Πρόγραμμα «Σπ. Δοξιάδης»: Δωρεάν εξετάσεις για 5,5 εκατομμύρια πολίτες μέσα στον Φεβρουάριο

Ο δωρεάν προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος αφορά άνδρες και γυναίκες 30 έως 70 ετών

Must Read

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τις παθήσεις τις καρδιάς, από τις οποίες χάνουν τη ζωή τους στη Ελλάδα πάνω από 50.000 άτομα, έρχονται τις επόμενες μέρες για 5,5 εκατομμύρια Έλληνες.

Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του λιπιδαιμικού προφίλ, καθώς και καταγραφή των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των δικαιούχων.

Σύμφωνα με την αρμόδια για το πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου “Δοξιάδη”, γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι ειδικές εξετάσεις θα γίνουν στοχευμένα στις ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Δηλαδή σε άνδρες 40 έως 70 ετών και γυναίκες 50 έως 70 ετών, όπως εξηγεί.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αναμόρφωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας με σύγχρονους όρους. Με το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”, επιχειρείται η επένδυση σε όλα εκείνα που έμεναν επί τόσα χρόνια στο περιθώριο και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με πάνω από είκοσι δράσεις και συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκ ευρώ», ανέφερε.

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ο καρδιαγγειακός έλεγχος περιλαμβάνει επίσκεψη σε γιατρό, κλινική εξέταση και δωρεάν εξετάσεις για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αυτές περιλαμβάνουν εργαστηριακές βιοχημικές εξετάσεις, αλλά και τη χρήση ενός ειδικού αλγόριθμου, μέσω του οποίου ο γιατρός θα λάβει πληροφορίες για την πιθανότητα μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο σχετίζεται με την παχυσαρκία και είναι προδιαθεσικός παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτά καταλήγουν σε στεφανιαία νόσο και καρδιακά ισχαιμικά επεισόδια, από τα οποία χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα περίπου 17.000 άνθρωποι τον χρόνο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως το 50% των συνολικά 50.000 ανθρώπων που πεθαίνουν ετησίως στη χώρα μας από καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν έχει παρουσιάσει προηγουμένως κανένα σχετικό σύμπτωμα.

Mε βάση τα ευρήματα μελετών που έχουν γίνει στοχευμένα στη χώρα μας, μάλιστα, η πρόληψη είναι διαχρονικά υποβαθμισμένη, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, νοσήματα που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Πώς θα ειδοποιηθούν οι 5,5 εκατομμύρια δικαιούχοι του προγράμματος

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, δικαιούχοι του προγράμματος είναι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες λοιπών χωρών που μένουν νόμιμα στην ελληνική Επικράτεια, ηλικίας από 30 έως και 70 ετών.

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων SMS σε 5,5 εκατομμύρια, άνδρες και γυναίκες των παραπάνω ηλικιακών ομάδων, που διαθέτουν ΑΜΚΑ και έχουν άυλη συνταγογράφηση.

Όσοι δικαιούχοι δεν έχουν άυλη θα απευθύνονται στα συνεργαζόμενα Κέντρα, τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος (όπως έγινε και με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά) και μέσω αυτών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού δίνοντας απλά το ΑΜΚΑ τους,

Τα παραπεμπτικά θα εκδίδονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης με μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων, ενώ όσοι δεν διαθέτουν άυλη θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους σε συνεργαζόμενο Κέντρο της περιοχής τους, (δημόσιο ή ιδιωτικό). Όλοι οι γιατροί που θα συμβληθούν με το πρόγραμμα (προσωπικοί γιατροί, ιδιώτες γιατροί και γιατροί του δημοσίου) και σύμφωνα με σχετική διάταξη που έχει ψηφίσει το Υπουργείο Υγείας για τις δράσεις του “Δοξιάδη”, θα αμειφθούν ξεχωριστά για τις ιατρικές εξετάσεις και πράξεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This