Παύλος Μελάς

Must Read

Ηταν σαν σήμερα ξημερώματα της 13ης Οκτωβρίου 1904, ημέρα Τετάρτη, τότε. Ο ουρανός μουντός.

Ο Παύλος Μελάς βρίσκεται στο χωριό Στάτιστα των Κορεστίων Καστοριάς για να ξεκουραστεί με το τμήμα του. Κάποια στιγμή Τούρκοι στρατιώτες, ενημερωμένοι από τον Βούλγαρο αρχικομιτατζή Μήτρο Βλάχο, περικυκλώνουν τους Ελληνες. Επειτα από πολύωρη μάχη ο Παύλος Μελάς πέφτει λαβωμένος στη μέση.

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας ο Παύλος, γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1870. Η αποτυχία του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 πλήγωσε τον συναισθηματικό του κόσμο. Αυτό όμως το γεγονός δυνάμωσε τη θέληση και το πάθος του να αγωνιστεί για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Τον Μάρτιο του 1904 αποστέλλεται με άλλους αξιωματικούς από την ελληνική κυβέρνηση για να διερευνήσει την κατάσταση και να οργανώσει τον Μακεδονικό Αγώνα κατά των Τούρκων κατακτητών και των Βουλγάρων «μνηστήρων» της μακεδονικής γης.

Είχαν προηγηθεί άλλες δύο φορές που ο Παύλος Μελάς είχε ανέβει στη Μακεδονία, για να οργανώσει τον αγώνα, αφήνοντας την οικογένειά και τις ανέσεις της αθηναϊκής ζωής.

«Σε κλαίει λαός. Πάντα χλωρό να σειέται το χορτάρι στον τόπο που σε πλάγιασε το βόλι, ω παλικάρι!» του έγραψε ο Κωστής Παλαμάς. Εμείς τι να πούμε; ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στη «ΔΙΚΗ»: Ο Μαρινάκης είχε τον Μώραλη στο τζιπ σαν κυνηγόσκυλο!

Ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Δίκη στο Οpen" και αναφέρθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη και σε μια συνομιλία...

More Articles Like This