. Η κυκλοφορία στον δρόμο έχει διακοπεί ενώ έχουν προκληθεί καταστροφές σε ποιμνιοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις, με τους ντόπιους να εκφράζουν τη μεγάλη ανησυχία τους για τα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, την ώρα που οι άνεμοι ακόμη και κατά τις 11 το βράδυ εξακολουθούσαν να πνέουν ισχυροί, κοντά στα 6 μποφόρ.

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο δήμαρχος Διστόμου, Γιάννης Σταθάς, επισήμανε τη μεγάλη μάχη που δίνεται με τις φλόγες: «Η φωτιά έχει πλησιάσει αυτή τη στιγμή κοντά στην Ιτέα, δίνουμε μάχη. Μαζί με την Πυροσβεστική και τους εθελοντές συμβάλουμε και εμείς από τον δήμο, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Είναι μία πολύ δύσκολη βραδιά. Πιστεύω ότι αν δεν έχει αέρα το βράδυ, θα καταφέρουμε να την ελέγξουμε. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Το βόρειο μέτωπο προς Δελφούς αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει και αυτό είναι πολύ θετικό».

Μέχρι την πιο πρόσφατη ενημέρωση, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούσαν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ στο σημείο βρέθηκε και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Μέχρι πριν πέσει το σκοτάδι, εξάλλου, επιχειρούσαν επίσης 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, τα δύο εκ των οποίων είχαν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό ενώ υπήρχε και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για εναέριο συντονισμό.

Παράλληλα έχουν διατεθεί δεκάδες μηχανήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση και υδροφόρες, ενώ στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς συμμετέχουν και εθελοντές πυροσβέστες. Με εντολή δε του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή κατέφθασε και κλιμάκιο της ΔΑΕΕ, για να διερευνήσει τις αιτίες για την έναρξη της πυρκαγιάς.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This