Τα φιλμ από την επίσκεψη της Ελισάβετ και του Φίλιππου στην Αθήνα κι αυτά που… έκρυψαν οι Άγγλοι

Must Read

Το 1950 η Ελισάβετ ήταν απλά διάδοχος του Αγγλικού θρόνου. Θα έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια για να βάλει και το «Β» δίπλα στο όνομά της, να γίνει Ελισάβετ Β’ (6 Φεβρουαρίου 1952) και σχεδόν τρία από την στέψη της (2 Ιουνίου 1953). Με την ιδιότητα της διαδόχου επισκέφθηκε την Αθήνα. Ήταν η εποχή που το πριγκιπικό ζεύγος γύριζε όλο τον κόσμο και έβγαζε προς τα έξω την εικόνα δύο ερωτευμένων παιδιών.

Ο Φίλιππος είχε άσχημες αναμνήσεις από την Ελλάδα. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας απήχθη, κυριολεκτικά, από αγγλικό πολεμικό για να μην καταδικαστεί σε θάνατο για την Μικρασιατική Καταστροφή. Η κατηγορία ήταν σο σοβαρή. Ως αρχηγός του Β’ Σώματος Στρατού αρνήθηκε να εφαρμόσει διαταγή επίθεσης και διέταξε σύμπτυξη στη Μάχη του Σαγγαρίου. Με τη μεσολάβηση του συμμαθητή του στη Σχολή Ευελπίδων, Θόδωρου Πάγκαλου η θανατική ποινή μεταράπηκε σε ισόβια εξορία. Το Αγγλικό «Καλυψώ» μετέφερε αυτόν και την οικογένειά του που έμενε στην Κέρκυρα, στο Μον Ρεπό, στη Γαλλία. Ο Φίλιππος τότε ήταν δύο ετών.

Με αυτές τις αναμνήσεις δεν έτρεφε και τα καλύτερα αισθήματα για τη χώρα που γεννήθηκε, σε αντίθεση με τη μητέρα του Αλίκη που διάλεξε να μείνει σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής της στην Ελλάδα μακριά από τον σύζυγό της.

Τα αγγλικά μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στην επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου 1950. Στα Αγγλικά επίκαιρα του BBC, Πατέ και Ρόιτερ υπάρχουν οι επισκέψεις σε τουριστικά μέρη, η κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη, τα χειροκροτήματα του πλήθους που ήθελε να δει από κοντά το ζευγάρι.

Από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ»

Δεν υπάρχουν οι φωνές των Κυπρίων που ζούσαν στην Αθήνα και τον Πειραιά που ζητούσαν «Ένωση», όπως και των Αθηναίων που μοιράζονταν τον ίδιο ποθο με αυτούς.

Δέκα μήνες νωρίτερα είχε γίνει στην Αγγλοκρατούμενη Κύπρο δημοψήφισμα που οργάνωσαν η Εκκλησία και το ΑΚΕΛ. Το αποτέλεσμα συντριπτικό υπέρ της Ένωσης με την Ελλάδα (95,71%). Η Αγγλική άρνηση οδήγησε πέντε χρόνια αργότερα στον ένοπλο αγώνα των Κυπρίων με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για όσους έπεσαν στα χέρια των κατακτητών.

Σε αυτό το κλίμα κι αφού η Ελλάδα είχε περάσει πια στην Αμερικανική ζώνη επιρροπής, τον πόλεμο στην Κορέα να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, ο Τύπος της Αθήνας κατέγραψε απλά την επίσκεψη. Ασχολήθηκε με την εικόνα κι όχι με την ουσία των αγγλο-ελληνικών σχέσεων που για πρώτη φορά από το 1825 έμπαιναν σε φάση μεγάλης οξύτητας.

Υπάρχει όμως και μια επίσκεψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πριγκιπικό ζεύγος επισκέφθηκε το εκκλησάκι των Αγίων Ελισάβετ και Φιλίππου. Το είχε αναγείρει το 1950 ο Δήμαρχος Νίκαιας Πότης Αλμπάνης μόλις έγινε γνωστό ότι το ζευγάρι θα επισημοποιήσει τη σχέση του με γάμο. Τη μέρα που γινόταν ο γάμος στην Αγγλία (20 Νοεμβρίου 1947) μπήκε ο θεμέλιος λίθος.

Από την εφημερίδα «Έθνος»

Το εκκλησάκι λειτουργούσε δύο φορές το χρόνο. Στις 5 Σεπτεμβρίο, της Αγίας Ελισάβετ και 14 Νοεμβρίου, του Αγίου Φιλίππου.

Ο Φίλιπος που είχε αρνηθεί την Ορθοδοξία για να παντρευτεί την Ελισάβετ που είναι και επικεφαλής της Αγγλικανικής εκκλησίας για πρώτη φορά επισκεπτόταν ορθόδοξο ναό από την εποχή που είχε φύγει από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This