Ψαράς στη Χίο: «Οι τουρκικές προκλήσεις είναι καθημερινές, εδώ και 25 χρόνια, μας απειλούν με τα όπλα»

Must Read

Στο φαινόμενο των τουρκικών παρενοχλήσεων το οποίο ο ίδιος ζει εδώ και χρόνια μίλησε ο ψαράς από τη Χίο, Στέφανος Ζαννίκος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ζαννίκος ανέφερε ότι το φαινόμενο των παρενοχλήσεων δεν είναι τωρινό, αλλά υπάρχει εδώ και 25 χρόνια! «Απλά, έγινε τώρα το συμβάν με το Λιμενικό και βγήκε στην επιφάνεια», εξήγησε ο ίδιος στην ΕΡΤ.

Ο κ. Ζαννίκος αναφέρεται στο περιστατικό με την παρενόχληση του περιπολικού του ελληνικού λιμενικού από τουρκική ακταιωρό την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Φαρμακονήσι κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών από την ελληνική πλευρά.

Για το περιστατικό αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή  προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ στις 10 Ιανουαρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους ψαράδες είχαν ακουστεί πριν από 25 χρόνια για την παράνομη και άναρχη αλιεία που έκαναν οι Τούρκοι εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Είναι πάρα πολλές οι τουρκικές μηχανότρατες και τα γρι – γρι, είναι υπεράριθμα από τα δικά μας, είναι στόλος ανεξέλεγκτος, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος», σημείωσε ο Έλληνας ψαράς.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 1.400 τουρκικά αλιευτικά μόνο γύρω από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη ενώ τα ελληνικά είναι περίπου 20!

Στην ερώτηση για το εάν οι Έλληνες ψαράδες νιώθουν ότι απειλούνται και αν πλέον οι τουρκικές προκλήσεις έχουν φτάσει σε εκτός ορίων σημεία απάντησε καταφατικά.

«Ναι, έχουμε ενοχληθεί πολλές φορές. Αυτά τα πράγματα δεν τα λέμε, διότι όπως λένε οι Τούρκοι είναι αιτία πολέμου. Είναι εξόρυξη αλιευτικού πλούτου, όπως είναι και η εξόρυξη πετρελαίου. Αυτά τα πράγματα προσπαθούν οι αρμόδιοι να μην εμφανίζονται στον αέρα, αλλά εμείς τα ζούμε καθημερινά» δήλωσε ο κ. Ζαννίκος.

Όπως τόνισε «το τουρκικό λιμενικό έρχεται με τα όπλα και μας απειλεί, είτε είμαστε στην παραμεθόριο, είτε κάνουν ασκήσεις, είτε μας βγάζουν δια της βίας από τα αλιευτικά μας πεδία».



 

 

Τι συνέβη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού, το πρωί της 5ης Ιανουαρίου τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ πήγαινε να αναγνωρίσει τρία τουρκικά αλιευτικά νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μάλιστα, η τουρκική ακταιωρός, εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού!

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα από το λιμενικό και έτσι η τουρκική ακταιωρός έφυγε από το σημείο και κατευθύνθηκε στα τουρκικά παράλια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This