Πλειστηριασμοί: «Κλείδωσε» η απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου υπέρ των διαχειριστών των funds

Άναψε το «πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους, σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά

Must Read

Εν μέσω συνεχιζόμενων διαξιφισμών ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το ποιος ευθύνεται πραγματικά για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν το σπίτι τους, δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, η απόφαση – «βόμβα» της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία αφορά στη δυνατότητα που έχουν διαχειριστές των funds να είναι οι ίδιοι διάδικοι σε πλειστηριασμούς.

Με… διαδικασίες εξπρές, μία μόλις εβδομάδα, δηλαδή, μετά την πραγματοποίηση της διάσκεψης των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι κατά πλειοψηφία (56-9) τάχθηκαν υπέρ των νομικών θέσεων των funds, η πλήρης Ολομέλεια (πρόεδρος η Μαρία Γεωργίου και εισηγήτρια η αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλα) δημοσίευσε την πολυσυζητημένη απόφασή της, με την οποία δίνει την ευχέρεια στα funds να διενεργούν δικαστικές πράξεις και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, κάτι που σημαίνει πως, πλέον, αυτοί «ξεπαγώνουν» και επίσημα, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Άνοιξης.

Συγκεκριμένα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άναψε το «πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Στο «δια ταύτα» της υπ’ αριθμ. 1/2023 απόφασης του Αρείου Πάγου αναφέρονται τα εξής: «Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εννέα μέλη της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που ψήφησαν κατά της συγκεκριμένης απόφασης, ήταν οι αρεοπαγίτες Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This